USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Izpraševalec je bil mag. Krašovec. Prijeten gospod.

1. Na kakšen način so omejene človekove pravice.
2. Kako je v KOP opredeljena disciplina in kako je s tem v razredu.
3. Evropski parlament

Izpraševalec: Novak Kolenko

1. kdaj so človekove pravice lahko odvzete? (Povedala sem tudi katere ne smejo nikoli bit)
2.pravica do svobode gibanja
3. Institucije EU-naštet in pač katere predstavnike smo volili včeraj(so ble lih volitve v parlament
4. Predsednik države (ali sem jaz lahko predsednik, zakaj?)

Brez panike, zelo prijazna gospa :)

izpraševalec Mavri - pa jo je nadomeščala druga gospa priimka si nisem zapomnila
-kako je SLO opredeljena v ustavi
-EP(sestava in naloge)sem vprašala če naštejem nove poslance v EP pa so se vsi zasmejali, in me vprašali če jih že poznam, sem odgovorila, da sem si jih ogledala
-kje vse so zapisane otrokove pravice
se mi je malo zataknilo in je pomagala, prijazna gospa.

1. Konvencija o otrokovih pravicah (Kaj govori? Kdo je otrok po tej konvenciji? (Tisti, ki je star do 18. leta)
2. Državni zbor (naloge, koga voli)
3. Svet EU (naloga) S katerim organom v SLO bi lahko primerjali Svet EU? (z državnim zborom)

1. Kaj je Ustava, spreminjanje Ustave in vloga Ustavnega sodišča?
2. Otrokova korist in kje je to zapisano?
3. Glavne institucije EU. Kaj predstavlja Evropski parlament (državljane EU) in kaj komisija (EU kot celoto)?

Izpraševalka: Klopčič
Datum zagovora: 29. 5. 2014

1. Državni zbor. Kdo lahko vloži predlog zakona ali njegove spremembe? Kdo pa po vašem mnenju dejansko v praksi največkrat vloži predlog zakona?

2. V katerih institucijah EU je zastopana Slovenija? Naštej institucije. Opiši Evropski svet.

3. Svoboda gibanja. Ali jo lahko omejimo? Kdaj?

Starič - Holobar

1. Sem bila zadnja in je rekla, naj si sama izberem vprašanje (me je postavila pred težko dilemo). Izbrala sem si, kdo ima oblast v državi. Nato sledi še katere veje oblasti poznamo in katere je najvišje sodišče.

2. Ker sem matematik, se ji je zdelo primerno, da me povpraša o financah. Tako da: javne finance, kdo nadzoruje porabo, kaj so prihodki (od kje pridejo) in kaj odhodki (kam grejo). Kakšno je trenutno stanje. Omenila sem še uravnoteženje javnih financ in fiskalno pravilo.

3. Pravice in dolžnosti staršev. Vse. Pomembno je, da če vas vpraša, kako je v primeru, ko starši ne opravljajo svoje naloge: otroka vzamejo, vendar roditeljska funkcija je doživljenjska.

Volilna pravica (vse, tudi aktivna in pasivna).
Nedotakljivost stanovanja.
Sekundarna zakonodaja (razlika med uredbo in priporočili).

Izpraševalka Vanja Mavri, 3. 6. 2014:
1. Kako je Slovenija opredeljena v Ustavi? Razloži.
2. Evropski svet - vse o tem (kdo, kaj...?)
3. Kje je napisano kaj o otrokovih pravicah? (Ustava, Konvencija OP, zakoni za šolo); kaj je glavno vodilo? (največja korist otroka)

1. Volilna pravica (splošna, enaka, aktivna, pasivna), kdo je nima (tisti, katerim je podaljšana roditeljska pravica; in sem povedala, da jim je odvzeta, nato pa me je izpraševalka popravila, da ti volilne pravice niti niso pridobili);
2. svoboda gibanja (in v katerih primerih se ta pravica omeji);
3. izobraževanje otrok v Konvenciji o otrokovih pravicah.

Nazadnje urejeno:
1. volilna pravica
2. pripor
3. pravica otroka do identitete

Zelo prijazna komisija (Požlep, Lamut, Oražem), ki išče znanje in spoštuje razumevanje stvari. Komisija, ki te spodbudi! Kar pogumno!

- temeljna ustavna listina (kdaj, kaj vsebuje)
- konvencija otrokovih pravic (členi, glavno vodilo)
- ustavno sodišče (kaj sodi, ali spada v sodno oblast)

DOLENC:
1. URADNI JEZIK (in kdo izbere jezik na sodišču npr. v Lendavi- madžarski ali slovenski- izbere ga stranka in ne sodiše)
2. VLADA (samo na kratko kdo jo sestavlja in kaj dela. potem me je vprašal nekaj kar nism razumela- odgovor je bil -minister brez listnice- sem ugibala, ker to velikokrat slišimo po tv-ju ;) ), KATERI EVROPSKI INSTITUCIJI JE PODOBNA- EVROPSKI KOMISIJI (kdo jo sestavlja).
3. NEDOTAKLJIVOST STANOVANJA
Gospod je zelo prijazen in opravi res na hitro. Če se ti zatakne ti pomaga. Sprašuje le splošne stvari- ne gre v podrobnosti.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu