Gospod Žist je sicer dokaj resen, ampak res res pomaga in marsikaj spregleda!
Moja vprašanja:
- Pred mene je postavil list, na katerem so bila razllična besedila. Morala sem določiti, katero besedilo nekaj pojasnjuje in katero besedilo nekaj utemeljuje (Čeprav misliš, da bo to šlo zagotovo dobro od rok, so si besedila tako podobna, da ni lahka naloga. No besedilo za pojasnjevanje sem hitro našla, pri drugem pa me je vprašal, če sem že našla in sem rekla, da razmišljam o določenem. Nato me je vprašal kje najdem utemeljevanje in sva prišla do zaljučka, da to pa nebo to
Nato mi je rekel, naj pogledam besedilo št. 5 in naj poiščem, kaj bi lahko izražalo utemeljevanje
Besedilo je bilo o zmagi odbojkarske ekipe.)
- Nato sem dobila list št. 2
Ta je šele bil kr nekaj
Na listu sta bila zapisana dva razpisa za delo. Prvi je bil za knjigovodjo, drugi pa za direktorja. Takoj je rekel, da me bo vodil in da mu naj sledim. Pogledati sem si morala, kakšen jezik morata obvladat (knjigovodja slo. in ita., direktor pa slo. in en jezik strokovna, drugi pa splošno - ni bilo napisano katerega) Sledilo je vprašanja: "Zakaj mora knjigovodja znati italijanski jezik, direktor, ki pa ima višji položaj, pa ne?" Ker sem najprej napačno odgovorila (nekaj glede narodnih skupnosti), mi je naročil naj si pogledam kje so izdali ta dva razpisa (če bi na začetku rekel, naj si preberem skozi, potem bi bilo vsed lažje in hitreje). Videla sem, da je bil razpis za knjigovodjo izdan v Kopru in takoj sem odgovorila, da je tam italijanska narodna skupnost in da je italijanščina uradni jezik
- Katere so socialne zvrsti jezika (knjižni in neknjižni jezik)
- Če bi se srečali dve štajerki sredi Maribora, v katerem jeziku bi govorile? (pokrajinski pogovorni)
Res je pomagal, če sem se zmotila, me je peljal na pravo sled in pustil mi je res dovolj časa, da sem si pogledala besedila. 1A