Vstopiš v stavbo, vratar te vpraša zakaj si prišel. Če si prezgoden, tako kot jaz, ti pove, da prideš 15 min pred uro roka. Spušča v tisti del stavbe šele takrat. Je zelo prijazen, te odčekira, ti poda navodila kam je treba iti in ti zaželi srečo
Rok sem imela ob 16:30, na vrsto sem prišla okoli 17: 30, če ne kasneje. Bila sem prva za tisto komisijo za ta rok. Pred menoj so bili še kandidati, ki so imeli rok 15:30.
Vsi so živčni, ponavljajo, hodijo ven in noter k posameznim komisijam (mislim, da so bile 3 komisije), vsaka komisija pa je imela cca. 6 do 7 kandidatov razporejenih na dva roka 15:30 in 16:30. Vzdušje : zamorjeno, morala ti pada
Ko te pokličejo vstopiš, komisija se predstavi, kdo je predsednik in kdo sta ostale dva ter področje iz katerega bo izpraševalec izpraševal (govori predsednik komisije). Začne izpraševalec za ustavo, človekove pravice in otrokove pravice, nadaljuje izpraševalec za šolsko zakonodajo in konča izpraševalec za slovenščino. Vsak postavi 3 teme, pomagajo s podvprašanji, da veš kaj moraš povedati.
Ko zaključiš te praviloma pošljejo ven, da imajo čas za razmislek, čez minuto te pokličejo nazaj in izveš ali so pravil ali ne. Podpišeš, da si prejel potrdilo, ti čestitajo in greš ven.