ZAKONODAJA - OSNOVNA ŠOLA - skupna vprašanja

1. Delo razrednika.
2. Strokovni delavci v OŠ.
3. Nacini dela z otroki z ucnimi tezavami v OŠ?

Pozdravljeni! Izpit sem opravljala pri gospe Smolej Mazovec. Imela sem naslednja vprašanja:
1. Svet šole (sestava, mandat, naloge, kdaj se delavci lahko pritožijo, ...)
2. Učna in delovna obveza, kaj pomenita, kje je zapisano, kaj je še zapisano v tem pravilniku, ...
3. Odložitev šolanja in hitrejše napredovanje (vse, kdo, kdaj, kdo sestavlja komisijo za ugotavljanje pripravljenosti ...)

Učni jezik. Koliko je dvojezičnih šol (4) in kje so?

Manjše učne skupine. Kako je po razredih? Koliko v skupini? Predmeti?

Javnost ocenjevanja.

Smolej Mazovec:
- Izobraževanje na domu (preverjanje opravlja OŠ, na katero je vpisan. Preverjanje opravlja v 2 rokih. Prvi je od maja do konca šolskega leta, drugi pa 10 dni pred začetkom šolskega leta. Če učenec ne doseže standardov, opravlja popravni izpit 10 dni pred začetkom pouka. Itd.)
- Financiranje šol (katera sredstva zagotovi država, katera pa ustanovitelj za OŠ? Država plače, izobraževanja ... občina pa prevoze, stroške prostorov, investicije v prostore)

Gospa je prijazna in najprej pove nekaj o določeni temi, nato pa postavi vprašanje.

Izpraševalka: Barbka Kresal Sterniša

1. Financiranje šole na splošno. Podvprašanje kdo financira OŠ? (Država in lokalna skupnost) in nato povedati še kaj točno financira država in kaj točno lokalna skupnost.
2. Obvezni in razširjeni program (samo našteti), nato kaj je dopolnilni in kaj dodatni pouk?
3. Tedenska učna obveznost učenca (1. izob. vzg. obdobje: 22 ur, 2. 26 ur in 3. 30 ur). Dodatno je vprašala še: kateri programi imajo pa lahko 32 ur pouka? (prilagojeni in posebni programi za otroke s PP in pa narodne manjšine).

1. Naštej strokovne organe šole in opiši svet staršev.
2. jezik v slovenskih šolah.
3. NPZ, pa pri 9. razredu, kater predmet bodo letos pisali (kot tretji predmet), odgovor je, da vsaka šola ima različen predmet, ki ga določi minister.

Včeraj opravila strokovni izpit! :) Gospa Loborec Škerl je čudovita!

ZAKONODAJA:
glavni cilji vzgoje in izobraževanja; šolski koledar; delovna obveznost učitelja (kaj vse zajema, tudi po urah); MUSi

Vso srečo vsem!

ZELOOOOO prijazna mlada gospa, ki je bila predsednica žirije in je bila ves čas nasmejana. Že ko te pride iskat vidiš, da ne bo nič hudega, ker je tako pozitivna :) Veiko pomaga, postavlja kar nekaj podvprašanj, te spodbuja in se vidi, da si res želi, da pokažeš svoje znanje. Kljub vsemu so nekatara vprašanja kar zahtevna. Večina odgovorov je kratkih (vse dolge razlage torej odpadejo). Pri tem delu sem se najdlje zadržala in dobil največ vprašanj, kar je po eni strani dobro, saj je manjša škoda, če ne veš enega odgovora od petnajstih kot pa enega od treh :)

1. Kdo ustanovi OŠ, v katerem zakonu to piše?
2. Normativi (za razred, kdaj se zmanjšajo, koliko Romov je lahko v razredu, ali se lahko združuje razrede, tu sem še dodala normative za 2, 3 in 4 združene razrede)
3. Učna in delovna obveznost (koliko na teden, kaj se spremeni, če si razrednik in koliko ur ti pripada (samo 1h), kaj spada v katero delovno obveznost, primeri iz mojega področja (nastopi z zborom, zborovske revije in tekmovanje, kulturne prireditve šole in podobno)
4. Organi šole, strokovni organi šole (samo našteti)
5. Svet šole (kdo ga sestavlja, ali imajo tudi oddelki podružnice svoje predstavnike, koliko. Koliko svetov staršev ima matična šola s podružnico? Enega)
6. Otroci s posebnimi potrebami (tukaj sem nekaj pletla, nisem najbolj razumela. Želela je vedeti nekaj o normativih, pa ali se lahko pritožijo, če niso zadovoljni z dodeljenim programom, kdo se pritoži, v katerem podzakonskem aktu to piše in še nekaj podobnih vprašanj)
7, Krovni (oziroma nekaj podobnega) zakon za OŠ (sem najprej rekla ZOŠ, potem mi je še nekaj razložila in sem povedala pravilni odgovor ZOFVI)
8. Kako se deli program (lahko da je bila tukaj tudi kakšna druga beseda) OŠ (sem najprej rekla na obvezni in razširjeni, potem mi je razložila, kaj želi od mene in sem nato odgovorila - 1., 2. in 3. obdobje)
9. NPZ (tukaj sem povedala samo kdo, kdaj in da ni namenjeno ocenjevanju. Vprašala me je še, ali je obvezno, potem sem dodala še, da je za vse učenci v SLO enako in ob istem času in je bilo dovolj).

Šolski okoliš. Kdo ima pravico da prevoza? (tisti, ki so več kod 4 km oddaljeni) Kako se financira prevoz? Kaj pa če se učenec prešola? (tista občina, kjer ima šola sedež, na katero se prepiše)

Kdo ustanavlja šole? Financiranje? Normativ za razred? Ali jih je lahko več kot 28 učencev v razredu? (DA, tisto plus dva varianta). Kaj pa manj kot 28? Kdaj? (Romski otroci in otroci s PP z odločbo)

Kako je s šolanjem učencev na domu? Kako se ga preverja? Kater pravilnik to določa? (pravilnik o preverjanju, ocenjevanju in napredovanju učencev)

Takole...pa je tudi za mano. Bilo je super, ker sem res znala in so me vmes prekinili...vsi trije :D Sem pa opazila medtem, ko smo čakali, da nas pokličejo noter, da nekateri še osnovnih reči ne poznajo...zato vam vsem, ki greste na izpit, predlagam in polagam, da si pregledate in naučite osnovna vprašanja...vsaj na forumu.
Moja vprašanja na področju zakonodaje (spraševalec BANJAC):
1. Pristojnosti Sveta šole.
2. Postopek ugovora na besedo.
3. Učiteljeva delovna obveznost.

Moj izpraševalec je bil g. Živko Banjac. Je zelo prijeten, rad pomaga in sprašuje le bistveno, vse tisto, kar bomo dejansko v praksi rabili. Vprašal me je:

1) imenovanje ravnatelja
2) vzgojni načrt
3) delitev programa v oš

- Vzgojni opomini
- Katere vrste dokumentacije se vodi v OŠ
- Katere dokumentacije se hranijo trajno
- naloge razrednika

Strokovni organi v osnovni šoli.
Kdo imenuje ravnatelja? Svet šole. Čigavo mnenje mora dobiti?
Opredelitev izostankov v osnovni šoli in opravičevanje.

1. Katere zakone ste prebrali? (ZOFI, o OŠ, Šolska inšpekcija, za otroke s PP)
2. Koliko ocen je potrebno pridobiti po obdobjih oz. v šolskem letu? (nanašalo se je na moje področje - GUM); Kako so starši obveščeni o uspehu otroka?
3. Status umetnika (kdo ga ima lahko, kdo ga potrdi/odvzame, privilegiji,...)

1. Pisno ocenjevanje znanja (jaz sem povedala vse, kar sem se spomnila - do kdaj mora učitelj popraviti teste in ocene vpisati v redovalnico, koliko testov se lahko piše na teden, koliko ocen dobi učenec pri posameznih predmetih, ...)
2. Naštej organe šole
3. LDN

1. Preverjanje in ocenjevanje (ocenjevanje pisnih izdelkov, koliko testov na teden je dovoljeno, kdaj se sme ocenjevati, kako se ocenjuje)
2. Izobraževalni program (delitev programa, kaj še spada pod obvezni program - razredne ure)
3. Strokovni delavci v šoli (kdo so, kaj opravljajo, pogoji za opravljanje dela)

Gospa Hlača pomaga, je umirjena in potrpežljiva.

1. Vpis v prvi razred.
2. Kontinuum pomoči učencem z učnimi težavami.
3. Katera področja vzgoje in izobraževanja ureja Zofvi?
(izpraševalka Polona Šoln Vrbinc)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja osnovne šole — 18 tematskih...
Odgovori
0
Ogledi
349
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za skupni del šolske zakonodaje — Jedro za vse (A). 12...
Odgovori
0
Ogledi
259
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Dijaški domovi (B6). 14 tematskih kvizov z 224...
Odgovori
0
Ogledi
225
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Glasbena šola (B5). 13 tematskih kvizov z 208...
Odgovori
0
Ogledi
220
  • Članek Članek
Na portalu so zdaj na voljo kvizi za pripravo na zakonodajni del strokovnega izpita s področja...
Odgovori
0
Ogledi
263
  • Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja vrtca — 12 tematskih kvizov z...
Odgovori
0
Ogledi
274
  • Članek Članek
Na blogu je objavljen nov članek o vodiču Strokovni izpit – Šolska zakonodaja, ki je del...
Odgovori
0
Ogledi
640

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu