USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Izpraševalec Fele:

1. Poglavja v ustavi (okvirno naštet). Podrobneje v splošnih določbah piše, da je Slovenija demokratična republika. Kaj to pomeni? Kdo vodi republiko? (predsednik republike)
2. Kakšne so naloge predsednika republike?
3. Katerih človekove pravice veljajo tudi v izrednem stanju?
4. Evropska komisija - kaj veš. Kako opravlja nadzor nad državami? Kaj naredi, če sumi kršitve? (preda zadevo sodišču EU - po novem NI sodišče evropske skupnosti ampak sodišče EU)

1. Splošno o ustavi. Povedala sem kdaj je bila sprejeta, kdo jo je sprejel, kako je sestavljena.

2. Predsednik RS (funkcija, pristojnosti, mandat, odgovornost).

3. Domnevna nedolžnost

Delitev oblasti in kdo spada kam
Državni svet (kdo jo sestavlja in kje jih je največ ter njihove pristojnosti)
Svet evropske unije (kdo jo sestavlja)

Kje imamo v RS neposredno in kje posredno volilno pravico (O: neposr.-drž. zbor, referendum, posr.: drž. svet).
Kaj pomeni enakost pred zakonom. Kje, kako, kdaj se diskriminacija pojavi v razredu?
Izberi in opiši en del drž. ureditve.
Interpelacija - zelo natančno.

1. Kaj pomeni, da je Slovenija pravna in socialna država?

2. Predsednik republike: volitve, funcija, mandat, primerjava z evropsko institucijo.
Ali ima EU predsednika? Kakšen je mandat predsednika Evropskega sveta?

3. Človekove pravice: volilna pravica.

Vprašanja (26. 1. 2015):

1. vse o sodiščih (mandat = trajna funkcija, vrste sodišč ...)
2. Ali lahko vseeno razrešimo sodnika, tudi če ima trajno funkcijo? (Da, v zadnji letih je bilo razrešeno 8 sodnikov)
3. Razloži besedi demokratična republika.
4. Kako lahko ljudstvo vpliva na to, kdo ima oblast? (posredno/neposredno - oboje sem morala razložiti, pri zakonodajnem referendumu me je opozoril, da ga lahko po novem predlaga samo 40 000 volilcev in nihče drug).
5. Človekove pravice - nedotakljivost stanovanja.

1. Ustavnost in zakonitost (hierarhija pravnih aktov, potem je navezala še na ustavno sodišče: tukaj sem opisala sestavo, delovanje itd. vprašala še me je, kaj posameznik vloži na ustavno sodišče: ustavno pritožbo).

2. Zakonska iniciativa (navezala na DZ in s kakšnimi večinami sprejema zakone itd.). V tem kontekstu še potem odložilni veto.

3. Osnovna šola po ustavi.

Izpraševalec: Sašo Norčič. Zelo prijazen gospod :)

1. Kdo imenuje in kdo potrjuje predsednika vlade?
2. S katero institucijo v Sloveniji se lahko primerja Svet EU?
3. Kakšne so pristojnosti Sveta EU?
4. Domnevna nedolžnost.

- domneva nedolžnosti (kje je meja-pravnomočna obsodba)
- kdaj se lahko omejijo človekove pravice, katere ne
- primarna in sekundarna zakonodaja EU (razlike)

1. Kako Ustava deli človekove pravice in svoboščine?
2. Kaj je potrebno za spremembo Ustave? (2/3 večina!)
3. Organi EU

1. Splošne določbe v ustavi -kdaj je bila sprejeta, ločenost cerkve in države, demokratična republika, veje oblasti + organi za vsako, simboli Slovenije ….
2. Volilna pravica
3. Evropska komisija

Ga. Bonelli je izredno prijazna gospa, pomaga pri odgovorih in išče znanje tudi z namigi. Vprašanja velikokrat postavi tako, da že v vprašanju poda odgovor.
1. Sodna veja oblasti:
- kakšna sodišča imamo (1. stopnje so okrožna in okrajna, 2. stopnje so višja, 3. stopnje je vrhovno kot najvišje sodišče v Slo),
- katero sodišče odloča o ustavnih zadevah (ustavno :-)),
- koliko časa traja mandat sodnikov (doživljensko oz. do odstopa), koliko pri ustavnih sodnikih (9 let),
- kdo predlaga ustavne sodnike (tukaj sem se zmedla in sva po ovinkih prišli do predsednika RS).
2. Pravni akti za naštet (Ustava, zakoni, izvršilni predpisi in kateri so - uredba, odlok, pravilnik).
3. V katerem dokumentu so zapisane otrokove pravice? (Samo ime dokumenta - Konvencija o otrokovih pravicah).
4. Osnovna razmerja med pravnimi redi držav članic in pravom EU (tukaj sem se mi ni sanjalo, kaj naj odgovorim, je pa med gradivom na strani za prijavo na strokovni izpit):
- katera so 3 temeljna načela (avtonomnost prava EU - predpisi EU so vodilni in članice morajo prilagoditi svojo zakonodajo; primarnost prava EU - pravo EU je enotno pri vseh članicah in ima prednost; neposredna uporaba prava EU - akti EU lahko neposredno veljajo brez nadaljnjih aktov članic).
5. Uredba in direktiva EU - da uredba je zakonsko obvezujoča, direktiva pa poda cilje in članice same prilagodijo zakonodajo glede na njih.

1. Kdo ima oblast v Sloveniji? Na kakšen način in kje jo izvršujemo? (naposredno, na volitvah in referendomu) O čem odločamo na referendumih? (o novih zakonih) Kdo odloča namesto nas? (DZ)
2. Kako se imenujejo volitve, na katere smo šli Slovenci 1990? (plebiscit)
3. Kdo zastopa naše interese v Evropi? (evropski parlament)

Vprašanja - Martin Pivk (22. 1. 2015):
1. Javnost ocenjevanja.
2. Učna in delovna obveznost učitelja.
3. Katere strokovne svete za izobraževanje poznate in v katerega spadate?To kam spadate, ni odvisno od tega, na kateri šoli učite, ampak kateri predmet poučujete: Strokovni svet RS za splošno izobraževanje, Strokovni svet za poklicno in strokovno izobraževanje in Strokovni svet za izobraževanje odraslih.

Gospod Rado Fele:

1.) Kaj pomeni demokratična republika?
2.) Naloge predsednika države.
3.) Kakšne pristojnosti dobi v vojnem ali izrednem času?
4.) Kaj je Evropska komisija?

volilna pravica
svoboda gibanja
pravica do lastne identitete

1. Oblast v Sloveniji (zakonodajna, izvršilna in sodna veja ...)
2. Kdo predlaga zakone?
3. Naštej institucije EU (Svet EU, Evropski svet, Evropska komisija, Evropski parlament, Evropsko sodišče, Računsko sodišče ... Katera EU institucija je primerljiva naši vladi, glede na delo in sestavo? EU KOMISIJA.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu