ZAKONODAJA - OSNOVNA ŠOLA - skupna vprašanja

Kako dosežemo javnost ocenjevanja?
Kdo financira šolo? Kaj financira lokalna skupnost in kaj država (iz proračuna)?

Strokovni organi šole (našteti vse, podrobneje opisati svet zavoda)

Napredovanje učenca (kdaj, kakšni pogoji, koliko rokov za popravne izpite je na voljo. Pa pposebej je želela slišat, da do 6. razreda praviloma vsi napredujejo in nato naštet po razredih posebnosti.

Vpis in odlog šolanja (kdo lahko predlaga, kakšen je postopek: predlagajo starši ali zdravniška služba, starši dajo pisno vlogo, ravnatelj imenuje komisijo, ki jo sestavljajo svetovalni delavec, šolski zdravnik, učitelj oz. vzgojitelj. Komisija posreduje ravnatelju mnenje, ravnatelj odloči, starši imajo možnost pritožbe na odločitev. Kdo še lahko izda odločbo o odlogu: komisija za usmerjanje na Zavodu za šolstvo)

Izpit sem opravljala kot svetovalna delavka

1. Kdo so otroci s PP? Po katerem zakonu? (zakon o usmerjanju otrok s PP). Jih najdemo tudi v katerem drugem zakonu? DA- v Zakonu o OŠ, tu moraš že naštetim dodati še učence z učnimi težavami, nadarjene in otroke z avtistično motnjo.
2. Ves postopek o usmerjanju 0trok s PP (kdo vloži zahtevo, kam, kateri organ je pristojen, kaj izdajo- odločbo- kaj vse ta vsebuje, naštej, kaj mora narediti šola- napisati IP...
3. avtonomija šolskega prostora- kaj veš o tem + podvprašanje: ali lahko ima politična stranka v prostorih OŠ svoje zborovanje, ker nikjer drugje ni prostora? NE! Ker je to z zakonom prepovedano.

Horvat
Zeloooooooooo fajn izpraševalka, išče znanje, pomaga, skratka že v začetku prideš v sproščeno okolje!

Vprašala me je:
1) Publikacija - kaj je vse zapisano noter.
Bodite pozorni na spremembo - šola ni več dolžna dati otroku oz. staršem publikacije v tiskani obliki, morajo pa jo obvezno objaviti na spletni strani, obvezni pa so, da en izvod publikacije dajo ustanovitelju. Jaz sem rekel, da morajo obvezno tudi otrokom, vendar je rekla, da je bila sprememba, ampak nič kaj ni komplicirala.

2) Individualiziran program ter kako je ko otrok dobi odločbo.
Kaj piše v odločbi (število ur DSP, prilagoditve, pritožbeni rok) in v kolikem času mora šola po pravnomočnosti odločbe pripraviti program = 30 dni, jaz sem rekel 15, ampak me je popravila. Ni bilo nič tragičnega :)

3) Iz drugega vprašanja je nato razvila še tretje, in sicer, če učitelj ne ve v kateri zakon lahko pogleda.

1. Predmetnik, obvezni in razširjeni program (kam spadata dopolnilni in dodatni pouk - pod razširjeni program). Kaj pa bo v naslednjem (se mi zdi) šol. letu novega na tem področju? --> nisem vedela. Odgovoril je kar sam, da bodo pod obvezni program spadali tudi neobvezni predmeti (ne razumem prav dobro) ???
2. Vzgojni načrt šole (kaj določa, kaj vse vsebuje - pohvale, nagrade, vzg. ukrepe,...)

Gospod želi slišati odgovor le na zastavljeno vprašanje, kratko in jedrnato...Če ne veš, ti pove in razloži.

1. Katere zakone in pravilnike poznaš? V kakšnem hierarhičnem razemerju sta zakon in pravilnik?
2. Normativi in standardi - kombiniran pouk, šport, učne skupine. Razlika med preverjanjem in ocenjevanjem.
3. Kaj pomeni kratica NPZ? Kaj je novega? (Obvezen tudi v 6. razredu) Iz katerih predmetov se opravlja NPZ v 6. in iz katerih v 9. razredu?
Katero ocenjevanje poznamo? Kaj je novega? (v 3. razredu je ocenejvanje številčno)

Nada Paj

1. Ocenjevanje (morala sem sama našteti, vse kar vem)
2. Spremembe predpisov v letošnjem šolskem letu (imena predmetov, številčne ocene v 3. razredu in obvezen NPZ v 6. razredu)
3. Strokovni organi šole in opis nalog razrednika

Izpraševalka: Janja Remšak

Vprašala me je:
- Koliko časa traja osnovnošolska obveznost? Ali se lahko podaljša? Kaj se zgodi v primeru, če učenec ne upošteva šolskih pravil v tem času?
- Opiši postopek usmeritve učenca s pp.
- Razlika med predmetnikom in učnim načrtom.

Remšak: zakonodaja
- Šolski okoliš - kaj če ga ni - to ne more bit, ker okoliš vedno obstaja, kaj bi se zgodilo, če šole ne bi imele šolskega okoliša - učenci ne bi obiskovali pouka.
- strokovni aktiv (sestava, pristojnosti)
- 3 pravice in 3 dolžnosti učencev po zakonu o oš

Danes sem opravila strokovni izpit! Neverjetno, kakšno olajšanje je to, ko je končno opravljen :)

Gospa je zelo prijazna.

Vprašanja pa so bila:
- letni delovni načrt (kaj vsebuje, kdo ga potrdi)
- diferenciacija v 4. razredu (ker opravljam pripravništvo v 4. razredu)
- zadnjega vprašanja se pa sploh ne spomnim več :confused:

1. Novosti v šolskem letu 2014/15
2. Obvezni in razširjeni program.
3. Izobraževanje na domu.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja osnovne šole — 18 tematskih...
Odgovori
0
Ogledi
349
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za skupni del šolske zakonodaje — Jedro za vse (A). 12...
Odgovori
0
Ogledi
259
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Dijaški domovi (B6). 14 tematskih kvizov z 224...
Odgovori
0
Ogledi
225
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Glasbena šola (B5). 13 tematskih kvizov z 208...
Odgovori
0
Ogledi
220
  • Članek Članek
Na portalu so zdaj na voljo kvizi za pripravo na zakonodajni del strokovnega izpita s področja...
Odgovori
0
Ogledi
263
  • Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja vrtca — 12 tematskih kvizov z...
Odgovori
0
Ogledi
274
  • Članek Članek
Na blogu je objavljen nov članek o vodiču Strokovni izpit – Šolska zakonodaja, ki je del...
Odgovori
0
Ogledi
640

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu