USTAVA - skupna izpitna vprašanja

1. Delitev oblasti in predstavinike pri vsaki veji, sodna veja oblasti, delitev sodišč (prvostopenjska - okrajno, okrožno sodišče; drugostopenjsko - višje in tretjestopensko - vrhovno), razlika med vrhovnim in ustajnim sodiščem
2. Pravica otrok (ampak samo, kaj zajema pravica v ustavi RS)

1. Slovenija je parlamentarna republika - razloži parlamentarna in republika. Kaj je še? Demokratična republika (kaj to pomeni; da ima oblast ljudstvo), nato pravna država in socialna država. Kje se vidi, da je socialna država? V ustavi, v človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah (naštej - socialne pravice: pravica do dela, zdravstvenega varstva, pravice invalidov, pravica do socialne varnosti ...) Kaj pomeni, da je pravna država? (tu sem rekla, da morajo vsi spoštovati pravne predpise, pa ne vem, ali je bilo prav, sej me je potem vprašala, kateri so pravni predpisi. Potem sem govorila o uredbi, odločbi (odločba mislim da ni pravni predpis) ... Zamešala sem s sekundarno zakonodajo EU, nato me je še to vprašala. Potem me je vprašala, kaj je nad uredbo (zakon, mednarodne pogodbe, ustava).
2. Zakon, postopek do veljave zakona, kdo lahko predlaga zakon (po predlogu obravnava v DZ, nato sprejetje, nato razglasitev, če ni VETA ...)
3. Konvencija o otrokovih pravicah (splošno, kaj je glavno vodilo - načelo konvencije)

Imela sem ga. Mašić, zelo prijazna in prijetna gospa.

Simboli EU?
Konvencija o otrokovih pravicah? Pravica do identitete...?
Državni zbor?

Nazadnje urejeno:
Požlep

1. Oblast v Sloveniji, komu pripada, kako jo delimo, opiši vsako (na kratko)
2. Pravica do izobraževanja po konvenciji
3. Viri v EU (3 viri)

Izpraševalka: Violeta Mašić

Vprašanja:
- Institucije EU (naštej),
- pravica otrok do zasebnosti (po Konvenciji).

Izpit sem delala za knjižničarja.

1. Katere zakone, ki urejajo področje srednjega šolstva poznaš?
2. Normativ za knjižničarja (št. oddelkov), normativ za oddelke (v srednji šoli je 26 dijakov na oddelek, da le-ta šteje za en oddelek)
Podvprašanje: ali mora imeti šola 2 knjižničarja, če jo obiskuje 1000 dijakov? Ne, lahko ju pa ima.
3. Kdo potrjuje programe v srednjem šolstvu? Strokovni svet RS za poklicno izobraževanje potrjuje programe s področja poklicnega in strokovnega izobraževanja, Strokovni svet RS za splošno izobraževanje pa programe gimnazijskega izobraževanja in mat. tečaja. Poleg tega Strok. svet. RS da mnenje o splošnoizobraževalnih predmetih na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja

1. Sodstvo: katera so načela sodstva? (Objektivnost in neodvisnost.) Kaj sodnikom omogoča neodvisnost in objektivnost? (Imuniteta.) Kdo imenuje sodnike? Katere vrste sodišč poznamo? Koliko ravni? (Tri.)
2. Svoboda gibanja: kaj to pomeni, kdaj se ta pravica lahko omeji?
3. Pravni viri EU, primarna in sekundarna zakonodaja.

1. Kdaj se lahko pritožim varuhu za človekove pravice. Kdaj evropskemu varuhu?
2. Ali se mu lahko pritožiš, če ti ne želijo vpisati otroka v vrtec?
3. Pravica do osebne identitete.

Izpraševalka Violeta Mašić(za pomočnico vzg.):
- Kaj imam jaz od tega, da smo vključeni v EU?
- Varuh človekovih pravic EU - njegove pristojnosti
- Na koga se lahko v tuji državi obrnemo po pomoč, če v njej ni slovenskega veleposlaništva?(odg.je - na katerokoli veleposlaništvo iz EU)
- Predsednik RS - vse
- Kako poteka sprejem zakona - vse (Zakonodajni postopek)
Gospa je zelo prijazna. Vesela sem da mi je uspelo:). Vso srečo želim tudi vsem, ki vas ta preizkus še čaka.
A.

Nazadnje urejeno:
Izpraševalka Urška Klopčič (izredno prijetna in prijazna):

1. Kako lahko državljani vplivamo na oblast? (volitve, referendum, zakonodajna iniciativa, zakonodajni referendum) Kakšna je razlika med volitvami in referendumom (volitve-odločamo se o osebi, referendum-odločamo se o nekem splošnem vprašanju)?
2. Kdo vse lahko predlaga zakone? (vsak poslanec, vlada, DS, 5000 volilcev)
3. Naštej institucije EU in vsako na kratko opiši. Ali imamo Slovenci v vsaki svojega predstavnika? (da)
4. Naštej nekaj človekovih pravic.

1.) Pravice/dolžnosti staršev do otrok? Kdaj se jim lahko ta pravica odvzame?
Odg: vzgoja, izobrazba, oskrba otroka. Kadar starši telesno in duševno trpinčijo otroka.

2.) Kdaj je Slovenija vstopila v EU?
1. 5. 2004

3.) Kdo spada v sodno vejo oblasti? Katero sodišče je posebno v tej veji? Kdo sestavlja ustavno sodišče in njegove pristojnosti?
Odg: Sodišča. Ustavno sodišče. Sestavljajo jo sodniki. Lahko prekliče ali izoblikuje zakon, če ni v skladu z Ustavo RS.

G. Dolenc je izredno prijeten in topel izpraševalec. Ker izprašuje prvi, res sprosti ozračje ...
Vprašanja:
- neposredni in posredni simboli Slovenije (+ kdo je uglasbil Zdravljico),
- sodna oblast v Slovneniji (kakšna sodišča imamo, kdo voli sodnike in za koliko časa) in v EU,
- pravica do svobode gibanja in kdaj je lahko omejena (kazensko, bolezni).

Srečno!

Nazadnje urejeno:
Opravljala sem pri Brusovi (super izpraševalka), vprašanja so bila pa sledeča:

1. zakonodajni postopek,
2. svoboda gibanja + kako je s to pravico pri tujcih (omejena),
3. konvencija o otrokovih pravicah - izberi si eno pravico in jo opiši. Izbrala sem pravico do izobraževanja in me je na sredini kar prekinila, ker je videla, da znam :)
Med podvprašanji zakonodajnega postopka je bilo, kateri zakoni so sprejeti z 2/3-večino in nisem vedela, ampak ni bilo panike.
Srečno!

Košir:

1. Udredba z zakonsko močjo – DZ oz. predsednik, ko se DZ ne more sestati

- v kakšnih primerih se DZ ne more sestati? Izredna stanja, npr. vojna.

- zakaj je predsedniku lažje kot celotnemu DZ? Ker je on en sam, poslancev je pa 90.

- ali lahko predsednik lahko razveljavi vse pravice/zakone? Ne, temeljnih ne sme in sem jih mogla nekaj našteti.

2. Konvencija o otrokovih pravicah

- izražanje mnenja otrok in vloga staršev – otroci se izražajo s pisanjem, risanjem, starši jim omogočijo to z materiali in spodbujanjem, hkrati pa pazijo, da je glavno načelo in vodilo korist otroku

- kdaj jim to pravico omejimo? Omejimo jo v primeru, da to izražanje diskriminira druge ali je potrebno zavarovati otroka… potem je pa želel slišati primer in mi je namignil, da je zdaj ravno tako stanje bilo v SLO in da če bi bilo ok, da bi otroka izpostavili nevarnosti na poti v šolo, samo za to, da bi želel uveljavljati pravico do tega, da predstavi v šoli svoj spis. Dodal je še, da sva že pri prvem vprašanju o tem govorila – izredna stanja. Odgovor je torej bil vojna, naravne nesreče.

3. Evropska komisija, kaj to je, kdo jo imenuje in mandat (opisala sem kaj to je oz. pristojnosti, koliko je komisarjev, kdo jo imenuje pa nisem vedela, zato so sledila vprašanja…)

- primerjaj komisijo z državno ureditvijo Slovenije – komisija spada pod izvršilno oblast, kot pri nas vlada

- kdo pri nas imenuje vlado? DZ. Torej evropsko komisijo imenuje … evropski parlament

- kako evropska komisija opravlja nadzor? V skrajnih primerih s pomočjo sodišča, v milejših oblikah pa preko priporočil (sekundarna zakonodaja).

Počaka te, da razmisliš. Če vidi, da ne gre pa postavlja podvprašanja, primerjave ipd. Je resen, ampak prijazen. Izpit sem opravljala kot psihologinja oz. svetovalna delavka. Sem uspešno opravila.

Slavica Čebular Musar (super izpraševalka):
1. Evropski parlament, kdo izvoli predstavnike (mi, volitve bodo zdaj enkrat maja)... koga zastopajo (nas), pristojnosti, koga nadzoruje (tega nisem vedela, komisijo al kako, ker imajo proračunske pristojnosti).
2. Sprejetje novega zakona, postopek, kje so zapisani zakoni.
3. Človekove pravice-katere so, ali jih je mogoče razveljaviti, katere?

1. Kako lahko državljani vplivamo na sprejem zakonov?
2. Katera institucija v EU ima zakonodajno funkcijo? Kakšne pristojnosti ima Komisija EU?
3. Svoboda gibanja. Kdaj je omejena?

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu