USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Slovenščina kot uradni jezik, zakaj ravno italijanska in madžarska manjšina, ne pa tudi druge skupine (avtohtoni prebivalci).
Pravica do sodnega varstva.
Zakonodajni referendum.

A. Gašperlin
Zelo prijazna, vse poteka kot pogovor.
1. Volilna pravica in ali imajo tujci volilno pravico?
2. Sekundarna zakonodaja EU - naštej akte in enega opiši.
3. Definicija otroka

Opravljala sem izpit za učiteljico nemščine. Imela sem Marijo Pečjak Ferlež, ki pomaga s podvprašanji, a zahteva tudi podrobne podatke.
1. Uradni jeziki: Zanimalo jo je tudi , v katerih občinah živita italijanska (Koper, Izola, Piran, Ankaran) in madžarska narodna skupnost (Dobrovnik, Šalovci, Moravske Toplice, Hodoš, Lendava). So osebni dokumenti dvojezični? (Da. Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se državljanu s prijavljenim stalnim prebivališčem na območju, določenem z zakonom, kjer živita avtohtoni italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, izda osebna izkaznica na obrazcu, ki se tiska v slovenskem, angleškem in italijanskem oziroma slovenskem, angleškem in madžarskem jeziku.)
2. Kdo ima v RS Sloveniji oblast? Ljudstvo, ker je demokratična republika. Ali se oblast deli? Da. Na zakonodajno (DZ in DS), sodno in izvršilno (vlada in predsednik). Povedati sem morala vse, kar vem o vladi (sestava, mandat, volitve predsednika in ministrov, pristojnosti, zaupnica, nezaupnica).
3. Nedotakljivost stanovanja razložiti s konkretnimi primeri.

Grmek Nada

1. Predsednik RS
2. Pravica do izobraževanja
3. Naštej zakonodajne institucije EU + opis

Zelo prijazna gospa.

Ustava_PEM:
1
. Javne finance: želela je vedeti, od kod država dobiva denar? Iz davkov, obveznih dajatev ter plač. Ali lahko država vzame kredit in kako? Da, z odobritvijo državnega zbora.
2. Kdaj je sodba pravnomočna (domneva nedolžnosti in pravna sredstva)? Na prvostopenjskem sodišču, če ni pritožbe, drugače pa na drugostopenjskem sodišču. Lahko se zgodi, da drugostopenjsko sodišče vrne pristojnost o tem prvostopenjskemu sodišču, potem je sodba pravomočna glede na odločitev prvostopenjskega sodišča.
3. Kaj je glavno vodilo konvencije o otrokovih pravicah? Da moramo delovati v otrokovo največjo korist.

Izpraševalec: mag. Mark Pohar

Delala sem za učiteljico kemije in biologije

1. Nedotakljivost stanovanja
2. Sodna oblast
- kaj je, funkcije, sodniki, mandat
Podvprašanje - ali menim, da je dobro/slabo, da imajo sodniki trajno funkcijo? O: dobro, ker tako zmanjšajo pritisk nad sodniki, da lahko svoje delo opravljajo tako kot morajo in ne zato, da bi ugajali tistemu, ki ga izvoli oz. bi se ves čas spraševali ali bo še imel službo ali ne (odgovor je on dopolnil).)
3. Svoboda vesti
Podvprašanje: ali lahko učitelj v šoli kje prebere/dobi podatke o veroizpovedi učenca? O: sem rekla, da ne. -> Zakaj? O: ker so v šoli vsi učenci enaki (jih je treba obravnavati enako), on je nato dodal, da tudi zato, ker Ustava to prepoveduje.)

Prijazen gospod, nasmejan in pomaga, če se kje zatakne.

Strokovni izpit sem opravljala kot svetovalna delavka na gimnaziji.
Vprašanja:
1. Načelo delitve oblasti
2. DZ (sestava, naloge, koga še volijo - želela slišati sodnike in ustavne sodnike)
3. Pravica do izobraževanja

Ustava:
1. Načelo oblasti (kaj pomeni, kako je to urejeno v RS, zakaj, delitev)
2. Državni svet (naloge, sestava, VETO)
3. Pravica otrok do izobraževanja

1. Vlada ( mandat, funkcije, predsednik …)
2. Institucije EU, Evropska komisija podrobneje.
3. V katerih primerih je /enemu od staršev prepovedano priti po otroka v šolo?
4. Pravica do Osebne identitete (Kaj je? Kaj z njo dobimo?)

Strokovni izpit sem opravljala kot učiteljica DSP.

Izpraševalka: Katja Doltar (prijazna, umirjena gospa, ki ne zahteva preveč podrobnih odgovorov - sva zelo hitro opravili :)).

Dodajam svoja vprašanja in vprašanja predhodnic - vse smo imele v komisiji gospo Doltar.

1. Opiši delitev oblasti. Natančneje opiši sodno oblast. Katera sodišča poznamo v SLO? Kakšno vlogo imajo sodniki?
2. Pravica do izobraževanja v Konvenciji otrokovih pravic - kako se kaže?
3. Evropski varuh človekovih pravic - opiši (bolj na splošno). Na koga bi se najprej obrnili glede spora v državni zadevi in zakaj?

- Evropska komisija - sestava, mandat, volitve.
- Pravica do zdravstvenega varstva v Konvenciji otrokovih pravic
- Evropski parlament - sestava, mandat, volitve.
- Državni zbor - vse, kar veš o njem.

Kar pogumno, ni tak bavbav, kot se zdi. ;)

Ustava (Saso Norcic)

- Na katerem aktu temelji ustava? (TUL)

- Kdaj je bila sprejeta?

- Preambula, kaj to je? Je pravno zavezujoca? (Ne.)

- Iz katerih dveh delov je sestavljena ustava?

- Predsednik republike, pristojnosti.

- Uredba z zakonsko mocjo (kdo, kdaj, zakaj…).

Izpraševalec Anže Likozar
1. Delitev oblasti
2. Opišite Državni zbor( posebej pristojnosti in nujno omeniti ustavo)
3. Definicija otroka po Konvenciji o otrokovih pravicah

Izpraševalka Laura Praprotnik:
1. Kdo ima v Sloveniji oblast? Delitev oblasti.
2. Otrokove pravice - povej čim več od tega. Kdaj je bila sprejeta konvencija? Jo je sprejela tudi Slovenija? Kdaj? Kaj pomeni, da ima otrok pravico do lastne identitete?
3. Naštej institucije EU. Delovanje/pristojnosti EU. Svet EU, Evropski parlament - sestava, kdo imenuje člane, koga predstavljajo ipd.

Izpraševalka: mag. Manica Gros
Področje: Razredni pouk
Datum izpita: september 2025

1. Vlada, predsednik vlade, volitve.
2. Kaj smo pridobili z vstopom v EU?
3. Glavno vodilo Konvencije o otrokovih pravicah in kaj je po tej konvenciji definicija otroka.

Izpraševalka: Andreja Kurent
Področje: Predmetni pouk, TJA
Datum: oktober 2025

1. Veje oblasti
2. Uradni jeziki v Republiki Sloveniji
3. Sodišča v Sloveniji, katero je višje: vrhovno ali ustavno sodišče?

Ustava - Boštjan Janežič

1. Delitev oblasti v RS.
2. Kaj je glavno vodilo konvencije o otrokovih pravicah in naštejte nekaj pravic iz te konvencije.
3. Kaj so funkcije državnega zbora?

Izpraševalka: Natalija Sajavec-Plavčak
1. Kateri so uradni jeziki v Sloveniji?
2. Kakšni so pogoji za volitve?
3. Delitev oblasti
4. Državni zbor (kdo ga sestavlja in glavne pristojnosti)
5. Naštej glavne organe EU
6. Kako se še drugače imenuje svet ministrov in kdo ga sestavlja
7. Kateri organ v EU izvolimo mi neposredno?

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
582
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.133
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu