ROZMAN - izpraševalec (zakonodaja, izpitna vprašanja)

Izpit sem opravljala za razredno učiteljico.

1. Naloge ravnatelja.
2. Kdo lahko ustanovi šolo? Ali jo lahko ustanovite vi?
3. Osnovna razdelitev šolske dokumentacije in katero dokumentacijo trajno hranimo?

Izpraševalec je prijazen, z njim se hitro zapleteš v pogovor. Tudi, če ne poveš odgovora, ki ga pričakuje, lahko pojasniš svoj odgovor in te posluša, pokomentira.

Srečno! :)

Moja izkušnja z g. je prijetna. Na začetku res izgleda strog, nedostopen ampak na koncu ne komplicira, je zadovoljen s kratkimi odgovori.
1. Kdo vodi vrtec (ko sem omenila, da je to ravnatelj, sem nadaljevala in povedala vse kar vem o ravnatelju), zelo hitro je bil z odgovori zadovoljen zato me je vmes kar prekinil in postavil drugo vprašanje).
2. Kdo lahko ustanovi vrtec? Ga lahko ustanovim jaz? (Lahko). + Dodati je potrebno, da mora vrtec biti vpisan v razvid.

1. Kdo financira OŠ (kaj država, kaj občina)
2. Vzgojni načrt in pravila šolskega reda
3. Strokovni delavci v OŠ

Delala sem izpit za svetovalno službo in DSP

Učiteljica za DSP

1. Imenovanje ravnatelja.
2. Financiranje OŠ in če lahko jaz ustanovim šolo.
3. Izobraževanje odraslih (Kdo izpolnjuje pogoje za vpis?)

Gospod je prijazen in je zelo pomagal. Velik del odgovorov je sam povedal. Tretje vprašanje nisem znala, kljub temu sem uspešno naredila.

Svetovalna delavka

1. Financiranje OŠ, zakaj je država glavni financer (ker daje največ denarja za plače)
2. kdo so učenci OPP, kako bi vedel, da je učenec OPP pred tabo? (če ima odločbo)
3. Šolski sklad

Učiteljica OŠ zgo in ita

1. naloge ravnatelja + v katerem zakonu bi te podatke našla?
2. naštej vrste izpitov v OŠ (predmetni, popravni, izobraževanje na domu vsi pred komisijo) + v katerem primeru predmetni + učenci katerih razredov lahko ponavljajo razred
3. šolska publikacija (opis), kako bi ji rekla v dveh besedah (osebna izkaznica), kdo je odgovoren zanjo (ravnatelj)

Prijeten, pozitiven izpraševalec. Želi, da se našteje res ogromno nalog ravnatelja (vsaj 7,8, pa še več), tudi če poveste kakšno malenkost narobe, ali se ne spomnite naprej, pomaga do pravilnega odgovora. Zdi se mi pomembno, da veste tudi, v katerem zakonu bi kakšne pomembne podatke našli, tudi če se sami ne spomnite več naprej. Srečno, saj bo šlo!

Predpisi (Tomaž Rozman)
Organi vrtca - samo naštej
Načela vrtca, eno si izberi in opiši
Publikacija vrtca (kako bi jo še lahko poimenovali - osebni dokument vrtca, malo za hec malo za res)

1. Naloge ravnatelja. Koliko časa traja mandat, kolikokrat je lahko izvoljen, ali je kakšna omejitev? (Je ni.) Kaj pa, če ravnatelja ne izvolijo, kdo je na njegovem mestu? Vršilec dolžnosti. Za koliko časa?
2. Vzgojni ukrepi poleg vzgojnega opomina - obstajajo tudi alternativni, prestavitev v drug oddelek, prešolanje na koncu.
3. Strokovni aktiv v šoli - kaj so to, kakšna je njihova vloga, (najpomembnejša je uskladitev kriterijev ocenjevanja), v katerem šolskem dokumentu jih najdemo zapisane? V LDN-ju.

1. Organi v osnovni šoli. Kakšno večino potrebujejo za glasovanje?
2. Publikacije šole.
3. Katera skupina učencev s PP ima največ težav pri pouku? (Tukaj se mi zdi, da je katerikoli odgovor pravilen, če le znaš argumentirat)

(Učiteljica fizike in biologije)
1. LDN - vse kar veš - kaj vse obsega, do kdaj se ga sprejme?
2. Učiteljski zbor, pristojnosti, mandat (ga nima), o čem vsem odloča?
3. Vzgojni ukrepi in kdo jih izreče?, pa še nekaj, kar se ne spomnim ...

1. Ocenjevanje.
2. Organi šole (naštej, razliži kaj je programski učiteljski zbor, s kakšno večino glasuje učiteljski zbor...)
3. LDN (vse: kdo predlaga, kdo sprejme, do kdaj se ga sprejme, do kdaj velja, kje je zapisano kaj mora vsebovati...)

RAZREDNI POUK
Izpraševalec čudovit človek, rad pa malo ponagaja in preverja, če si prepričan v to kar govoriš. Reče: "a res", "si prepričan"? Včasih celo na tvojo potrditev, da je res to, to reče, a res? Takrat se pri njemu v mojem primeru ni splačalo popravljati sam sebe, ampak bi moral verjeti v svoje znanje.

1. Vse o pisnem ocenjevanju (PRAVILNIK O PREVERJANJU IN OCENJEVANJU ZNANJA TER NAPREDOVANJU UČENCEV V OŠ)
2. Kdo lahko ustanovi šolo? Kaj potrebuješ za ustanovitev, če imaš milijon evrov, kaj še rabiš? (hotel je slišati vpis v razvid), Ali jo lahko jaz ustanovim?

Tilen Tomšič

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
V novi epizodi o tem, kako vzgoja vpliva na našo samopodobo in kako skozi psihoterapijo ter...
Odgovori
0
Ogledi
166
  • Zaklenjeno
Datum izpita: 7. apr 2026 Ura izpita: 15.30 Področje v šolstvu: drugo vzgojitelj v dijaškem...
Odgovori
0
Ogledi
420
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja osnovne šole — 18 tematskih...
Odgovori
0
Ogledi
200
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja vrtca — 12 tematskih kvizov z...
Odgovori
0
Ogledi
165
Na blogu je objavljen nov članek o vodiču Strokovni izpit – Šolska zakonodaja, ki je del...
Odgovori
0
Ogledi
552
Zdravo Ali je imel kdo za zakonodajo izpraševalko ANITO HRASTELJ? prosila bi za vprašanja.
Odgovori
2
Ogledi
777

Učitelnik

Digitalne vsebine za strokovni razvoj učiteljev

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu