USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Datum izpita 27.11.2025, Laura Praprotnik

- zakonodajni postopek, kdo predlaga zakone v Slo;
- pravica do izobrazevanja v ustavi;
- razlika med primarno in sekundarno zakonodajo v EU.

Zelo prijazna, ce vidi, da znas, si hitro konec.

izpraševalka za ustavno ureditev: Jožica Šeme
Učitelj OPB
Zelo prijetna izkušnja.
  • vlada RS (vse o)
  • Kaj je interpelacija in kako ji še rečemo? [Nezaupnica] Komu je vse lahko izrečena in kdo jo izreče? Ali jih je bilo v trenutnem mandatu že kaj?
  • primarna in sekundarna zakonodaja EU (s konkretnimi primeri, tudi kakšno moč imajo posamični akti sekundarne zakonodaje – ali so pravno zavezujoči ali niso ipd.)
  • Kateri je vrhovni akt slovenske države? [Ustava] Iz katerih sklopov je sestavljena? [našteti njenih 10 poglavij]

Katere so naloge predsednika države? Katera veja oblasti je? Razloži izdajanje uredb z zakonsko močjo.
Opredelitev otroka po konvenciji o otrokovih pravicah.

• vse o ustavi (je bila zelo hitro zadovoljna - po dveh stavkih)
  • ali se je velikokrat spreminjala
  • s kakšno večino morajo spremembo potrditi poslanci

Učiteljica RP
Izpraševalka: M. Klobučar Kavdik
- Delitev oblasti. Vrste in stopnje sodišč.
- Vse o predsedniku (kdo ga lahko nadomešča).
- Institucije EU in njeni člani.

Izpraševalka: mag. Mirena Šoštarić
Prijetna gospa. Te popravi, če se zmotiš pri izrazu, pomaga in usmerja. Sem prof. bio in fiz.

Moja vprašanja:
1. Sodna veja oblasti - razčleniti, katera sodišča poznam, zakaj Ustavno ne sodi zraven - v čem se razlikuje od ostalih sodišč?
2. Volitve - katere poznam, kaj pomeni splošne volitve in kaj enake, koga volimo neposredno?
3. Evropski parlament - sestava in pristojnosti?

Srečno!

Nataša Babnik (ustavna ureditev in EU):
1. Predsednik države (kdo je trenutna predsednica, pristojnosti)
2. Pravica do osebne svobode (opisati, kaj pomeni, in povedati, v katerih primerih je lahko omejena)
3. Simboli EU (našteješ himna, geslo, zastava, valuta in pa dan EU: 9. maj)

Naj vas res ne skrbi, strokovni izpit ni tako grozen, kot marsikdo rad pove :)

Izpit sem opravljala, 10. 2. 2025, šolska knjižničarka
Ustava: Nataša Babnik, zelo prijazna izpraševalka, ne vrta in je hitro zadovoljna z odgovorom, te kar prekine ko vidi da znaš.
1. Dz, na kratko naloge in pod katero vejo oblasti sodi.
2. Vlada, na kratko kaj je bistvena naloga ter katera je še tretja veja oblasti - res vse zelo na kratko.
3. Otrokova pravica do izražanja ter kje je to zapisano (V Konvenciji o otrokovih pravicah ter v Ustavi).

Učiteljica RP + ANG
1. Delitev oblasti, zakaj so veje ločene?
2. Ali lahko kdaj omejimo pravice v ustavi (npr. svoboda gibanja)? V katerih primerih? Katerih pravic ne smemo nikoli omejiti?
3. Kaj smo pridobili z vstopom v EU? Zakaj bi se državljan Slovenije pritožil na Evropsko komisijo?

Učitelj za SŠ.

Gašperlin:
1. Kaj so izredne razmere, ko omejimo pravice (vojna, naravne katastrofe, ...)?
- Katere pravice ne smemo omejevati (temeljne oziroma neodtujljive iz mednarodne konvencije, Ustave RS - pravica do preživetja, življenja, prepoved mučenja
- v posodobitvah tudi pravico do umetniškega ustvarjanja in znanstvenega raziskovanja)

2. Kdaj je bila sprejeta OZN Konvencija o otrokovih pravicah? (1990, Slovenci se kmalu po tem zavežemo, da jo bomo spoštovali)

3. Evropski parlament - številke (27 držav, 720 poslancev, 5 let traja mandat, 9 Slovencev)

Jerneja Cifer:
- zakonodajni postopek (kdo lahko da pobudo, razglasitev in kdaj začne veljati, morebitni zakonodajni referendum)
- vse o Evropski komisiji
- kaj je pravnomočnost

Ustava: Petra Mundy Brugneri,

- poglavja v ustavi
- bolj podrobno človekove pravice
- pravica do varstva osebnih podatkov. S kom jih lahko delimo (želela je slišat samo s starši otroka)

Svetovalna delavka v vrtcu - 15. 4. 2026 - Voršič

1. Socialne pravice (Jaz sem rekla, da je v ustavi opredeljeno kot neka vrsta socialne varnosti v državi, potem me je vprašala še katere so to pravice. Začela sem naštevati pravica do socialnega, pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ampak me je prekinila, da to ni ok. Potem je sama rekla da je to npr. pravica do socialnega VARSTVA, pravice invalidov ...)
2. Domneva nedolžnosti
3. DZ (sestava, mandat (PRAVILOMA 4 leta in potem zakaj ta "praviloma"), naloge).

Spraševalka res zahteva natančno besede iz ustave. Jaz sem npr. opisala nedolžnost kot sem pač si jo zapomnila (sicer pravilno), ampak moraš uporabiti točno tiste besede iz ustave, drugače te skos prekinja in popravlja. To me je pri njej malo zmotilo, ker potem zgubiš tok misli. Drugače pa je prijazna in vedno postavlja podvprašanja, res gre po korakih (npr. najprej mi povejte kako je sestavljen DZ, potem odgovoriš, in šele potem kakšen je mandat itd.)

Ustava
1. Delitev oblasti, ali spada ustavno sodišče pod sodno vejo, pristojnosti ustavnega sodišča, mandat sodnikov.
2. Konvencija - kdaj je bila sprejeta in kdo je je sprejel, načela konvencije, zakaj so otrokove pravice pomembne in niso del človekovih pravic.
3. Evropski varuh človekovih pravic, kdaj se obrnemo nanj, ali ima pravica odločat ali samo poda mnenje o kršitvi.

Mavri:
1. Pravica do svobode gibanja (kam se zapiše omejitev? V zakon.)
2. Zakonodajna veja oblasti (kako je sestavljen državni svet, mandat in pristojnosti)
3. Evropski parlament (naloge in koliko ima Slovenija poslancev)

Slavica Čebular Musar - namesto Nataše Babnik:
1. Predsednik republike in njegoce pristojnosti
2. Svoboda gibanja
3. Primarna in sekundarna zakonodaja EU

Zelo prijazna in prijetna gospa :)

Glasbena šola; Anja Gašperlin

1. Kaj pomeni načelo "v otrokovo največjo korist"?
2. Kdaj je otrok polno poslovno sposoben pred 18. letom (poroka)?
3. Definicija otroka
4. Katere pravice smo prejeli ko smo vstopili v EU.
5. Izberi si eno pravico in jo opiši (prepoved mučenja)

USTAVA: Petra Mundy Brugneri
- Kaj pravi ustava o samoupravi? Kaj je občina? Kaj pomeni, da ima občina samoupravo? Koliko občin imamo?
- Kaj pomeni svoboda gibanja? Kdaj je lahko omejena?
- Pravica do izobraževanja po Konvenciji o otrokovih pravicah.

1) Volilna pravica (kod jo ima, razlika med pasivno in aktivno).
2) Kaj vse veš o državnem zboru, mandat v primeru vojnega stanja.

Izpraševalka: Barbara Koželj Sladič
Področje: učiteljica za DSP
25. 5. 2026
1. Volilna pravica. Kaj pomeni načelo tajnosti?
2. Državni zbor
3. Simboli EU

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
582
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.133
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu