ZAKONODAJA - OSNOVNA ŠOLA - skupna vprašanja

Izpraševalka: Bahovec

1.) Standardi in normativi (učitelj, učitelj slovenščine, PB, JV, laborant)
v čem se te šolske ure razlikujejo (trajanju 45, 50, 60 minut), zakaj (različno zahtevno tako za učenca kot za učitelja)
2.) šolnine v šolstvu? Zasebne šole s koncesijo (kaj to je, pogoji, kako deluje,...)
3.) vrste šolskih koledarjev (ministrov koledar - NPZ, delovne sobote,... in šolski koledar - določa šola, dan šole, popravni in predmetni izpiti)

Izpraševalka Smolej Mazovec

1. Sprememba v zakonu o OŠ (postopno uvajanje prvega tujega jezika v 2. razred osnovne).
2. Kaj je individualna in skupinska pomoč?
3, Predmetnik

Zelo prijazna gospa, ki pomaga, če se ti kaj zatakne oziroma če se česa ne spomneš.

1. Naštej organe šole (svet šole, ravnatelj, direktor…)
2. Svet staršev (na kaj lahko vpliva)? Je bolj posvetovalni organ.
3. Normativi za šport (plavanje, smučanje, spremstvo). Ko gredo otroci na obrok koliko mora biti spremljevalcev? (ni pravilen odgovor 15, ampak manj, ker je to malica kot v šoli in je dovolj 1 na oddelek ali razred).

Strokovni zpit za svetovalno delavko v OŠ...

1) Akt o ustanovitvi šole (+ ob vsaki postavki iz akta še podvprašanja kot npr. kakšne obveznosti ima občina do šole, ali lahko občina vpliva na delovanje šole, ali lahko OŠ denar, ki ga pridobi iz različnih dodatnih virov porabi kakor želi, kdo o tem odloča)

2) Javno veljavni programi - kateri so, ali je program zasebne šole lahko javno veljaven program, pod kakšnimi pogoji?

3) Minimalni standardi znanja - kako bi neki učiteljici na enostaven način razložila kaj je to, kdo jih določa, na predlog koga?

4) Imenovanje ravnatelja (pogoj za ravnatelja, kdo natančno izda razpis za ravnatelja, postopek imenovanja).

izpr. Chwatal

1. Usmerjanje otrok s pos. potrebami? Kako gre postopek.
2. Svet staršev.
3. Javnost ocenjevanja.

1. Kam vse lahko starši vpišejo otroke? Javne šole, zasebne šole, izobraževanje na domu.
2. Zasebne šole. Opiši. Katere so? (Montesorri, Walfdorska, Katoliška ...).
3. Opiši preverjanje in napredovanje v OŠ.

Gospa Horvat. Prijetna gospa, ki tudi pomaga, če se kje zatakne. :)

LDN

Napredovanje učencev ( kdaj in kako napredujejo, kje najdemo ta podatek).

Kdo preverja porabo finančnih sredstev v javni OŠ? (inšpektor za šolstvo - preverja namen porabe)

zelo prijazna gospa :) pomaga s podvprašanji ga. Brank

1. Kateri zakoni se nanašajo na OŠ?
2. Ocenjevanje in preverjanje znanja - kolikokrat, kdaj, kakšne ocene so kje, itd.
3. Ugovor na oceno, šolski okoliš - kje je predpisan, v aktu o ustanovitvi, kdo ustanovi oš?

1. Vrste ocenjevanj (pisno, ustno), pisno ocenjevanje podrobno, javnost ocenjevanja.
2. Svet zavoda (sestava, mandat, pristojnoti).
3. Učni jezik.

1. Učna in delovna obveznost učiteljev v OŠ.
2. Ocenjevanje glede na število ur predmeta - število ocen; katerih ocen mora biti več? (Poudarek na pouku slovenščine.)
3. Učbeniški sklad; ali lahko učitelj zavrne delo po učbeniku, ki je na voljo v učbeniškem skladu (se pravi da je bil določen za rabo, a učitelju ne ustreza)?

Izpraševalka Ivanka Oblak:

1. Opiši diferenciacijo in povej vse o njej.
2. Kdo so strokovni organi šole? Opiši razrednika. Opiši strokovne aktive.
3. Katere dokumente vodi razrednik? Kakšna je razlika med matičnim listom in matično knjigo?

Vsem želim, da imate srečo opravljati izpit pri Smolej Mazovčevi - prijetna, korektna, nasmejana gospa, ki išče znanje in je zelo spodbudna :)
Moja vprašanja pa so bila:
- manjše učne skupine,
- obvezni in razširjeni program OŠ,
- uvajanje obveznega 1. tujega jezika v 2. razred OŠ (sem anglistka).

Karba:

1. Šolski sklad

- jaz sem opisala in povedala, da se pridobi denar iz donacij in podobno… želela je pa slišati, da iz prostovoljnih prispevkov… povedala sem tudi, da porabo nadzoruje nadzorni svet in me je popravila, da upravni odbor (v zakonu piše nadzorni svet…)

2. Individualiziran program za učence s posebnimi potrebami (na podlagi poročila mentorja)

- vse o tem od začetka do konca + kdo še sodeluje pri pripravi IP-ja zraven strokovnih delavcev? Starši.

3. Vzgojno delovanje šole

- na splošno + kakšen vzgojni ukrep lahko zakonsko odredi šola? Opomin. Kdo ga izreče? Učiteljski zbor ga izreče, razrednik ga pa potrdi (jaz sem rekla obratno in me je popravila).

Izpit sem delala kot psihologinja oz. svetovalna delavka in sem ga uspešno opravila.

1. ZOFVI - katera področja pokriva, kaj vsebuje ...
2. Ugovor na oceno - postopek
3. Strokovni organi v OŠ - naštej, predstavi učiteljski zbor

1. Preverjanje in ocenjevanje znanja
2. Učna in delovna obveznost učitelja
3. Ugovor na oceno

Ga. Brank je zakon :)

Torej, za učitelja razrednega pouka, izpraševalka NADA PAJ;

1. Šolski okoliš (kje je zapisan-v aktu o ustanovitvi, kako ga smatramo? Kot zakon. Kaj je zapisano v aktu o ustanovitvi na kratko? Vpis v 1. razred (v februarju, odložitev šolanja, kaj se vloži, kdo odloča, prepis na šolo, ki je izven šolskega okoliša, v katerega je otrok vpisan? Čas, način prepisa?)

2. Napredovanje (po razredih oz. vzgojno-izobraževalnih obdobjih, ponavljanje, kje lahko, kdo mora soglašati?)

3. Dvojezičnost v osnovni šoli?

Snovi je veliko, ampak sprašujejo res samo okrog organov šole in strokovnih organov, predmetnikov, ZOFVI, učnih načrtov, dvojezičnost-kaj to pomeni- program šole in LDN. Šolska inšpekcija v večini odpade, dobro je vedeti kdo so OPP in v katere programe jih usmerjamo in kaj jim prilagajamo.
Pa še izredno subjektivno mnenje. Izpraševalka je stroga, a zelo, zelo v redu!! Če ste se učili, ona to "čuti". Če kaj ne veš, vrta z namenom, da pride do pravega odgovora. Oči se ji zasvetijo, ko odgovarjaš prav. V splošnem je zelo v redu. Vse dobro pri izpitu!!!

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja osnovne šole — 18 tematskih...
Odgovori
0
Ogledi
349
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za skupni del šolske zakonodaje — Jedro za vse (A). 12...
Odgovori
0
Ogledi
259
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Dijaški domovi (B6). 14 tematskih kvizov z 224...
Odgovori
0
Ogledi
225
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Glasbena šola (B5). 13 tematskih kvizov z 208...
Odgovori
0
Ogledi
220
  • Članek Članek
Na portalu so zdaj na voljo kvizi za pripravo na zakonodajni del strokovnega izpita s področja...
Odgovori
0
Ogledi
263
  • Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja vrtca — 12 tematskih kvizov z...
Odgovori
0
Ogledi
274
  • Članek Članek
Na blogu je objavljen nov članek o vodiču Strokovni izpit – Šolska zakonodaja, ki je del...
Odgovori
0
Ogledi
640

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu