USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Odg: USTAVA - najnovejša vprašanja

Izpraševalec: Klun (5. 7. 2012)

Vprašanja:
1. O čem govori drugo poglavje ustave (zakej so člov. pravice na začetku ustave,
katere ČP se ti zdijo najpomemnbenjše, kdaj se lahko ČP omejijo...)
2. Volilna pravica (pasivna/aktivna, kakšne volitve imamo v sloveniji)
3. Zakaj se je ustanovila EU? (čist splošne stvari)
Naštej evropske institucije in tri podrobneje opiši (v treh stavkih).

1. funkcija predsednika republike( poveljnik obrambnih sil in predstavlja republiko slovenijo)
2. simboli evropske unije

Delitev oblasti
Sodna oblast
Kako dolgo časa traja mandat sodnikov?
Kako dolgo časa traja mandat strokovnih sodnikov?
Kdo imenuje sodnike?
Kdaj se je SLO priključila EU?
Katere nove simbole je slovenija pridobila s priključitvijo? - Zastavo, himno, evro

- Kdo predlaga sprejem zakona? Kdo ga potem sprejme? Kako poteka postopek, da začne zakon veljati? (razglasitev in objava v uradnem državnem listu ali glasilu)
- Evropski varuh človekovih pravic. Kdo se lahko obrne nanj? V zvezi s čim? Ali lahko varuh človekovih pravic ukrepa in dokončno odloča o ugotovitvah?
- Pristojnosti predsednika Republike Slovenije. Kdo je lahko izvoljen za predsednika?

1. Naštejte sklope človekovih pravic (temeljne, osebnostne, politične … ). Naštejte nekaj osebnostnih in povejte kaj o svobodi gibanja (kaj je in kdaj je lahko omejena – 4 primeri: širjenje bolezni, potek kazenskega postopka …).
2. Povejte kaj o Državnem svetu (sestava in pristojnosti).
3. Katera je glavna razlika med Svetom Evropske unije in Evropskim svetom (prvi je zakonodajno telo, drugi pa politično telo).

LP, Mateja

1. Kateri so zakonodajni organi? Podrobneje državni svet.
2. Uradni jeziki v sloveniji (kateri in naštej občine kjer je uradni jezik madžarski in kjer je italijanski). Kje je Slovenski jezik uradni jezik izven Slovenije (v Evropski uniji)?
3. Naštej inštitucije Evropske unije (samo našteješ).

1. Kdo ima v Sloveniji oblast? (ljudstvo) Kako jo izvaja? (posredno- preko volitev predstavnikov in neposredno preko zakonodajnih pobud in referenduma) Katere so veje oblasti in kdo jih izvaja?
2. Gospodarske in socialne pravice, naštej (ko sem omenila 'pravica do dela' je bilo treba popravit v 'svoboda dela', prvo pomeni, da država to mora zagotavljati in jo lahko tožim, če dela nimam, drugo pa pomeni, da me nihče ne more prisiliti v delo; kakšne dolžnosti imajo starši do otrok- vzgoja, skrb; katera zavarovanja nudi država- osnovno zdravstveno, invalidsko, pokojninsko)
3. Kako v osnovi delimo EU zakonodajo (primarna in sekundarna), naštej primere, kdo sprejema primarno (države članice), katera od sekundarnih je obvezujoča.

- razlika med primarno in sekundarno zakonodajo EU, naštet najpomembnejše vire sekundarne zakonodaje (uredbe, direktive, sklepi, priporočila in mnenja)
-človekove pravice in temeljne svoboščine: Ali se jih lahko razveljavi oz.omeji?V katerem primeru je to dopustno?(vojno in izredno stanje)Katerih pravic se pa ne sme razveljaviti?(nedotakljivost človekovega življenja, prepoved mučenja, svoboda vesti,...)
-volitve:so javne ali tajne?Kdo lahko voli?Kdo ima oblast v Sloveniji?(ljudstvo)

1. Kaj pomeni imeti volilno pravico
2. Ali je to politična ali osebna pravica
3. kaj pomeni splošna, kaj enaka, kaj aktivna in kaj pasivna volilna pravica
4. Pristojnosti predsednika republike, mandat, posebnosti
5. Primarana in sekundarna zakonodaja v EU (samo naštet, nobenih podrobnosti)

Kogoj:

1. Kako je Slovenija opredeljena v splošnih določbah? Kaj pomeni, da je pravna država?
2. Hierarhija pravnih aktov v Sloveniji.
3. Konvencija o otrokovih pravicah. Razloži pravico otrok do izobraževanja.

Zelo prijazen, pomaga, postavlja podvprašanja. :)

- pristojnosti EP
- DZ, mandat, sestava ( 90 ali 90 + 2 poslanca? - odg. 90), kdaj se lahko mandat podaljša in za koliko
- kje so narodne manjšine v SLo, katere so?
- otrokova pravica do izražanja misli, vesti... s čim je omejena?

1. Koliko poglavij ima ustava, povedat naslove poglavij (10 poglavij, nič o tem, o čem govori), kaj je ustava oz. kako bi jo opredelila (jst sem povedala, da je ustava najvišje v hierarhiji in da morajo biti vsi zakoni in podzakonski akti v skladu z ustavo (ustavnost in zakonitost).
2. Konvencija o otrokovih pravicah (kje je bila podpisana, kdaj, kdaj jo je podpisala Slovenija, kaj so se države zavezale v njej, kako bi jo v grobem opredelila (jst sem naštela skrbstvo, varovanje in udeležbo in to opisala), potem me je še vprašala če morajo to konvencijo vse države spoštovati in kako vejo, če jo kdo ne upošteva (v bistvu me je vprašala o nadzoru, pa ji nisem znala povedat).
3. Katere so evropske institucije, opisat sem morala Evropskega varuha človekovih pravic (kaj on dela).

- Ali lahko človekove pravice kdaj omejimo, in če, v katerem primeru? ali obstajajo pravice, ki jih ne smemo nikoli omejiti? Katere?
- Pravica do gibanja? Ali jo lahko kdaj omejimo, v katerem primeru?
- Poslanska imuniteta - kaj je to? Ali se lahko uporabi imuniteta, tudi če se poslanec nanjo ne sklicuje? Kako je z imuniteto pri kazenskem pregonu poslancev? Kdo še uživa imuniteto?
- Naštej glavne institucije EU! Opiši Svet EU - predstavniki, kdaj se srečujejo, kje se srečujejo, kdo hodi na te sestanke. Kateri Slov. instituciji je podoben po svoji funkciji?

Ni bilo težko :)

1. Temeljne in splošne določbe o človekovih pravicah in svoboščinah (enakost pred zakonom, človekove pravice in temeljne svoboščine se uresničujejo na podlagi ustave, z ustavo določene človekove pravice in temeljne svoboščine je izjemoma dopustno začasno razveljaviti ali omejiti v vojnem in izrednem stanju)
2. Ustavno sodišče
3. Glavno načelo konvencije o otrokovih pravicah (naj bodo otrokove koristi glavno vodilo)

Srečno!

- zakonska iniciativa (kaj je to, kdo predlaga spremembe zakonov, kako poteka sprememba zakonov-samo nakratko opisat, kdo razglaša zakone, kje so razglašeni zakoni)
- otrokova pravica do zasebnosti v šoli (učitelj mora varovati osebne podatke učenca, ocene, na govorilnih ura starši ne smejo videti ocene drugih otrok...)
-svet EU (koga predstavlja-države članice predstavlja)

1. Kaj pomeni da je država socialna in kaj da je pravna?
2. Ali ministrstva, državni zbor, Vlada delujejo po zakonih? Ja, seveda
3. Predsednik RS?
4. Pravica gibanja in omejitve
5. Ali Evropski svet ima predsednika? Ja

1. Zakonska zveza - na čem temelji?
2. Kakšne so dolžnosti staršev do otrok?
3. Ali lahko stareš otroke v določeni situaciji odvzamejo?
4. Kam ga lahko potem "dajo" in kaj je pomembno da pri tem? Načelo otrokove koristi, pa možnosti: ustanove, posvojitev, rejništvo.

1. Kaj pomeni "delati v otrokovo največjo korist"? Kje je to zapisano?
2. Svet evropske unije.
3. Volitve predsednika države. Aktualno povezovanje: smo že imeli predsednico države, kaj pa kandidatko za predsednico, bomo letos imeli predsednico države, sem jaz lahko predsednica države, kaj je potrebno, da lahko kandidiraš?

sprejem zakona, kdo ga sprejme, kdo ga razglaša
osebna identiteta otroka, konvencija
evropski parlament
vrste oblasti v sloveniji (mi je naštevala različne organe, pa sem morala govoriti, katera spada kam)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu