USTAVA - skupna izpitna vprašanja

1. Kako je v ustavi opredeljena vloga predsednika Republike Slovenije? Kakšne naloge in pristojnosti ima? Ali je lahko odstavljen s svojega položaja? Kdaj in kako? Kakšno vlogo ima predsednik v Sloveniji po vašem mnenju? Kateri državni organ se vam zdi pomembnejši? Kdo voli predsednika? Ali bi lahko vi kandidirali na volitvah?
2. Kaj predstavlja pojem javne finance? Ali gre samo za državni denar? Kakšne so trenutne težave s financami v mariborski občini? Od kod občine dobijo denar? Kdo financira osnovne šole? Ali lahko šolska inšpekcija izvede nadzor nad osnovno šolo? Zakaj? O katerem pojmu se govori v zvezi z uravnoteženjem financ?
3. Naštejte organe Evropske unije in enega opišite. Kakšne naloge ima ta organ? Koliko članov ima? Zakaj?

Zelo prijazen gospod. :)

1. Vlada (kako je sestavljena, pristojnosti, funkcija).
2. Volitve (kdo lahko voli, pasivna in aktivna volilna pravica, v katerem primeru lahko voli tujec)
3. Svet Evropske unije (kaj je to, funkcija, kdo ga sestavlja, sedež)

Izpraševalka: NOVAK KOLENKO

Postavila mi je več vprašanj in sicer:
-Kdaj so lahko omejene človekove pravice; katere ne smejo biti nikoli omejene
-Poslanska imuniteta (kaj pomeni ter kdo jo lahko "uživa")
-Domnevna nedolžnost
-Kdo sestavlja državni svet, njihov mandat
-Opiši Svet EU
-Naštej institucije

Gospa je zelo prijazna in zelo pomaga z podvprašanji, išče znanje... :D

Prvo vprašanje mi ni bilo čisto jasno, bilo je zvezi z ustavnim sodiščem in šolo. Rekla sem šoloobvezno in je bilo vredu.
2. Ustava
3. Predsednik države

Oboje sem morala na kratko opisati. Gospa pomaga in ne vrta. :)

Bravo zame (y)

1. Kdo ima oblast v SLO (ljudstvo), kako se to kaže (volitve, referendumi), delitev oblasti (zakonodajna, izvršilna, sodna), opiši vse tri oblasti (Z-državni zbor, državni svet, I-vlada, predsednik države, S-sodišča), katera sodišča poznaš (al nekaj v tem smislu - tukaj sem se malo ''zaštrikala'').

2. Kako poteka sprejemanje zakonov - vse tri faze (predlog zakona, obravnava, glasovanje), kaj se zgodi po tretji fazi (ga mora državni zbor potrdit), kam se zakon zapiše (v uradni list).

3. Evropski parlament (kdo je v njem-poslanci, kdo jih izvoli-volilci, koga predstavlja-državljane EU, mandat-5 let, pristojnosti-zakonodajna, proračunska, nadzor).

(Nataša Voršič)

- Simboli RS (kje je določeno, kako se jih lahko uporablja? V zakonu, NE v Ustavi! :))
- Načelo nedolžnosti (kdaj preneha - ob obsodbi okrajnega sodišča? NE, šele ko je izčrpana tudi pravica do pritožbe in je oseba pravnomočno obsojena)
- Predsednik RS, njegova vloga, naloge ...

Gospa je precej natančna, moraš paziti na izraze. Priporočam, da odgovorite točno na postavljeno vprašanje in ne "čarate" še s kakšnimi izpeljankami, ker izpraševalko zanima samo vaše poznavanje Ustave. Le-to pa si natančno preberite. ;)

Bonelli
  1. DZ vse (tudi sprejemanje zakona, odložilni veto in razglasitev)
  2. Pravice in dolžnosti staršev, kam spada
  3. Vstop Slovenije v EU, kdaj, katere simbole smo pridobili

predsednik republike (mandat, njegove naloge)
evropska komisija ( naloge, kdo jo sestavlja..)
konvencija otrok, kaj sodi pod ekonomsko izkoriščanje

VORŠIČ...
zelo zahtevna izpraševalka, hoče točno tak odgovor, kot je zapisan v členu, ustavi... te kar prekine in gremo dalje... kot da si na zagovoru za v Bruselj...

1. ustavno sodišče - vse... me je skenslala, ko sm rekla da je 8 sodnikov...
2. 14.člen... po njeno spola ni notri!!
citiram del besedila...14. člen
(enakost pred zakonom)

(dodano leta 2004, Ur.l. RS, št. 69/04)
V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso spol, jezik,...

Socialne pravice... zdravstevo varstvo ni blo ok, bi morala reči zdravstveno zavarovanje... itd

3. zakonska iniciativa... jo je zmotlo že ko sem rekla, poslanci in ne izrecno da lahko tudi samo eden poslanec, tudi če sem vedela za vlado in min 5000 vololcev

1. Pravice staršev (po ustavi)
2. Konvecija o otrokovih pravicah (kdaj je bila sprejeta, kdo jo je sprejel, kdaj jo je sprejela Slovenija, glavno vodilo, kje še najdemo zapisane otrokove pravice)
3. Evropski varuh človekovih pravic
4. Poslanska imuniteta (kaj je, kdo jo ima)

1. Uradni jezik(i) (podvprašanje: katera so narodno mešana območja - potrebno je našteti kraje)
2. Evropski svet
3. Zakonodajna veja oblasti v Slo (podrobneje razloži Državni svet - koga predstavlja (= nosilec lokalnih, poklicnih, gospodarskih in socialnih interesov), sestava, kakšne so pristojnosti (nikar ne pozabite omeniti odložilnega veta).

Vprašanja za vzgojiteljico:

a) Kdaj je bila sprejeta slovenska ustava? Eno izmed načel je delitev oblasti – razloži; zakaj takšna ureditev? Da ni oblast združena v enem organu in organi med seboj si ne morejo jemati pooblastil (nekaj v tem smislu). Naštej organe, kateri so zakonodajni? Kaj to pomeni, zakonodajni? Kakšna je vloga Državnega sveta?

b) Kje so zapisane otrokove pravice? Kdo je sprejel ta dokument? Naštej par pravic.

c) Naštej organe EU (štiri). Kateri so zakonodajni? Kateri od teh dveh je bolj pomemben? Svet!

1. Kako je v Ustavi določena obramba države? Velja za vse?
2. Kdo je vrhovni poveljnik vojaških sil v RS?
3. Kako je v Konvenciji o otrokovih pravicah opredeljen otrok? Kdo je Konvencijo izdal? Kje je sedež Generalne skupščine Združenih narodov?
Ali je ta pravica tudi pri nas v uporabi in zakaj?

- Pomembni dogodki ob osamosvojitvi SI? (sem pozabil točno vprašanje, odgovor: temeljna ustavna listina, ustava, referendum o osamosvojitvi)
- Kaj se zgodi z zakoni, ko jih sprejme državni zbor?
- Kdo lahko predlaga zakone?
- Pravni akti EU (sekundarna zakonodaja v EU)?

FELE:

1. Kaj je skupni temelj/izhodišče slovenske ustave in Konvencije o otrokovih pravicah? (enakost pred zakonom)

2. Kaj konvencija pravi o pravici do identitete? Kako je s poznavanjem staršev npr. v primeru, da je otrok spočet v epruveti in je tuji darovalec? Ima pravico otrok pravico pridobiti podatke o darovalcu ali ne? (Tukaj sem se naslonila na to, da v konvenciji piše, da "ima otrok pravico poznati svoje starše, če je mogoče". Druga stvar, ki sem jo omenila pa je, da je se tukaj odpre tudi vprašanje pravic darovalca. Pa je bilo ok).

3. Sekundarna evropska zakonodaja?

Izpit dne 22.1.2015

1) Dolžnosti in pravice staršev
(kdaj se omeji)

2) Kje so zapisane otrokove pravice? Koga zavezujejo?

3) Na čem temelji delovanje Evropske unije?
(primarna in sekundarna zakonodaja, podrobneje sekundarna. Povej po hierarhiji, kaj so podzakonski akti - pravilniki)

Izpraševalka Grmek, Nada.
DZ - kar veš + kakšno vlogo ima DS, kdo razglaša zakone.
Varuh človekovih pravic - kar veš + katera je razlilka med slovenskim varuhom in evropskim varuhom.
Pravica do izobraževanja (otrokove pravice).

Jaz sem znala vse, tako da z gospo nimam "slabe" izkušnje, sta pa predhodnici, ki izpita nista naredili, rekli, da nič ne "pomaga". Lahko pa povem, da dekleti nista znali (ko smo zunaj malo ponavljali) niti osnov. Gospa je sicer prijazna in sprašuje osnove. Nisem imela občutka, da bi iskala neznanja.
Srečno! :)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu