Veste koliko dopusta vam pripada za strokovni izpit?

Trenutno berete:
Veste koliko dopusta vam pripada za strokovni izpit?

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Pridružen
21. nov 2010
Prispevki
5.840
Nazadnje urejeno:
Velikokrat se postavljajo vprašanja, koliko dopusta vam pripada za opravljanje strokovnega izpita.

V Kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja v prvem odstavku 51. člena nedvoumno piše:
51. člen

Za pripravo na strokovni izpit pripada pripravniku do V. stopnje strokovne izobrazbe 5 delovnih dni, pripravniku VI. in VII. stopnje strokovne izobrazbe pa 7 delovnih dni odsotnosti z dela z nadomestilom plače. To odsotnost lahko koristi le enkrat.

Kdo je pripravnik, ki je omenjen v besedilu? Izvedite več v tem prispevku: http://forum.mladiucitelj.si/teme/v...pada-za-strokovni-izpit.416/page-2#post-12126

Ne prezrite pravnega nasveta: http://forum.mladiucitelj.si/teme/dopust-za-strokovni-izpit.3327/
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Jaz tudi, pa še dva dni sem letnega dopusta vzela, tako da sem se v miru pripravila, so mi šli zelo na roko :)
 
Meni je ravnatelj odobril 3 dni. Ker sem imela izpit v drugem tednu po počitncah, kar mi je sicer zelo prijalo glede učenja, sem že mislila, da mi dopusta sploh ne bo odobril... ampak je blo vse ok. JC_gimmefive.gif
 
Nekateri imate razumevajoče vodstvo...
Meni ravnatelj ponuja le en dan dopusta - dan, ko imam strokovni izpit. To odločitev utemeljuje, da je za moje delovno mesto (učiteljice razrednega pouka - nadomeščam namreč sodelavko na porodniškem dopustu) strokovni izpit že tako ali tako pogoj in da si 51. člen kolektivne pogodbe jaz čisto narobe razlagam. S to izjavo me je čisto zmedel in prestrašil...
Zato sem se za nasvet obrnila na našo sindikalno predstavnico, ki je pravni službi na SVIZu podala vprašanje glede tega. Dobila je pisni odgovor, da mi predpisani dopust za strokovni izpit nedvomno pripada in da ravnatelj s takim ravnanjem krši moje pravice.
Ker sem zaposlena za nedoločen čas in ker gotovo nimam nobenih možnosti podaljšanja pogodbe za dlje, kot do vrnitve sodelavke iz porodniškega dopusta, sem se odločila, da bom na podlagi odgovora iz SVIZa ravnatelja prosila za 4 dni dopusta, če mi ga ne bo odobril, bom zahtevala pisno vseh 7. Potem mi mojo prošnjo mora namreč pisno zavrniti, kar pa bo po kolektivni pogodbi težja kršitev....
V glavnem ne gre se zgolj za princip, ampak dopust krvavo potrebujem, saj je dela v šoli sedaj ogromno, dosti je tudi popoldanskih dejavnosti, ki se jih moram udeleževati, zato mi res primanjkuje časa.

Kaj menite vi o moji situaciji?

Hvala za odgovor.
 
Če je tako, da samo nadomeščate in nimate možnosti podaljšanja zaposlitve, bi jaz kar zahteval 7 dni. Seveda pisno in verjemite mi, da ravnatelj temu ne bo oporekal. Če pa bo, pa bo sam kršil zakonodajo, kar pa je kaznivo. Oziroma, če vam prošnjo zavrne, se lahko pritožite na svet šole, kar pa je še hujši udarec za ravnatelje.

Res je, da je strokovni izpit pogoj za zaposlitev, ampak on vas je zaposlil brez tega pogoja (kar se seveda tudi da, ampak samo za določen čas) in s tem ni kršena nobena zakonodaja, če na vaš razpis ni bilo prijavljenega kandidata z vsemi pogoji.

Ni pa logična utemeljitev ravnatelja, ker po tem takem bi lahko omenjeni člen kar izbrisali, saj ga ne bi mogel nihče izkoristiti, saj tisti z vsemi pogoji za učenje že ima opravljen strokovni izpit. Kdo si sedaj narobe razlaga?

Izredno so mi znani ti načini manipuliranja ravnateljev, saj sem tudi moral skozi vrsto neresnic, laži, sprenevedanj in pritiskov. Pa še zdaj poskušajo, ampak sedaj neuspešno. Res pa je, da sem se od strokovnega izpita naprej začel bistveno bolj zanimati za šolsko zakonodajo, notranjo organizacijo, relacije vodstvo-zaposleni, vodstvo-MŠŠ, vodstvo-občina ... Ko ga dodobra spoznaš vidiš, da so potrebne spremembe. Ampak to je že druga zgodba in rahlo sem zašel iz teme :)
 
Pripada ti sedem dni. Obrni se na sindikalnega zaupnika oz. se pritoži na svet šole. Še prej si pa od ravnatelja/ice pridopi pisni odgovor na tvojo prošnjo.

Veliko sreče in bori se za svoje pravice.
 
Jaz tudi hvala bogu nimam (nisem imela) težav z dopustom. Ravnateljica mi je celo klicala k sebi in rekla, da me od določenega datuma naprej pripada študijski dopust.

Je pa res, da je ravnateljica na tej šoli zelo pozitivna glede kakršnega koli dodatnega izobraževanja. Res imam srečo ... grin.gif
 
dobila sem 4 dni, komaj komaj, kot da mi dela ogromno uslugo da mi sploh da toliko dopusta...
 
jaz sem v svoji šoli dobila en dan dopusta - za izpit. nisem zahtevala svojih sedem dni. čeprav mi se zdi, da bi jih brez večjih prerivanj dobila, v mojem je primeru nadomeščanje ur učencem velik problem; namreč, nihče me ne more nadomeščati v času moje odsotnosti.
ker nisem imela tako veliko dela v zadnjih dveh tednih pred izpitom, sem stisnila zobe in učila se, ko nisem bila v službi. vendarle mi je uspelo!
 
Pozdravljeni, mene pa zanima, če lahko študijski dopust koristim pri drugem opravljanju zagovora za strokovni izpit, če ga prvič nisem izkoristila?
Ko sem bila prvič na zagovoru (žal neuspešno), nisem bila nikjer zaposlena, in študijskega dopusta nisem koristila. Zdej pa se mi bliža drugi rok zagovora, pa mi je ravnateljica odgovorila, da mi dopust ne pripada, ker ga lahko koristiš samo na prvem zagovoru? Ali je to res, me zanima?
Najlepša hval, lep pozdrav.
 
Res je. Tako namreč piše v Kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja (glejte prvi odstavek):

51. člen​

Za pripravo na strokovni izpit pripada pripravniku do V. stopnje strokovne izobrazbe 5 delovnih dni, pripravniku VI. in VII. stopnje strokovne izobrazbe pa 7 delovnih dni odsotnosti z dela z nadomestilom plače. To odsotnost lahko koristi le enkrat.

Na osnovi predloga medicine dela ima delavec pravico do odsotnosti 10 delovnih dni z nadomestilom osebnega dohodka za medicinsko programirano zdravljenje.

Delavcu se mora zagotoviti odsotnost z dela zaradi opravljanja državljanskih dolžnosti in opravljanja funkcije v državnih organih in organih lokalnih skupnosti ter zaradi opravljanja funkcij v najvišjih organih reprezentativnih sindikatov dejavnosti, ki so opredeljeni s statuti, veljavnimi na dan podpisa te pogodbe.

Prostovoljni krvodajalci imajo pravico do dveh zaporednih prostih delovnih dni vsakokrat, ko dajo kri. Prosti dnevi se jim računajo, kot da so na delu.

Delavec sme biti odsoten z dela ob nadomestilu plače zaradi iskanja nujne zdravniške pomoči, vendar največ tri ure za posamezen primer in ne več kot 20 ur na leto. To velja tudi v primeru, ko delavec išče zdravniško pomoč za ožjega družinskega člana.

Morda pa bi se lahko dogovorili glede na to, da dopusta sploh niste izkoristili, torej ni uradno nikjer zabeležen. Dejstvo je tudi, da ne piše o koriščenju dopusta zgolj in samo ob prvem zagovoru, vendar le, da se ga lahko koristi enkrat.
 
Meni to žal ni logično, sej piše, da lahko to odsotnost koristiš le enkrat, sej ne piše da lahko dopust koristiš samo na prvem zagovoru.
Sej v bistvu mam dovolj svojega dopusta, tk da bom dala svoj dopust, ampak vseeno, sem probala če bi šlo z študijskim dopustom, pač ne gre.

Hvala vam za odgovor,
lep pozdrav
 
Uporabnik Mladi učitelj je napisal:
Morda pa bi se lahko dogovorili glede na to, da dopusta sploh niste izkoristili, torej ni uradno nikjer zabeležen. Dejstvo je tudi, da ne piše o koriščenju dopusta zgolj in samo ob prvem zagovoru, vendar le, da se ga lahko koristi enkrat.

Tole sem kasneje dodal. Morda ste spregledali. Se strinjam z vami.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Pogled v podatke o financiranju izobraževanja Tanja Taštanoska V žarišče smo tokrat postavili...
Odgovori
0
Ogledi
371
Pozdravljeni, Koliko nastopov in hospitacij potrebujem za pristop k strokovnemu izpitu? Kaj je...
Odgovori
1
Ogledi
917

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu