USTAVA - skupna izpitna vprašanja

1. Varstvo osebne svobode
2. Državni svet (sestava, pristojnosti)
3. Kaj se dogaja z zakonom, ko ga državni zbor sprejme? (podpiše in razglasi ga predsednik države, preden stopi v veljavo mora biti objavljen)

Mundy Brugneri:
- Razloži otrokovo pravico do izobraževanja (obvezna, brezplačna OŠ, nadalnje izobraževanje)
- Poglavja v ustavi
-Samouprava (kaj je občina in pokrajina, koliko jih je? 212 in nobene, kako se ustanovi občina in kdo jo potrdi? Z referendumom in državni zbor)
- Kakšno oblast imamo (zakonodajna - državni zbor in državni svet, izvršilna je vlada - predsednik vlade in ministri, sodna - okrajno, okrožno, višje in vrhovno sodišče so splošna, obstajajo pa tudi specializirana - upravno in delovno sodišče. Ustavno sodišče - kako se razlikuje od ostalih)

1. Kaj vem o ustavi, kaj vse vsebuje?
2. Katere človekove pravice in v katerih razmerah so lahko okrnjene?
3. Kje so zapisane otrokove pravice in kaj pomeni delati v otrokovo korist?

Izpraševalka: Miroslava Palhartinger

1. Načelo delitve (zakonodajna, izvršilna in sodna) + povedati poleg kdo spada kam.
2. Ustavno sodišče.
3. Katero EU institucijo lahko enačimo s slovensko? EVROPSKA KOMISIJA, potem sem morala povedat nekaj o njej.

G. Bojan Dolenc, prijeten in umirjen gospod.

Uradni jezik v SLO (splošno, narodno mešana območja); ali je slovenščina tudi uradni jezik EU, koliko jezikov je v EU, koliko držav ima EU in še nekaj o Evropskem parlamentu; državni zbor (vse o njem); človekove pravice in temeljne svoboščine (volilna pravica)

Vso srečo vsem! ;)

Gospod Dolenc je prav zabaven in prijazen gospod z brado, ki je v tem decembrskem času tudi mene spominjal na Dedka Mraza :) In moram reči, da je tudi tako prijazen, kot Dedek Mraz :) Postavlja precej splošna vprašanja, vmes pomaga in te usmerja.

POSREDNI IN NEPOSREDNI SIMBOLI SLO (ko sem začela opisovati grb in zastavo me je takoj prekinil in povedal, da verjame, da to znam. Dlje sva se zadržala pri Zdravljici: čigav je tekst, kdo ga je uglasbil, koliko kitic ima, je imela izvirno več kitic, katero pojemo, je res, da je Premrl uglasbil Zdravljico pred 150 leti, kot so včeraj cel dan govorili po radiu (ne, uglasbil jo je kasneje) - več o tem je želel vedeti, ker sem glasbena pedagoginja).

SVOBODA GIBANJA (tudi kdaj pravico omejimo)

SIMBOLI EU (kaj pomeni 12 zvezdic (simbol povezanosti, to NI število ustanavnih članic, ker jih je samo 6!), himna (Beethoven, 9. simfonija - 4. stavek, Schillerjevo besedilo), zakaj je ravno 9. maj praznik, kdo je takrat predstavil idejo (FR. zunanje ministrstvo), katera oseba natančno Schumann), pri neposrednih sem morala našteti praznike in datume (pazite, da ne naštejete novega leta, ker to praznujejo vsi in ni samo SLO simbol), dogodka, zaradi katerega sta Dan reformacije in Dan samostojnosti in enotnosti praznika in katerega leta sta se zgodila (25. 6. 1990 - Ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti; 26. 12. 1990 - rezultati plebiscita)

Kaj pomeni, da je Slovenija demokratična država? Iz kje izhaja to beseda oz. kaj pomeni? (demos kratos - vlada ljudstvu)
Kaj pomeni, da je republika? (vrsta vladavine)
Vlada (kdo jo sestavlja, kašne so njene naloge, ...) Ali ima možnost da sprejema zakone? Katera evropska institucija ji je najbolj podobna? (evropska komisija)

Takole...pa je tudi za mano. Bilo je super, ker sem res znala in so me vmes prekinili...vsi trije :D Sem pa opazila medtem, ko smo čakali, da nas pokličejo noter, da nekateri še osnovnih reči ne poznajo...zato vam vsem, ki greste na izpit, predlagam in polagam, da si pregledate in naučite osnovna vprašanja...vsaj na forumu.
Moja vprašanja na področju ustave (spraševalka OŠTIR):
1. Načelo delitve oblasti
2. Pravice ob odvzemu prostosti.
3. Kdaj začne veljati zakon.

Izpraševalka Oštir me je vprašala:

1) uradni jezik v Sloveniji
2) osebna svoboda (pripor)
3) odložilni veto
Gospa ima rada natančne odgovore. Rada se tudi pogovori o kakšni zadeve, da vidi da stvari razumete.

Pem (gimnazija):

- kdo ima oblast v SLO ter delitev oblasti,
- izvršilna oblast (kdo sestavlja, kdo predlaga mandatarja za sestavo vlade, kdo predlaga ministre, kdo nadzira to oblast ter na kakšen način),
- otrokove pravice po Konvenciji.

Delitev oblasti (zakonodajna, izvršilna, sodna). Kako si sledijo po pomembnosti (nadrejene, podrejene)? Veje so med seboj povezane in so vse enako pomembne (nobena ni nobeni nadrejena oz. podrejena).
Katera sodišča imamo v Sloveniji?
Pravica otrok do izobrazbe.

1. Kaj pomeni pravna in socialna država?
2. DZ (sestava, mandat, pristojnosti, kakšen je v razmerju do vlade)
3. Človekova pravica (eno opiši po izbiri)

1) Razlika med direktivo in uredbo.
2) Varuh človekovih pravic (v razmerju do koga varuje pravice, kdo ga predlaga, kdo izvoli)
3) Pravica do izobrazbe (Je osnovna šola brezplačna? Kaj pa srednje šole in univerze?)
4) Pravica do imena (ime, priimek, državljanstvo, vpis v rojstno matično knjigo; Kdo izda rojstni list?)

1. Naštej in opiši slovenske državne ter narodne simbole.
2. Naštej evropske državne simbole. Kaj nam prinaša evropsko državljanstvo?
3. Opiši predsednika republike.
(izpraševalka Andreja Simsič)

Na čem temelji ustava? Kako je sestavljena? Kdo lahko spremeni ustavo?

Predsednik republike (naloge, mandat, pogoji - kdo lahko postane, kako ga volimo)?

Koga še volimo na volitvah? Kaj pomeni splošna volilna pravica, komu pripada?

Sestava vlade, kdo jo voli?

Sestava DZ (zakonodajna, volilna, nadzorna) Kdo je predsednik DZ?

Katere se bile zadnje volitve? Opiši zadnje volitve s pridevniki: državnozborske in županske, splošne, neposredne, tajne itd. Vprašala me je, za koga sem volila?

Kdo nadzira vlado, predsednika države?

Kaj je interpelacija, nezaupnica?

Temelj splošne konvencije o otrokovih pravicah? Izberi eno pravico in jo opiši.

Pravica do osebne identitete.

1. DZ (sestava, pristojnosti), DS (pristojnosti, volilni veto), kje so objavljeni zakoni, kdaj začnejo veljati.

2. Naštej institucije EU

3. Izberi eno institucijo (sestava, pristojnosti)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu