USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Nazadnje urejeno:
Predsednik republike (2 poglavitni nalogi - predstavlja SLO svetu in je vrhovni poveljnik obrambnih sil)
Svet EU, pristojnosti...vse o njem!
Zakondajni proces EU
Sekundarni viri EU, samo našeteti!!
Socialne in ekonomske pravice

Moja vprašanja 29. 5. 2014 (izpraševalec KLOPČIČ):

1. Na kakšen način lahko državljani sodelujejo pri sprejemanju zakonov? (nekaj v tem smislu, ne spomnim se točno vprašanja)

2. Naštet evropske institucije in za vsako povedat, kako funcijo opravlja, podrobneje Evropska komisija.

3. Svoboda izražanja in kako je ta pravica omejena.

Bonelli

1. Vse o vladi
2. Koga bomo volili v juliju?
3. Nedotakljivost stanovanja.
(Med vprašanji pa je bilo še cel kul podvprašanj, s katerimi je ugotovila, da to kar govorim razumem)

Fantastična gospa (y), zelo prijazna, te umiri, išče znanje! Srečno vsem :)

Izpraševalec Novak Kolenko

1. Kdo je otrok po KOP in katere pravice mu pripadajo ob rojstvu?
2. Zakonodajni postopek.
3. Evropska komisija in katere institucije EU še poznamo?

1. Kako se deli oblast v RS? Kdo ima oblast še preden je le ta opredeljena v ustavi (ljudstvo)? Kako ljudstvo vpliva na oblast (posredno, neposredno)? Kje vpliva neposredno (volitve, referendumi)? Kakšna je bila ustavna sprememba v zvezi z referendumi? (More glasovat vsaj 20% volilnih upravičencev, da je veljaven...)
2. Pravica do izobraževanja, kje je zapisana, vse o njej (osnovnošolsko izobraževanje je brezplačno, kako je naprej s srednjo šolo...)
3. Kaj je lokalna samouprava? Občine, pokrajine, mestne občine. Ali imamo pokrajine?

Zelo prijazna gospa. Izpit je temeljil na pogovoru.

Včeraj sem opravila strokovni izpit za pomočnico vzgojiteljice. Za ustavo sem imela spraševalko Slavico Čebular Musar.

Vprašala me je kdo je sedanji predsednik države. Na katerih volitvah ga izvolimo, kako ga ljudstvo izvoli (posredno, neposredno), kakšne so njegove naloge, preden razglasi zakon, kam se ta zakon zapiše. Drugo vprašanje so bili simboli Evropske unije.

Vso srečo!

Ga. Slavica Čebular Musar je suuuuper izpraševalka. Postavlja jasna vprašanja.
1. Kdo ima pri nas oblast? ( posredno, neposrednao izražanje oblasti ljudstva)
2. Veje oblasti!
3. Simboli EU!

1. Kdo ima oblast v Sloveniji in kaj to pomeni? Naštejte oblasti in njihove nosilce? Potem pa še sodna oblast (katera sodišča imamo, katere stopnje so, kaj to pomeni, če so 1., 2. ali 3. stopnje ...); Vmes več nisem vedela, kaj je sodišče, toliko je šlo v detajleo_O
2. Nedotakljivost stanovanja! ( v katerem primeru pa je ta pravica omejena, pa preiskava)
3. Nedotakljivost človekovega življenja!

STROKOVNI IZPIT – MOJA VPRAŠANJA (24.6.2014)
Področje: predšolska vzgoja

USTAVA: JURIJ GROZNIK (zelo korekten in prijazen, daje ti občutek, da verjame, da znaš – išče znanje, pomaga z usmeritvami, če je potrebno, se tudi kaj pošali)
· Opiši mi Državni svet – naloge, člani/predstavniki, odložilni veto itd. Ali je lahko ista oseba v DZ in DS, zakaj ne?
· Otrokove pravice – katere pravico imajo otroci priseljenci, manjšine?
· Evropske institucije – v katerih 3 krajih ima sedež Evropski parlament ter katere funkcije ima (na kratko opiši)?

Sicer pa breeeez panike, ni tako hudo, kot si vsak prej misli! ;)

G. Čebular Musar...zelo prijazna gospa, išče znanje:)

Vprašanja:
Evropski parlament( podrobno vse)
Zaupnica, nezaupnica vladi
Človekove pravice in svoboščine ( katere se lahko kršijo in kdaj)

Izpraševalka Stopar

1) pravica do izobraževanja v slovenski ustavi
2) zakonodajno telo (DZ in DS). Podrobneje opredeli Državni svet in pristojnosti, kaj predstavlja in kdo ga sestavlja (najštevilčnejši predstavniki - 22 predstavnikov lokalnih skupnosti)
3) Kaj pomeni odložilni veto? Ali lahko zahtevajo to v nedogled? nekaj takega (ne, kar DZ drugič izvoli obvelja)

Bonelli
1. Vlada (sestava vlade, imenovanje ministrov, trajanje mandata)
2. Zaupnica vladi, nezaupnica vladi, interpelacija (morala sem samo naštet, ker me je vprašala od česa je odvisen mandat vlade)
3. Nedotakljivost stanovanja
4. Pravo EU (razmerje med pravom EU do pravnega reda držav članic; samo naštet: avtonomnost, primarnot, neposredna uporaba prava EU)

Izpraševalec SAMO KOŠIR:
1. Naštej socialne pravice in eno izmed njih opiši bolj podrobno.
2. Opiši natančno pravico otroka do zasebnosti iz konvencije o otrokovih pravicah.
3. Naštej pravne vire EU in eno bolj podrobno opiši.

Pa srečno :)

- Kako ustava definira predsednika republike.
- Njegove pristojnosti, ali je lahko odstavljen, kako je izvoljen, ali lahko jaz kandidiram.
- Kaj pomeni, da je naša država laična? (Država in verske skupnosti ločene, ki pa so med seboj enakopravne)

Sem imela naslednja vprašanja:

1. DS (sestava, pristojnosti, mandat)
2. Socialne in ekonomske pravice (naštet + nekatere opisat)
3. Evropska Komisija

Srečno vsem!

Bonelli
- Predsednik RS (kdo je, naloge, mandat, koga predlaga na volitvah)
-Javne finance
- Svet EU (naštej naloge)
Gospa je res super, zahtevala je le bistvene stvari in pomaga. Ti da občutek, da verjame vate.

Na vabilu je pisalo Natalija Sajevec-Plavčak, pričakala me je druga gospa, zdi se mi a je rekla Bonelli.
1. Ustavno sodišče (kar veste)
2. Konvencija o otrokovih pravicah (kar veste)
3. Evropska komisija

Zelo splošna vprašanja. Ko vidi da znaš, reče v redu, gremo naprej.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu