USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Kdo v Sloveniji ima zakonodajno oblast? Potem sem morala opisati DS.
Evropska komisija
Postopek za spremembo ustave

1. Soialne pravice
2. Sekundarna zakonodaja
3. Podrobneje opisati pravico otrk do zbiranja in združevanja

Izpraševalka ga. Mija Požlep (zelo prijazna gospa)

Veje oblasti v Sloveniji. Kao državljani izvršujejo oblast?
Vrste sodišč v Sloveniji.
Kje je zapisana pravica otrok do identitete? Opredeli jo.
Opredeli pravico nedotakljivost življenja.

- Državna ureditev (sodna, izvršilna, zakonodajna)

- Koga volimo na volitvah? Kako volimo? Opiši mandat izvoljenih?

- Nekaj o pravicah (naštet si moral kakšne poznamo in opisat eno)

ga. Katja Doltar
1. Delitev oblasti, opiši eno
2. Evropski parlament. Kdo je naša komisarka v EU?
3. Katera je, po mojem mnenju, najpomembnejša otrokova pravica na mojem področju dela?

Izpraševalka : Katja Doltar

1. Simboli EU ( našteti in opisat : zastava, himna,valuta, praznik EU)
2. DS ( samo koliko jih je prisotnih, kdo jih voli)
3. Opiši načelo oblasti (zakonodajna, sodna, izvršilna - enega si izbereš in opišeš)

Mlada oseba, prijazna, nasmejana, pomaga če kaj pozabiš, išče res samo znanje!

Srečno vsem! ;)

Pravice invalidov,
ustavno sodišče (sestava, mandat, kdo jih predlaga in izvoli, pristojnosti),
kaj se zgodi, ko presodijo ustavnost zakona

* Naloga predsednika Republike Slovenije ter ali ima EU kaj podobnega?
* Kaj vse nam zagotavlja država oz. kakšna je Slovenija (čudno so postavljali vprašanja: torej demokratična republika, pravna in socialna...in kaj to pomeni)
* Opisati sem morala socialne pravice

1. Nedotakljivost stanovanja - natančen opis, kdaj je ta pravica lahko "kršena"?
2. Evropski parlament. evropski poslanci, kako se združujejo, koliko je političnih skupin, kje ima sedež, kje ima seje? kakšno funkcijo ima?
3. Kaj je zapisano v konvenciji o otrokovih pravicah v zvezi z ekonomskim izkoriščanjem?

1. Konvencija o otrokovih pravicah. (splošno in glavni namen).
2. Pravica do osebne identitete.
3. Državni svet (pristojnosti, kdo ga sestavlja...)
4. Evropski parlament za opisat.

Izpraševalka Ga. Bonelli. (zelo prijazna in pomaga).
Datum izpita: 22.okt

1. Socialne pravice po ustavi.
2. Pravica do združevanja ( Konvencija o otrokovih pravicah).
3. Evropski parlament.

Izpit sem delala kot svetovalna delavka.

Vprašanja (BONELLI):

1. Splošne določbe ustave (Slo je demokratična republika; pravna in socialna država, simboli, državni jezik ...) NA KRATKO NAŠTET.
2. Naštej 3 naloge Evropskega parlamenta.
3. Opiši načelo otrokove koristi (kje ga najdemo: v Konvenciji o OP) in kje se ga uporablja (šolstvo, socialne službe ...).

Bonelli je zelo v redu, samo dobro mnenje imam o njej, prijazna in prikimava, ti daje vedeti, da išče znanje ;-) Srečno!

Ustava: Bonelli
1. Vlada (sestava vlade, kdo predlaga predsednika vlade, naloga mandatarja preden postane predsednik vlade).
2. Kaj spada pod primarno in sekundarnu Eu zakonodajo. Samo naštet (Primarna: pogodbe o ustanovitvi, mednarodne pogodbe, dopolnilne pogodbe/ Sekundarna: Direkitve, Uredbe, Sklepi, Priporočila, Mnenja).
3. Dolžnosti staršev zapisane v ustavi (izobr. otroka, skrbv za njegovo rast, razvoj...).

VOLILNA PRAVICA - Kdo ima volilno pravico?
podvprašanja: Ali so volitve za predsednika republike javne ali tajne? Katere volitve so neposredne?
PREDSEDNIK REPUBLIKE - Kdo je?
podvprašanja: Funkcija, kako ga izvolimo, pristojnosti, mandat. Kdo je lahko predsednik države? (državljan republike Slovenije)
Kje so zapisani zakoni in kje lokalni predpisi?
KONVENCIJA O OTROKOVIH PRAVICAH - Pravica do osebne identitete

1.Katera EU institucija je primerljiva nasi vladi, glede na delo in sestavo? EU KOMISIJA.
Opisi delovanje. Kdo sestavlja..
2.Hirarhija pravnih aktov.
3.Kdo predlaga zakone?

Ali Ustavo pogosto spreminjajo? Naštej dele? Kaj veš o pravicah staršev? O dolžnostih? Kje so opredeljene otrokove pravice? V Ustavi in Konvenciji. Kaj o tem piše v Ustavi?

Kaj pomeni, da sta država in cerkev ločeni? Kako se to kaže v šoli? Ali so res vse verske skupnosti med seboj enakopravne?

Pravica do dostojanstva. Kje? Kako v šoli? Ali je zapisana tudi v Konvenciji o otrokovih pravicah?

1. Kako je sestavljena ustava (iz preambule iz iz normativnega dela, potem sem morala našteti vseh 10 sklopov normativnega dela)
2. Kje v ustavi je zapisano o izobraževanju (v delu o človekovih pravicah), kaj nam ta pravica pove, kako je z izobraževanjem otrok.
3. Pravica otrok do svobode misli, vesti in veroizpovedi (kje je zapisana, kaj nam ta pravica pove)
4. Uradni jezik (kako je s tujci v Sloveniji, ali imajo pravico do uporabe svojega jezika in kje)

Izpit sem opravljala pri gospe Mundy Brungeri. Zelo prijazna gospa, če se ti kje zatakne pomaga s podvprašanji.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu