USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Odg: USTAVA - najnovejša vprašanja

1. Zakonodajni postopek
- kdo predlaga sprejem zakona (vlada/ vsak poslanec/ najmanj 5000 volivcev/ državni svet)
- kako poteka (3 obravnave)
- kdaj je zakon sprejet s kakšno večino (če je število glasov oddanih za večje od števila glasov)
- poznamo še kakšno drugo večino izglasovanja (da, če državni svet zahteva odložilni veto)
- kako poteka odložilni veto (državni svet lahko v roku 7 dneh od sprejetja zakona in še pred razglasitvijo zahteva, da državni zbor o sprejetju zakona še enkrat odloča – odložilni veto)
- kakšna večina je takrat potrebna za sprejetje zakona (večina vseh poslancev, 46 od 90)
- kdo razglasi zakon (predsednik republike)
- kje je zapisan zakon (v državnem uradnem listu)
- kdaj začne veljati (15. dan po razglasitvi)
- zakaj šele takrat (da se tisti na katere se nanaša ta zakon z njim lahko seznanijo)

2. Državni svet
- sestava (40 članov – delodajalci, delojemalci, predstavniki kmetov, obrtnikov, samostojnih poklicev, negospodarskih dejavnosti, lokalnih interesov)
- kako se jih izvoli, kdo (izvolijo se znotraj interesnih skupin)
- kakšne so pristojnosti sveta (državnemu svetu predlaga sprejem zakonov, mu daje mnenje o vseh zadevah iz njegove pristojnosti, vpliva na delovanje državnega zbora)

3. Pravica o izobraževanju
- kje je zapisana (v Konvenciji o otrokovih pravicah in ustavi – kulturna pravica)
- opiši to pravico (zagotavlja brezplačno osnovnošolsko izobraževanje in omogoča, da se vsem zagotovi pridobitev enakovrednega standarda glede na njihove sposobnosti; spodbuja razvoj različnih oblik srednjega šolanja, ki je dostopna vsem pod enakim pogojem…)
- kaj govori Konvencija (določa merila za pravice otrok in merila za zaščito pred zanemarjanjem in zlorabljanjem)

1. Človekove pravice in temeljne svoboščine v ustavi RS. Kam spadajo pravice v kazenskem postopku? Naštejte jih. Kaj pomeni domneva nedolžnosti?
2. Hiearhija pravnih aktov v RS. Kateri so splošni in kateri posamični oz. specialni? Ste že dobili kakšen posamični akt - odločbo?
3. Vključitev Slovenije v EU. Kdo voli poslance v evropski parlament?

Prejšnji teden sem imela izpit, tako da je bilo prvo vprašanje vezano na tekoče dogajanje:
1. Ali ste kaj zasledili po televiziji, kaj se pomembnega dogaja (interpelacija)? Zoper koga? (prvi dve vprašanji sta bili mišljeni kot uvod v temo) Kaj je to? Kakšen je postopek?
2. Naštej institucije EU. Kakšno funkcijo ima Evropska komisija? Kaj je razlika med Evropskim svetom in Svetom EU?
3. Kako je Slovenija opredeljena v Ustavi? S čim se kaže socialnost v naši državi?

Lp. Urška

1. Kdo sprejema zakone? Na kratko sestava in pristojnosti državnega zbora in državnega sveta.
2. Kako so v ustavi opredeljene pravice otrok?
3. Kaj so javne finance?

1. Vse o DZ (funkcije, kako, kdo, koliko), ker sem bila malo zmedena, je pomagala z vmesnimi vprašanji ...
2. Pravni temelji EU. Podrobno sekundarno zakonodajo
3. Kje so opredeljene otrokove pravice (Ustava in KOP).

Na začetku sem vse nekaj pomešala, a je pomagala in razumela začetno tremo.

1. Kako lahko volivci vplivamo na delovanje državnega zbora? (zakonodajna inicija s 5000 glasovi) Na kaj še lahko vplivamo? (da se izvede referendum) Koga neposredno volimo? (predsednika RS, poslance v DZ) Koga še? (tukaj nisem vedela kam moli) V EU? (sem se zmedla...na koncu sem ugotovila da poslance v E parlament).
2. Katere institucije imajo zakonodajno funkcijo v EU? (Svet EU in Evropski parlament) Kaj še počnejo tam? (nadzorna funkcija) Kam se poda pritožba zoper države, ki ne upoštevajo pravil EU v zvezi s porabo sredstev EU? (Na Evropsko sodišče)
3. Svoboda izražanja? (zapisana v ustavi pod točko človekovih pravic in temeljnih svoboščin, najdemo jo tudi v KOP, pravica do svobodnega izražanja mnenj) Ali ima omejitve? (da) Kakšne? (npr. v šoli se je omejitev uporabe prostora za namene svobodnega izražanja v zvezi z politično dejavnostjo, versko ipd. po ZOFVI)

Prijazna gospodična, zelo pomaga z podvprašanji. Je pa treba hitro in jedrnato odgovarjat.

1. Volilna pravica (aktivna, pasivna, posredna, neposredna-volimo poslance v DZ in potem je vprašala koga še - predsednika republike -Ob iz tega je sledilo drugo vprašanje...)
2. Predsednik republike - naloge
3. Pravica o identiteti (iz katerega akta izhaja pravica (Konvencije o otrokovih pravicah), opis pravice).

Izpraševalka: SAJEVEC - PLAVČAK

1. Državni simboli
2. Zakonodajni postopek (kako poteka, kdo vse ga lahko predlaga, čez koliko dni in kdo ga razglasi, kdaj prične nov zakon veljati in kje se ga objavi - v Državnem uradnem listu)
3. EU - ne spomnim se natančno vprašanja, ampak našteti je bilo treba primarno, sekundarno zakonodajo in še dve stvari, ki ju nisem vedela in ju je povedala ona, pa se ju ne spomnim; tu me je potem še vprašala, kaj spada v sekundarno zakonodajo (samo za našteti) ter katera je neposredno uporabna v državah članicah - uredba ali direktiva? (uredba)

1. Zakonodajni postopek (kdo predlaga zakon, kakšen je postopek, kdo razglasi zakon, odložilni veto)
2. Državna in narodna zastava države
3. S čim/kje so določene meje RS (S Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnoti RS) Kdaj je bila ta listina sprejeta
5. Izberi si eno otrokovo pravico iz konvencije in jo opiši

1. Kakšna je Slovenija? (Demokratična, socialna ...) Za vsako lastnost povejte eno poved.
2. Državni jezik.

Gospa Brus je prijazna, ko vidi, da znaš, je to to! ;)

Zdravo.

Na področju ustave sem dobila naslednja vprašanja:
- klavzule c kazenskem postopku, kot so zapisane v ustavi (torej pravice, ki jih ima vsak in obtoženec).
- pravica otrok do združevanja in kaj jo omejuje
- pravni viri eu (+ sodna praksa- sem morala povedat zakaj je pomembna)

1. Ustava (kdaj je bila sprejeta, na katerih temeljih je nastala, poglavja...)
2. EU (organi EU, evropska komisija)
3. Predsednik države (kdo je lahko, kakšne so njegove naloge)

Moja izpitna vprašanja pri USTAVI - (opravljala sem drugič)

1. Kako je izvoljen predsednik države in katere so njegove pristojnosti?
2. Konvencija o otrokovih pravicah? (naštet jih, katera je meni osebno najbolj pomembna)
3. Kje so objavljeni zakoni, ki jih sprejme DZ?

Moja izpraševalka je bila ga. Vida Starič Hoblar in kdor dobi njo v komisijo je delno rešen. Je življenska, preprosta in z teboj se pogovarja kot bi šel z prijateljico ali prijateljem na kavo. Vzdušje je res prijetno. Zahteva kratke in jasne odgovore in ne komplicira.

1. Kdo ima pri nas oblast, kako jo izvršujemo in po kakem načelu.
2. Otrokove pravice-ustava
3. Pravica do izobraževanja v konvenciji, pa kakšne kazni in odgovornosti so zraven napisane.

Izpraševalec: Kogoj.

1. Kako so razdeljene temeljne človekove pravice in svoboščine v ustavi?
Kam spada pravica do življenja in pojasni.

2. Naštej institucije EU?
Kako je sestavljena EK?
S katero državno institucijo jo lahko primerjamo? ODG:Vlado

3. Kako se uresničuje lokalna samouprava?
Občine, mestne občine in pokrajine.
Imamo pri nas pokrajine? ODG: NE

kako je opredeljena slo v splošnih določbah (socialna,d emokratična, pravna)
-kako delimo oblast in naštej kdo spada kam (zakonodajna.dz in ds, izvršilna-pred.rs vlada, sodna-sodišča) kako volimo dz-neposredno, kako vlado-posredno
-otrokove pravice

1. Svoboda vesti, ugovor vesti (pri ugovoru poveš, da danes ni več tako aktualen ker ni več obveznega služenja vojaškega roka)
  2. VLADA (sestava, izvolitev predsednika in število krogov izvolitev)
  3. naštej institucije EU
G. Božena Pem je zelo prijazna, te dopolnjuje in ne komplicira za malenkosti.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu