USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Spraševalec Sašo Norčič:
- vlada v RS (sestava, glavna naloga, kakšne akte izdaja)
- nedotakljivost stanovanja (v katerih primerih lahko nekdo vstopi brez odločbe sodišča)
- kdo je otrok po Konvenciji o otrokovih pravicah (2 izjemi: ko se poroči/ postane starš pred 18. letom)

1. Svoboda gibanja in omejitve le-te.
2. Pravica do identitete (iz Konvencije o otrokovih pravicah).
3. Sekundarni viri zakonodaje EU in podrobneje uredbe in direktive.

Izpraševalec: Košir

Kaj je navedeno pod pravicami otrok v ustavi? Ali otroci uživajo enake pravice kot odrasli? (ja, ampak v skladu s svojo starostjo in zrelostjo, npr. nimajo volilne pravice). Katere oblike nasilja nad otroki opredeljuje ustava? (tukaj je bilo dovolj našteti: fizično, čustveno, spolno in zanemarjanje). Zakaj so otroci še posebej zaščiteni? Ali enake pravice veljajo tudi za otroke, ki nimajo staršev?

Kaj zajema pravica do identitete? Tukaj je obvezno hotel slišati da imajo otroci pravico da poznajo svoje starše in potem je vprašal naprej: Kaj se zgodi če otroci staršev ne poznajo? Ali imajo zaradi tega kaj manj pravic? Odgovor je ne, imajo enake pravice :) Kaj pomeni državljanstvo? Sem po svojih besedah povedala, on pa je želel slišati da je to pravna pripadnost državi. Poudarek na pravna. In potem naprej kaj izhaja iz pravice do državljanstva. Odgovorila sem: dolžnost da se ravnamo po zakonih države. To mu je bilo ok.

Kaj je razlika med Svetom EU in Evropskim svetom? Pristojnosti obeh.

1. Slovenija je demokratična država. Kaj to pomeni? (ljudstvo ima oblast) Kako jo izvršuje? (posredno, neposredno)
2. Državni zbor (sestava, kdo voli in kako, naloge in pristojnosti)
3. Svet EU

Čebular Musar:
Zelo prijazna. Pustila je, da se zberem, pomagala je tudi s podvprašanji.

1. Zakonodajni postopek (vse, kdo predlaga zakon, koliko je obravnav, povedati sem morala tudi, da obstaja tudi nujni in skrajšani postopek; kaj lahko zahteva DS -odložilni veto, obrazložiti sem morala, kaj je to; omenila sem tudi, da predsednik republike razglasi zakon, zato se je nato navezala na drugo vprašanje)

2. Predsednik republike: kdo je, kako se ga izvoli, trajanje mandata, njegova funkcija.

3. Evropska komisija (vse kar vem).

Bonelli
1. Splošne določbe v ustavi. Vse - simboli, kaksna država je Slovenija, veje oblasti in kaj spada pod katero vejo. Ne vem kako točno me je gospa vprašala nekaj glede mednarodnih zadev- odgovor pač da je bil dodan 3.a člen pred vstopom v EU in kaj je v tem členu zapisano.
2. Evropski parlament. Njegove naloge.
3. Načelo otrokove največje koristi. Kaj to pomeni? Kje piše o tem-konvencija o otr.pravicah, v ustavi. Komu je namenjena konvencija? Kje je potrebno upoštevati to načelo-povsod;v izobraževanju, zdravstvu, družini, sociali,....
Gospa je res prijazna!

Pozdravljeni.
Jaz sem pri ustavi imela izpraševalko Slavico Čebular Musar - zelo prijazna, nasmejana in pozitivna gospa.
Vprašanja:
1. Državni svet (koga zastopa, koliko je članov, kako se jih izvoli, pristojnosti, kaj je odložilni veto - ko sem pa začela navajati točno sestavo članov, pa me je prekinila, češ da tega ni treba).
2. Ali lahko kdaj ukinemo človekove pravice? Kaj ukinitev nekaterih pravic ne sme povzročiti? (izjemoma v vojnem/izrednem stanju, navesti vse pravice, katere nikoli niso začasno razveljavljene).
3. Primarna in sekundarna zakonodaja (pri primarni zakonodaji ustanovitvenih pogodb ni zahtevala, da bi jih vse navedla; pri sekundarni je še vprašala, katera je bolj zavezujoča - uredba ali direktiva, obe tudi obrazložiti).

Vso srečo!

OŠTIR
1. Pravica do zbiranja in združevanja (razlika med zbiranjem in združevanjem in primer za vsako). Najprej me je vprašala, če se spomnim primera, ko so prepovedali koncert v Slo nedavno nazaj (koncert glasbenika Thompsona), sem rekla da sem slišala. Za katero pravico je tu šlo? Tako sva prišli do zbiranja in združevanja.
2. Odložilni veto
3. Uradni jezik (opis in primeri - kako in kje se dejansko uporabljata it. in madž. - krajevne table, napisi..., pa nisem iz teh območij)

Zelo prijazna

USTAVA: STARIČ-HOLOBAR
- Kako ustava opredeljuje državo? (Demokratična - ljudstvo ima vso oblast; ko ljudstvo z volitvami vpliva itd., socialna - v državi je poskrbljeno za zdravstveno, invalidsko, pokojninsko zavarovanje itd., pravna - država je "podkrepljena" z zakoni). Kaj pomeni REPUBLIKA? (Da imamo PREDSEDNIKA republike).
- Človekove pravice: nekje je zapisano "državljan ima pravico", nekje pa samo "ima pravico" (brez državljan). Zakaj je temu tako? (Opisovala sem, da je to posledica številnih priseljencev, ki pa imajo nekatere pravice drugačne kot mi državljani, npr. volila pravica - samo za državljane.)
- Kje so zapisane OTROKOVE PRAVICE? (Konvencija). Katero je glavno načelo? (Načelo koristi otroka) Ga moramo v šoli upoštevati? (Seveda - vedno vse gledamo v otrokovo korist).

Srečno;)

mag. Tadeja Oštir

1. Kako se sprejemajo zakoni? Kdo jih predlaga? Objava, trajanje.

2. Volilna pravica.

3. Pravice ob pridržanju.

P.S. Prijetno vzdušje, kar brez skrbi :).

Izpraševalka Andreja Simsič.

1. Načelo deljenja oblasti
2. Vlada, katere službe delujejo v okviru vlade
3. Pravica do izobraževanja

Bonelli:
Kako je sestavljena vlada? S čim preneha delovanje vlade, s čim se vlado odstavi(nezaupnica, zaupnica, interpelacija)? Kdo predlaga predsednika vlade, v posvetu s kom? Kaj morajo ministri narediti, preden nastopijo svojo funkcijo (predstaviti se pred komisijo)? Naštej simbole EU. Starševske pravice in dolžnosti, kdaj prenehajo. Kje so zapisane otrokove pravice?

Izpraševalka Doltar:
Težko rečem, da me je izpraševala, bolj je šlo za pogovor o izvršilni oblast - na splošno o državnem svetu in državnem zboru, primerjava z evropskim parlamentom (katere funkcije opravlja), združljivost funkcij slovenskih poslancev (ne more biti župan), čisto na koncu pa je želela slišati še definicijo otroka.

Zelo prijazna gospa, ki ni nič komplicirala, želela je, da povem odgovore s svojimi besedami.

Izpraševalka: mag. Tadeja Oštir, 8. 6. 2017:
1. Delitev oblasti (zakonodajna, izvršilna, sodna) in kaj štejemo v posamezno.
2. Podrobneje o državnem svetu in zakaj ga potrebujemo, katera je njegova najpomembnejša funkcija (veto).
3. Politične pravice v okviru ČPTS - katere so in podrobnejša razlaga o Pravici do zbiranja in združevanja.
4. Naštevala je posamezne funkcije oz. pristojnosti različnih organov. Odgovori so bili v smislu: DZ, DS, ustavno sodišče, Vrhovno sodišče, državno tožilstvo, ipd.

Srečno! :)

Izpraševalec Krašovec.

1. Ustavno sodišče.
2. Kaj je glavno vodilo konvencije o otrokovih pravicah in kako bi ga uporabila pri svojem delu.
3. Evropska komisija.

Kogoj - ustava

Kako je Slovenija opredeljena v ustavi?
Kaj pomeni, da je pravna država?
Pravni akti v Sloveniji po pomembnosti?
Državljanstvo EU?

Za ustavo sem dobila naslednja vprašanja:
- Pravice in obveznosti staršev in otrok
- Predsednik države (njegove pristojnosti)
- Svet Evropske unije

Miroslava PALHARTINGER
- Kdo izvaja oblast v naši državi
- EU institucije (podrobneje evropska komisija, katera institucija je po delovanju in sestavi podobna našemu državnemu zboru)
- Uradni jezik v naši državi

Miroslava PALHARTINGER
- Kdo izvaja oblast v naši državi
- EU institucije (podrobneje evropska komisija, katera institucija je po delovanju in sestavi podobna našemu državnemu zboru)
- Uradni jezik v naši državi
In kaj si mogla vse povedati?
- oblast pripada ljudstvu, a izvajajo jo tri veje....in kaj še te je vprašala pri tem?

- uradni jezik slovenščina, na območjih manjšin še ital. ali madž., se uporablja za uradovanje, imena podjetij, javni napisi, imena podjetij, napisi oglasov

zahteva osnove?

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
582
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu