USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Nazadnje urejeno:
Izpraševalec Sašo Norčič
Svetovalna delavka v gimnaziji

1. Predsednik RS (naloge, kako je izvoljen, razlika enaka in splošna volilna pravica)
2. Uredba z zakonsko močjo (kdo jo ima, kdaj, komu kaj predlaga, kdo predlaga zakon predsedniku RS)
3. Identiteta otroka (kaj je, kje je zapisana, kdo vodi matično knjigo, pod katero ustanovo spada matični urad)
4. Razlika ustavnost in zakonitost.
5. Zakon (kdo ga razglasi, kdo ga sprejme, kdaj začne veljati, kje je objavljen)

USTAVA (izpraševalec za ustavno ureditev: Sašo Norčič):
1. Zakon - kdo predlaga, kdo sprejme
2. Državni svet in odložilni veto
3. Pravica otroka do družine

PEČJAK FERLEŽ

1. Kdo ima v državi oblast (posredno in neposredno)?
2. Zakaj je Slovenija demokratična republika, pravna in socialna država?
3. Veje oblasti in podrobno sodna oblast in vse o sodnikih.

SAŠO NORČIČ

1. Volilna pravica tujcev
2. Evropska komisija
3. Uredbe in direktive EU (samo opisati kaj pomenijo izrazi)

Spraševalka Laura Praprotnik:

1. Vse splošne določbe ustave
2. Pravice otrok (ustava in konvencije). Podvprašanje kdo je podpisal konvencijo (Generalna skupščina združenih narodov)
3. Koga predstavlja Evropski parlament (interese državljanov kateri jih izvolijo v vsaki državi članici) in koga Svet evropske unije (interese držav članic).
Zeeeeelo prijazna spraševalka, sam izpit je bil bistveno manj stresen kot pa priprave nanj. Srečno :)

22.4.25, pomočnica vzgojiteljice.
1. Kje so zapisane človekove pravice? Koliko jih je po mojem mnenju (samo ali veliko ali malo). Kako jih delimo (osebne, politične...). Pa nekaj jih je naštela in sem morala povedati v katero skupino spadajo.
2. Evropski parlament, sestava, naloge, funkcije, koliko je naših poslancev?
3. Delitev oblasti in kdo predstavlja katero vejo.
Izprasevalka Žgajnar (imena ne vem, je bila sprememba komisije).

Izpraševalec Igor Petrović.

1. Evropski parlament - naloge, kakšna je njegova funkcija, mandat
2. Veje oblasti, podrobnejše kaj dela izvršna oblast (=izvršuje zakone. Poleg vlade sta to še policija in upravne enote)
3. Kaj je ustava (=najpomembejši pravni akt v državi. V ustavi so zapisane temeljne pravice, ureditev države in kako ustavo lahko spremenimo)

Izpraševalka za ustavno ureditev Anja Gašperlin:

1. Ustava RS in kako je razdeljena (preambula in normativni del - 174. členov v 10 poglavjih). Katera poglavja lahko naštejem in naštej iz poglavja "Človekove pravice in temeljne svoboščine" na katere jih delimo (Človekove pravice, pravica do življenja, osebna svoboda, svoboda gibanja, prepoved mučenja,..).

2. Načelo "domnevna nedolžnost" (vsakdo, ki je obtožen kaznivega dejanja, velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo). Pravna jamstva v kazenskem postopku.

3. Pravni viri Evropske unije. Primarna zakonodaja (ureditvene pogodbe) in sekundarna zakonodaja (uredbe EU - splošno veljavne in v celoti zavezujoče, direktive, odločbe, sklepi, priporočila, mnenja).

Natalija Sajavec-Plavčak

1) Svoboda gibanja
2) Delitev oblasti
3) Naštej evropske institucije. V kateris sedi največ ljudi in koliko? Koliko od teh je Slovencev?

26. 5. 2025, izpraševalka Mirena Šoštaršić
1. delitev oblasti, naštej kaj spada pod katero vejo, kam spada ustavno sodišče?
2. državni zbor - mandati, število, koga vse imenujejo
3. evropska komisija - kateremu državnemu organu je najbolj podobna (državni zbor), ali je predsednika komisije všteta med 27 članov (ja), opiši kaj vse počne, pristojnosti

Izpraševalka Mirena Šoštarič, izpit sem opravljala za učiteljico RP, 26. 5. 2025

- Kaj je interpelacija? (je hotla vedt kar podrobno, ne samo to, kar je v ustavi) Podvprašanja potem še: Kaj če je uspešna? Kaj naredimo potem, ko smo brez ministra? Koliko časa smo lahko brez? Kdo izvoli novega? Koliko časa traja mandat na novo izvoljenega ministra?
- Vse o Evropskem parlamentu. Zanimalo jo je še, na kakšen način volimo, kdaj so bila zadnje volitve, kdo je predsednik trenutno. Potem sem rekla, da imajo plenarne seje in sestanke v odborih, potem je postavila podvprašanje, kateri odbor je izvolil našo komisarko - tega nisem vedela, je rekla da odbor za zunanje zadeve.
- Kakšne pravice in dolžnosti imajo starši? Potem še, kaj naredi država v primeru, ko starši izgubijo te pravice - kam gredo te otroci?
Gospa je zahtevna; če imaš njo v komisiji, si res dobro poglej ustavo pa še malo zraven, ker sprašuje v podrobnosti. Pa srečno vsem! :)

Izpraševalka Mateja Klobučar Kavdik (27. 5. 2025), izpit sem opravljala za računalničarko (ROID):
1. Volilna pravica in na katere volitve hodimo.
2. Vse o predsedniku države in kdo ga nadomešča.
3. Našteti organe EU in njihove člane.

Zelo prijazna in nezahtevna.

Izpit sem opravljala 26. 5. 2025, za učiteljico bio-kem.

Moja vprašanja glede ustave:
- Naštej simbole RS in EU.
- Opiši vlado RS (sestava, nastanek, konec...)
- Evropska komisija (sestava, nastanek). Na koga je vezan mandat e. komisije -> na e. parlament, kot je v Sloveniji vlada vezana na državni zbor.

Moja izpraševalka za ustavo je bila SIMSIČ. Zelo prijazna gospa, postavlja podvprašanja. Izpit pa sem opravljala za učiteljico RP.

1. Razloži prvi člen ustave in sicer kaj pomeni, da je Slovenija demokratična republika (tukaj sem naštela, da ima oblast v rokah ljudstvo in svojo oblast izvršuje na volitvah, ki pa so lahko neposredne ali posredne. Potem me je še vprašala, kaj pomeni beseda republika. Pa ji nisem znala povedati, ampak je hotela slišati da izhaja iz latinskega izraza re publica, ki pomeni ''javna zadeva'' oz. ljudstvo. Nekaj takega.).
2. Državni svet (naloge, v katero vejo oblasti sodi, sestavo, katerih predstavnikov je največ (predstavnikov lokalne skupnosti - 22).

Izpraševalka za ustavno ureditev: Jana Dolgan

Kdaj smo vstopili v EU, katere pravice smo pridobili
Pravice verskih skupnosti
Pravica do osebne identitete

Izpraševalka: Mojca Zvonc Novak

1. Kaj je ustava, kako je sestavljena, kdaj je bila ratificirana, kdo je sprejme in spreminja in s kakšno večino.
2. Konvencija o otrokovih pravicah. Je veljavna tudi v Slo? Kdaj jo je Slovenija podpisala?
3. Kaj je načelo največje koristi otroka in v katerih primerih se upošteva.
4. Delitev oblasti, kam kaj spada.

Prijazna, Pomaga z besedami, če se ne spomniš pravilne.

Izpraševalec Groznik
- Socialna država,
- Definicija otroka, pravice po konvenciji, ratifikacija konvencije,
- Sekundarna zakonodaja EU

Barbara Kuk Žgajnar
-EU parlament (sestava, naloge, volitve, en naš predstavnik)
-sistem sodišč v SLO, ali je ustavno sodišče del tega sistema
-pravice staršev in otrok

Prijazna, pomaga pri odgovarjanju s podvprašanji

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
582
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu