USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Odg: USTAVA - najnovejša vprašanja

Moja vprašanja (imela sem gospo Pem).
1. Načelo ustavnosti in zakonitosti (+ kje so zakoni objavljeni in kdaj začnejo veljati).
2. Ustavno sodišče - pristojnosti, kaj stori, če ugotovi, da kakšen zakon ni skladen z ustavo.
3. Institucije EU (morala sem jih samo našteti).

ga. Vanja Mavri (22.10.2012)
1. Uradni jezik po ustavi
2. Dolžnosti staršev po ustavi
3. Evropska komisija

Izpraševalec dr. Klemen Klun

1. Vse kar veš o Državnem zboru (kdo ga sestavlja, kako dobimo poslance, mandat, pristojnosti).
2. Načelo ustavnosti in zakonitosti.
3. Kaj je EU? Na kratko povej nekaj o Evropskem parlamentu in nekaj o Evropski komisiji.

(ga. Sajevec -Plavčak)

1. Svoboda gibanja (ti ona samo reče svoboda gibanja, povejte kar veste; pol ti pa še postavlja podvprašanja). Spraševala je še, če se lahko ta opravica omeji, pa v katerih primerih se lahko omeji.
2. Izvršila veja oblasti in podrobneje o predsedniki države (zopet reče kaj veste povedati in potem ti poveš kar veš, ti pa postavlja tudi podvprašanja).
3. Kdo je izvršilni organ v EU - Evropska komisija. Povedati kar veš o evropski komisiji. Primerjava z našo izvršilno oblastjo (predvsem glede nalog).

1) Državni zbor (sestava, pristojnosti; če lahko DZ napiše novo ustavo -da).
2) Kdo v EU ima zakonodajno funkcijo (Svet EU), primarna in sekundarna zakonodaja (opisati; kdaj in katera je bila prva pogodba).
3) Pet otrokovih pravic iz Konvencije, opisati otrokovo pravico do zasebnosti.

Ojla!

Moja vprašanja so bila naslednja:
izpraševalec Košir:
1. volilna pravica, ali lahko v Sloveniji volijo tujci in kje (lahko to ureja zakon, občina)
2. sekundarna zakonodaja
3. kakšna je razlika med uredbo in direktivo

Super komisija, 15min., pa je bilo mimo. Če znaš, res ni panike!

1. Splošne določbe ustave. Sem ravno začela in povedala samo, da je demokratična republika in pravna in socialna država, pa me je že prekinila... Kateri so državni smboli? Sem samo naštela. Katere veje oblasti imamo in kateri organi sodijo v posamezno?
2. Otrokove pravice - pravica do identitete (opis).
3. Razmerje med pravom EU do prava držav članic (naštela tri načela: avtonomnost - da je pravo EU neodvisno od prava držav članic; primarnost - da ima pravo EU prednost pred pravom držav članic; neposredna uporabnost).

- enakost pred zakonom (kdaj ta ne velja)
- nedotakljivost človekovega življenja
- pravica otoka do svobode misli, vesti, veroizpovedi
- zakonodaja EU
- sekundarna zakonodaja

Deli in vsebina zakonodaje EU
Svoboda gibanja
Pravica otroka do svobodnega izražanja

1. Na katerih temeljih je bila osnovana ustava
2. Sestava ustave
3. Državni svet -vse, podrobno pristojnosti in sestava
4. Postopek za spremembo ustave

1. Ustava
2. Uradni jezik
3. sprejemanje zakonov
+ ali lahko zakon velja za nazaj

- državni svet- sestava, pristojnosti, kdo jih voli (oni med sabo se volijo, svoje predstavnike, posredno)
- katero pravico se uresničuje z odmori med urami pouka? Kako še v šoli uresničujemo pravico do počitka?
- Kakšno državljanstvo imam- slo in eur. kakšne pravice imam s europskim?

Izpraševalec: gospod Jurij Groznik

1.Varstvo tajnosti pisem in drugih občil
2. Konvencija o otrokovih pravicah
3. Institucije EU, natančneje EVROPSKA KOMISIJA

1) Varuh človekovih pravic, kdaj se obrnemo nanj, na koga bi se obrnili, če šola ne bi želela vpisati otroka iz šolskega okoliša, ki mu pripada? Pa sem ga gledala in rekla, da na šolsko inšpekcijo, ampak je tudi varuh pristojen za to, ker je šola nosilec javnih pooblastil...
2) Otrokove pravice, kako se uresničujejo na področju uveljavljanja discipline? Pa to, kar sem vse povedala ni bilo dovolj, ker je hotel slišati točno določeno tole: kaj narediš, če ti 1 kar naprej moti pouk, pa sva debatirala, kaj vse sem naredila, potem pa je rekel, da če ga lahko pošlješ ven? Sem rekla, da ne, potem pa popravek: lahko ob nadzoru (pomoč svetovalnega delavca). Ker imajo ostali pravico, da se učijo in da se jih ne moti in TO, drage moje, (kar sama nisem vedela), je tudi uveljavljanje discipline in to direkt v praksi
3) Evropsko računsko sodišče - vse. Ali lahko pride v šolo? Da.

1) Kdo predstavlja oblast v Sloveniji in delitev
2) Državni svet (sestava, naloge)
3) Kako se financira država?

1.Kdo sprejel ustavo in kdaj je bila sprejeta?
2.Kakšna je ureditev naše države? (pravna, demokratična, socialna)
3. avtohtone narodne manjšine

Osnovna šola, predmetni pouk:
1. Sodna veja oblasti (vrste sodišč; katero sodišče je izjema, zakaj; trajanje sodniške funkcije, značilnosti, ...)
2. Pravica do varstva osebnih podatkov.
3. Od kdaj je Slovenija v EU in katere simbole smo s tem prevzeli?

LP

1. Zakonodaja EU (primarna, sekundarna)
2. Državni svet (podvprašanje: Ali imajo svetniki tudi pravico do poslanske imunitete? )
3. Naštej socialne pravice

- Opiši sestavo in naloge državnega sveta. Kakšen organ je (strokoven ali političen)?
- Kaj pomeni otokova pravica do svobode vesti, misli in veroizpovedi?
- Evropski parlament - kje vse deluje (vse 3 lokacije naštet), naloge
Prijazen gospod, ki išče znanje, pomaga. Poskrbi, da vse poteka v prijetnem pogovoru.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu