USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Gospod Groznik

1. Poslanci - vse kaj veš o njih.
2. Konvencija o otrokovih pravicah: Definicija otroka, izobraževalni cilji, ki so zapisani v konvenciji, na kakšen način so otroci s to konvencijo zaščiteni v šoli.
3. Sekundarna zakonodaja.

predsednik države (kako ga izvolimo, pristojnosti, naštej predsednike v zadnjih 20-tih letih v Sloveniji)
Svet EU (sestava, ali vedno zasedajo vsi ministri)
pravica otrok do osebne identitete (kaj to je, ali lahko mama zamolči kdo je oče? ja, če je nevaren družini- nasilje, zloraba) nekako tako.

Moja vprašanja na strokovnem izpitu so bila:
- varuh človekovih pravic - kaj je njegova funkcija; kaj naredi, ko dobi pritožbo,
- evropska komisija - funkcija,
- državni zbor.

- evropska zakonodaja (primarna, sekundarna, odločba, uredba, direktiva, priporočia- samo naštet, brez razlage)
- simboli slovenije
- ali se je naša ustava z vstopom v EU kaj spremenila (da, 3.a člen - Evropski člen - nič opisovat samo to sem morala povedat)
- zadnja pogodba, ki smo jo kot članica EU podpisali (Lizbonska pogodba 2009)

Izpraševalec: Praprotnik

1. Katere veje oblasti imamo, kdo jih zastopa, kdo komu odgovarja.
2. Svet EU
3. Otrokove pravice (kje so zapisane, konvencija - kdo, kdaj, nekatere pravice)

Lp

Izpraševalka Mija Požlep - zelo prijetna in prijazna. Če se ti zatakne ti zelo pomaga...najprej z eno črko in postopno naprej grin.gif

1. svoboda gibanja (opiši pojem) in naštej 5 primerov, ko je svoboda gibanja lahko omejena (kazenski postopek, razgrajanje - motneje javnega reda in miru, epidemija, naravne nesreče, obramba države)
2. komu pripada oblast in kako jo delimo (tudi kdo spada v katero oblast)
3. naštej sodišča, ki jih poznaš (vrhovno, ustavno, okrožna, specializirana - katera? sodišče za delavno pravo)
4. kaj spada v primarno in kaj v sekundarno zakonodajo eu?

evropski parlament (vse, vse, mandat, kdo sestavlja, koliko je slo. predstavnikov, kako se imenujejo - poslanci)
kdaj in kdo je sprejel Konvencijo o otrokovih pravicah- potem mi je dala še podvprašanja, kje najdemo otrokove pravice- v katerih aktih? aja, tukej sem jaz povedala kratico (OZN), je tela vedet popolno ime- organizacija združenih narodov
pa še poslanska imuniteta. kaj pomeni, kdo jo ima v slo, ali grejo lahko v zapor

Kaj pomeni, da je Slovenija demokratična republika?
Veje oblasti pri nas.
Veje oblasti v EU, povezati s prejšnjim vprašanjem. Eno izmed institucij opisati.
Našteti otrokove pravice, razložiti pravico do svobode misli, vesti in veroizpovedi.

1. kaj določa ustava v 1.poglavju - splošne določbe
2. kaj nam določa 3a člen, avtonomnost prava eu itd.

- Ali se človekove pravice in temeljne svoboščine lahko kdaj razveljavijo? Če da, kdaj? Katere pa se nikoli ne smejo? V kakšnem obsegu pa se lahko razveljavijo? (Glej 16.člen Ustave)
- Pravica otrok do izobrazbe? Pravica do uveljavljanja discipline v šoli?
- Primarna in sekundarna zakonadaja EU? Samo našteješ. Katera ustanova EU varuje ustanovitvene pogodbe? Evropska komisija.

Živjo! Moja vprašanja pri ustavi (Slavica Čebular Musar)

1. Zakonodajni postopek (kdo lahko da pobudo, koliko faz je potem pa me je vprašala če vem kaj več povedati o teh fazah in kaj lahko pospešijo sprejem zakona - v primeru naravnih nesreč)
2. Evropski parlament
3. Simboli Evropske unije

Vsem želim veliko sreče in uspeha!!!

LP

22. 9. 2011

USTAVA - G. DOLENC:

1. Delitev oblasti (želel je slišati delitev na tri veje, katere so te veje, kdo so "nosilci" posamezne veje oblasti, kaj takšna delitev omogoča (onemogoča zlorabo oblasti) in da ima oblast ljudstvo, posredno prek volitev, neposredno prek referendumov)
2. Državni svet (koliko članov ima, kateri so ti člani, mandat, glavne naloge, ali lahko DS predlaga zakone - ja)
3. Pravica svobodnega gibanja (razloži to pravico, omejitev te pravice - v katerih primerih -> če je oseba v kazenskem postopku in z namenom preprečiti širjenje nalezljive bolezni ali ogrožanje varnosti države)

- pravice in dolžnosti staršev;
- zakonska zveza in družina
- v kakšnih pogojim ima otrok stike s starši (Konvencija o otrokovih pravicah - Še posebej mora biti vsak otrok, ki mu je bila odvzeta prostost, ločen od odraslih, razen, če smatra, da je to v nasprotju z njegovimi interesi, in imeti, razen v izjemnih okoliščinah, pravico preko dopisovanja ali obiskov vzdrževati stike s svojo družino)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu