USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Petra BRUS

1. Temeljne človekove pravice in svoboščine - osnovne
2. Državni simboli in EU simboli
3. Konvencija o otrokovih pravicah
4. Volilna pravica

Moj izpraševalec Klemen Klun.

1. Vlada (sestava, pristojnosti, našteti posamezna ministrstva)
  2. Narodni manjšini v Sloveniji (61. člen – 64. člen ustave)
  3. Zakon enakosti (14. člen ustave)

1. Enakost pred zakonom, omejitev človekovih pravic (kdaj, katere se ne smejo nikoli omejevati);
2. Ali Slovenijo Konvencija o otrokovih pravicah zavezuje? (Da, ker smo jo l. 1992 ratificirali) Kaj je treba upoštevati, kadar otroku iščemo novo družino (če je npr. otrok Rom)?
3. Evropska komisija - kakšno telo je in s čim jo lahko enačimo pri nas, pristojnosti, ali zastopa interese držav članic ali EU kot celote?

1. Predsednik države
(podvprašanja: veleposlaniki: jih imenuje in odpokliče, od tujih veleposlanikov sprejema neka pisma; kako je z njegovimi pooblastili med vojnim stanjem in kakšne so po hierarhiji njegove odločitve v vojnem času: med vojno lahko sprejema zakone vendar so to po hierarhiji pravnih aktov podzakonske uredbe, ker jih mora nato po koncu vojne še vseeno potrditi DZ.)
2. Primarna zakonodaja
(kaj je, primer, kako nastane: v dogovorih neposredno med vladami članic EU in jih morajo ratificirati nacionalni parlamenti)
3. Otrokova pravica do svobode vesti in kako so z njo povezani starši

Živjo,
danes sem uspešno opravila strokovni izpit:))) nič strašnega in ga. Mašić je super. Moja vprašanja:

1. naštej institucije EU (naštela sem tiste, ki so zapisane na spletni strani Ministrstva, vendar je rekla, da se je to nekaj spremenilo, ampak sem ji vse povedala in razložila in bilo je ok),
2. kaj pomeni domneva nedolžnosti (tukaj je želela slišati, da mora biti sodba pravnomočna),
3. konvencija o otrokovih pravicah, bolj natančno pravica do osebne identitete.

Srečno pa brez skrbi, ni težko:)

Nazadnje uredil moderator:
Posredujem vprašanja za ustavo in EU.

1) Naštej sklope človekovih pravic in temeljnih svoboščin (pazit na strokovno izrazje).
1.1) Naštej politične pravice in svoboščine.
1.2) Predstavi volilno pravico (natančno).
2) Naštej institucije Evropske unije.
2.1) Katere institucije Evropske unije so primerljive z državnimi organi v RS?

Upam, da bodo vprašanja komu v pomoč.
Srečno!

1. Vloga predsednika RS glede na zakonodajni postopek (+ kdaj in kje je objavljeno). Najvišji pravni akt občine? (=uredba).
2. Otrokove pravice - našteti in eno po izbiri podrobno predstaviti.
3. Kdo nadzoruje delo vlade?
4. Ustavno sodišče? (mandat: 9 let, število: 9 na predlog predsednika RS, potrjeni od DZ, kdo predseduje: predsednik, ki ga izvolijo izmed sebe, mandat predsednika: 3 leta! in še funkcije ustavnega sodišča)

Nazadnje urejeno:
Marija Hladin

Vlada RS + interpelacija
Evropska komisija
5 otrokovih pravic

Izpraševalec: Krašovec

1.) demokratični deficit - o kateri instituciji EU govorimo (Evropskem parlamentu), Opiši ga
2.) na čem temeljijo otrokove pravice (korist otroka, zaščito pred zlorabo in zanemarjanjem) zakaj je to pomembno (ker lahko na podlagi največje koristi za otroka prikrajšamo določene pravice npr. starševske)
3.) Delitev oblasti v Sloveniji (zakonodajna - DZ in DS, izvršilna - vlada predsednik RS, državna uprava - ministrstva, sodna - sodišča)

Izpraševalec Dolenc

1. Razlika med pravno in socialno državo.
2. Svoboda gibanja (kaj pomeni ta pravica?)
3. Državni zbor (sestava in naloge)

Zelo prijazen gospod, ne gre v podrobnosti, zelo hitro opraviš.

1. Delitev oblasti v Sloveniji.
2. Uradni jezik v Sloveniji.
3. Kaj je odložilni veto.
4. Katera sodišča poznaš.
5. Pravica do zbiranja in združevanja.

Ga. Oštir ne išče podrobnosti.

1. Državni zbor.
2. Kdo lahko predlaga zakone?
3. Kdo zakone razglasi? Kdaj? Kdaj in kje morajo biti zakoni objavljeni pred veljavo?
4. Simboli EU.
5. Svoboda gibanja.

Morala bi imeti Kogoja pa je bila sprememba komisije. Neka gospa, se ne spomnim priimka, simpatična in prijazna. :)

Kaj je zaupnica + celoten potek (vezana na zakon, če zakon ni izglasovan, DZ po 30 dneh o njem še enkrat odloča, če zopet ni izglasovan, predsednik RS razpusti vlado in predlaga novega predsednika vlade).

Vse o DZ (kolik članov, poseben poudarek na člane narodnih skupnosti, kdo jih voli)

Evropska komisija.

Res je prijazna in če zablokira pomaga.

1. Delitev ustave na dva dela (preambula in normativni del); naštej poglavja v ustavi; kdo in kdaj je sprejel ustavo?
2. Predsednik države.
3. Načelo enakosti; negativna in pozitivna diskriminacija.

Spremenili so komisijo, pa si nažalost nisem zapisala, kdo me je spraševal :) je pa bila zelo prijazna gospa, ki je pomagala s podvprašanji

1. Vse o oblasti - kdo jo ima?, Kako se deli?, Kako jo ljudstvo izvaja - volitve, referendum
2. Sekundarna zakonodaja - EU, zavezujoči deli
3. Otrokove pravice - kdo skrbi da do izpolnjene

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu