USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Kdaj je bila sprejeta Ustava?
Pravica do prostega gibanja in ali jo lahko omejimo
Pristojnosti predsednika države

1. državni zbor (sestava, volitve, naloge, koga volijo), državni svet
  2. glavno načelo o otrokovih pravicah (vse se dela v njegovo najboljšo korist)
  3. javne finance (od kod prihodki, za kaj se porablja denar, računsko sodišče, državni proračun)

Konvencija o otrokovih pravicah
Kako se udejanjajo pravice zapisane v ustavi (z zakoni in sem napeljala na zakonodajno oblast, pa malo sem se lovila). Podvprašanja: mandat sodnikov in ustavnih sodnikov, ali zakon lahko velja za nazaj in če ja, kdaj (če je javna korist).
Naloge predsednika vezana na zakonodajo (razlaša zakone oz. izda ukaz), kje so objavljeni zakoni, kdaj začnejo veljati, zakaj so objavljeni v uradnem listu in ne npr. v casopisu (objave so na enotnem mestu, da se z njimi vsi lahko seznanimo)

1. Pravna ureditev EU- naštej 4 (primarna (naštela nekaj pogodb) in sekundarna zakonodaja (podrobno opisat uredbo, direktivo itd.). mednarodne pogodbe...)
2. Razloži načelo enakosti
3. Opiši zakonodajni postopek od začetka do konca (kdo predlaga zakon, kdo ga sprejme (DZ), kdo ga razglasi (predsednik države v 8 dneh), kje je objavljen (v uradnem listu), kdaj začne veljati (v 15 dneh od objave, izjemoma prej, če je tako v novem sprejetem zakonu na koncu zapisano).
4. Omejitev pravic v kriznem/vojnem obdobju + katere pravice se ne smejo omejiti?

Živjo...

Včeraj sem uspešno opravila strokovni izpit :) In zdaj prilagam vprašanja.

USTAVA - OŠTIR
1. Pravica do zbiranja in združevanja - kam spada, opis in primer
2. Kako si sledijo Ustava, zakon, drugi splošni pravni akti? Kaj je najbolj pomembno ?

ZAKONODAJA - CANKAR
1. Kaj je potrebno za ustanovitev javnega vrtca ? Kakšni so pogoji, da se lahko ustanovi vrtec ?
2. Uradni jezik v vzgoji in izobraževanju
3. Spremstvo otrok

SLOVENŠČINA - HONZAK
1. Funkcijske zvrsti jezika.. opis umetnostnega jezika. Ali so v vrtcu prisotne vse zvrsti, ali katera ni prisotna ?
2. Pika (skladenjska in neskladenjska raba, kdaj uporabljamo piko)
3. Tropičje (kdaj se ga uporablja)

Komisija je super. Super vzdušje. Pomagajo !!! Zato le brez strahu!! Pa srečno vsem,ki je izpit še pred vami :)

VIDA STARIČ HOLOBAR
1. Opiši vlado (sestava, kdo jo imenuje, komu je odgovorna, imenovanje ministrov) + Kaj se je te dni dogajalo našemu ministru Jerneju Pikalu. (interpelacija - kaj je to?) Poleg interpelacije sem morala razložiti še zaupnico in nezaupnico vladi.
2. Lokalna samouprava(občine in mestne občine, kdo je glavni v občini - župan in občinski svet; če vidim povezavo med občino in vrtcem - občina financira vrtce)
3. Konvencija o otrokovih pravicah (naštej nekaj otrokovih pravic, eno bolj podrobno, ki se mi zdi pomembna v mojem poklicu)

Zelo prijazna gospa. Preverja razumevanje na praktičnih primerih.

Praprotnik:
1) Zakonodajni postopek: vprašala me je kdo ima možnost vložit predlog zakona (odgovori: 5000 volivcev, vsak poslanec DZ, vlada ali DS), ali se ga potrdi v prvo (ne, navadno gre šele skozi drugo ali največkrat tretje branje, vmes imajo poslanci možnost vložitve amandmajev).

2) Pravice otrok GLEDE na ustavo.
Tu si poglejte 56. člen. Jaz sem se malce "zakvačkal", ker sem govoril vse povprek. Bistvo je, da otroci uživajo posebno varstvo in skrb v skladu s svojo starostjo in zrelostjo, da se jim zagotavlja posebno varstvo pred izkporiščanjem in da otroci, za katere nimajo staršev oz. za njih ne skrbijo, uživajo varstvo države.

3) Sekundarna zakonodaja
Za naštet vseh 5 točk (uredba, direktiva, odločba, priporočila, mnenja) in povedat katera potrebujejo prevedbo v nacionalni pravni red in katera ne ter katera so zavezujoča (in za koga - ali za vse države članice - to sta uredba in direktiva ali samo za tiste, na katere so naslovljene - to je odločba) ter katere niso zavezujoče (priporočila in mnenja). Aja, pa odločba ne potrebuje prevedbe v nacionalni pravni red.

- Volilna pravica (kaj pomeni enaka in splošna volilna pravica ter kaj pomeni aktivna in pasivna volilna pravica). Koga vse lahko volimo?
- Evropski parlament (sestava in pristojnosti).
- Državni svet (sestava in pristojnosti).

Nazadnje urejeno:
- Uradni jezik v Sloveniji? Območja kje je živita madžarska in italijanska narodna manjšina?
- Kdaj smo vstopili v EU? Kaj smo s tem pridobili? Kaj se je zgodilo s slovenslim državljanstvom?
- Kdaj je bila sprejeta Konvencija o otrokovih pravicah? Kdaj jo je podpisala Slovenija? Na čem temelji? Kje so še zapisane otrokove pravice?

dr. Klemen Klun (prijazen, daje podvprašanja):

1. Splošno o Ustavi RS (kdo, kdaj in zakaj jo je sprejel, delitev - poglavja ...).
2. Delitev državne oblasti, v kakšnem razmerju so med seboj (se nadzorujejo!), podrobneje DZ in DS.
3. Splošno o EU. Naštej in opiši glavne institucije.

Izpraševalec: Klun

1. Kako je Republika Slovenija opredeljena v splošnem delu ustave?
(kot demokratična republika, pravna in socialna država)

Kaj to pomeni?
Demokratična: da ima oblast ljudstvo
Pravna: da pravice ljudstva ščitijo zakoni, nad katerimi je zagotovljen nadzor
Socialna: da država poskrbi za najšibkejše državljane, prispeva za zdravstvo, šolstvo, brezposelne...

2. O čem govori drugo poglavje ustave? O človekovih pravicah.
Zakaj so zapisane že v 2. poglavju? Zaradi svoje pomembnosti.

Naštej 3 pravice, ki se ti zdijo pomembne? Jaz sem začela naštevat osebnostne pravice in svoboščine)

Katere od teh se lahko omejijo (pravica svobodne gibanja) in v
katerem primeru? (v primeru vojne in izrednega stanja)

Katere od teh se ne morejo omejiti? Nedotakljivost čl. življenja...

Kje so zapisane otrokove pravice (v konvenciji), kdo jih je prvi sprejel (Generalna skupščina Združenih narodov) in zakaj so napisane posebej? (Sem rekla, da zato, ker so otroci še posebej ranljivi in je bilo o.k.)

3. So kje v ustavi zapisane pravice manjšin? Da, pravice ita. in madž. narodne skupnosti.

Kakšne pravice imajo? Dva predstavnika v DZ, ohranjanje kulture, narodnih simbolov, tv oddaj, na območju kjer živijo je učni jezik ita. oz. madž.

Kje živijo te manjšine? Ljutomer in Koper

Kako pa je z romi? Imajo tudi posebne pravice, vendar pa so opredeljene z zakonom in ne z ustavo.

Spraševalec Brus:
Delala sem izpit za vzgojiteljico.

Gospa je zelo prijazna, veliko pomaga, daje podvprašanja.
Kakšna je Slovenija po splošnih določbah (demokratična, socialna, pravna). Kaj pomeni socialna, kje v ustavi se izraža, da je socialna država? (v pravicah in svoboščinah). V katerih pravicah (pravica do izobraževanja, do zdravstva, pravice narodnih manjšin ...).

Funkcije predsednika v zvezi z zakoni (razglaša zakone). Kako jih razglasi (v državnem uradnem listu). Zakaj?

Hierarhija pravnih aktov. Naštej kak zakon, ki velja zate (npr. zakon o vrtcih), kakšno pogodbo (npr. pogodba o zaposlitvi).

1. V katere sklope delimo človekove pravice? Naštej osebnostne pravice.
2. Ali lahko spremenimo ustavo? (Ja.) Lahko ali težko? (Težko.) Zakaj ? 2/3 DZ morata biti za.
3. Konvencija o otrokovih pravicah - opiši pravico do izobraževanja.

Gospa je zelo sproščena, če vidi, da znaš, te prekine, sama nadaljuje ali zastavi novo vprašanje. Zahteva splošno znanje.

1. Državni organi
2. Sodstvo (v okviru tega: katera so glavna sodišča - vrhovno, ustavno, računsko, kaj pomeni pravobranilstvo).
3. Naloge, mandat predsednika republike
4. Naštej institucije EU (samo glavne tri)

pom.vzg.- Košir

temeljne določbe slo in simboli slo
otrokove pravice, podrobno o izobraževanju...
primarna zakonodaja

1. Pravica do lastne identitete. Podvprašanje: kaj je državljanstvo?
2. Pravni viri EU. Obrazloži sodno prakso.
3. Državni zbor - sestava, mandat, pristojnosti, kdo ga vodi.

1. Volilna pravica (naposredna, posredna, aktivna, pasivna).
Koga/kaj vse volimo? (predsednika, referendume, evropske poslance ...)
2. Simboli EU (pomen).
3. Konvencija v otrokovih pravicah: kje vse jo najdemo; zakaj gre za posebno konvencijo ...

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu