ZAKONODAJA - OSNOVNA ŠOLA - skupna vprašanja

Moja izpraševalka je bila gospa Sajevec - Plavčak. Prijazna gospa. Pomaga, nisem znala čisto vsega, vendar opravila kljub temu.:) Mogoče edino to, želi kar izčrpne odgovore, vendar kot sem že omenila, če se zatakne priskoči na pomoč.(y)
1. ZAKONI: KDO SPREJEMA ZAKONE, KDO PODA PREDLOG ZA SPREJETJE NOVEGA ZAKONA, KDO GA POTRDI, KDAJ ZAČNE VELJATI, NA KAKŠEN NAČIN IZGLASUJEJO ZAKON.
2. KAKŠNA JE RAZLIKA MED SVETOM EVROPSKE UNIJE IN EVROPSKIM SVETOM.
3. KONVENCIJA O OTROKOVIH PRAVICAH (nasplošno, poudarila sem, da je glavno vodilo OTROKOVA KORIST, katere pravice poznamo,...)

Moja izpraševalka je bila Lilijana Bele. IZREDNO PRIJAZNA IN PREPROSTA GOSPA, NE KOMPLICIRA, ZELO POMAGA.
1. katere zakone sm predelala (naštej nekaj podzkonskih aktov - npr. zakon o preverjanju in ocenjevanju,...).
2. Kaj obsegajo vzgojni programi ( vzgoji ukrepi, hiši red,....) Tukaj sem se nekoliko zmedla, nisem vedela kaj hoče, pa mi je ona pomagala, tako da je nekako šlo.;)
3. Kaj obsega učiteljevo delo (pouk, priprava,....in tudi 22 ur dela na teden)
4, Kakšna je razlika med finaciranjem javnih šol in financiranjem zasebnih šol.
5. kaj so kombinirani oddelki ( kolikšno število otrok je primerno za kombinacijo dveh oddelkov - 21,....treh oddelkov,...) in če kombiniramo razrede različne starosti, kolikšna je dovoljena razlika v letih. ( 2 leti )

Vprašanj je bilo kar veliko, nekaterih podvprašanj se niti ne spomnim več :oops:, še enkrat poudarim, da gospa zelo pomaga, le nekaj znanja je treba pokazati. Srečno vsem.(y)

Moja vprašanja pri izpraševalki Lilijani Bele:

1. Kaj pomeni kratica ZOFVI? Iz ZOFVI-ja: svet šole, kakšen je položaj ravnatelja glede na svet šole (ravnatelj je svetu šole podrejen).
2. Razlika med preverjanjem in ocenjevanjem.
3. Kaj se trenutno poskusno uvaja v osnovnih šolah? (1. tuj jezik v 2. razredu OŠ.)

Moja vprašanja iz 25. 9. 2014:
- Kateri pravilniki so pomembni v OŠ?
- Pritožba na oceno med letom.
- Strokovni aktivi.

Izpraševalec Živko Banjac

1. Kako se deli program v šoli?
2. Naštet strokovne organe v šoli
3. Opiši naloge in pristojnosti učiteljskega zbora

1. Pristojnost ravnatelja, skoraj vse sem morala našteti, sicer mi je gospod pomagal, ampak se ni zadovoljil smo z nekaj nalogami ravnatelja.

2. Naloge učitelja, delovna obveza.

3. Ugovor na oceno.

1. Viri financiranja OŠ.
Kaj financira država in kaj občina. (Država financira plače s prispevki in davki, obvezni in razširjeni program, materialne stroške povezane z normativi in standardi ..., lokalna skupnost pa vzdrževanje stavb in drugega inventarja ter prevoze učencev - to je bilo načeloma to)
2. Dokumentacija v OŠ
(knjige in splošna dokumentacija, dokumentacija o strokovnih organih, delavcih, oddelkih, učencu, zelo pomembno - javne listine)
Ali je potrebno kam zapisati, če učenec izgubi spričevalo in mu damo novega (menda ne), kako mu ga izdamo (ne več v izvirniku, ampak na listu iz evidence)
Jao, tretjega vprašanja se pa sploh ne spomnim. Je šlo tako hitro ...
Sicer izpraševalka zraven vsakega postavi kar nekaj dodatnih vprašanj, da vidi, če res znaš, oz. ti z njimi tudi pomaga. Nič groznega ;) SREČNO VSEM

1. Naštejte zakonske in podzakonske akte?
2. Kakšno dokumentacijo hrani šolska svetovalna služba?
3. Prisotjnosti sveta šole?

1. Naštej organe šole. Opiši svet šole.
2. Pravilnik o šolskem koledarju.

(Izpraševalka: Barbka Kresal Sterniša)

Živjo!
Uspešno opravila izpit. Zakonodajo me je spraševala ga. Polonca Šurca Gerdina. Mene je spraševala stvari s prakse in kako je na naši šoli.

1. Preverjanje in ocenjevanje znanja
2. Šolski svet
3. Strokovni aktivi

Veliko sreče! ;)

Izpraševalka za predpise je bila Šurca Gerdina, ki očitno večinoma pri slovenščini...je topla gospa, se prijazno pogovarja, odgovori na vprašanje so lahko kratki - ni treba na dolgo in široko vsega razlagat.

1. Normativi in standardi (učna obveznost učitelja na oš - 22 ur tedensko, delovna obveznost učitelja - 40 ur tedensko, kaj vsebuje delovna obveznost; poleg pouka priprava na pouk, popravljanje in ocenjevanje pisnih izdelkov, sodelovanje s starši, s šolsko svetovalno službo, mentorstva, v mojem primeru - sem glasbenica, tudi kulturne prireditve ipd., normativi za spremljevalce na ekskurziji - 15 učencev, pri plavanju - 12 učencev, pri smučanu - 12 učencev, če so učenci neplavalci oz. ne smučajo - 8)
2. Nacionalna preverjanja znanja (kdaj - konec 2. in konec 3. obdobja, kateri predmeti - 6. razred: MAT, SLJ, TJ, 9. razred: MAT, SLJ, IZBIRNI, ki ga izbere ravnatelj in tudi določi na kateri šoli se bo izvajalo preverjanje iz katerega predmeta; kdaj je obvezno - oboje; čemu je namenjeno - ni ocenjevanje, gre samo za povratno informacijo o znanjih, izraženih v točkah in odstotkih)
3. Publikacija šole (kaj vsebuje - predstavitev šole, predstavitev programa, predstavitev dela oz. organizacije, hišni red; kdaj jo šola pripravi - vsako šolsko leto, najkasneje do 5. 10.; komu jo razdeli - objavi jo na spletnih straneh, v tiskani obliki ni več obvezna)

Vso srečo!!!
Lp

Vprašanja zakonadaja Žun:
  1. Tedenska učna obveznost učenca (po triadah je bilo dovolj)
  2. Nadaljnje izobraževanje in izpopolnjevanje strokovnih delavcev ter napredovanje
  3. Kdo ustanavlja javne šole (OŠ občina, gimnazije država)

1. Letni delovni načrt. (vse)
2. Neobvezni izbirni predmeti. Kateri so za v 4. in v 7. razredu.
3. Jutranje varstvo in podaljšano bivanje.

Izpraševalka ga. Gerdina. (sprašuje tudi podrobnosti)

Izpraševalka BRANK:

1. Delovna in učna obveznost učitelja (razlika, kaj katera vsebuje).
2. Šolski okoliš.
3. Pisno preverjanje (kolikokrat na leto ...).

Brank je zelo v redu izpraševalka, taka jasna in nasmejana, tudi če se zmedeš, te usmeri na pravi odgovor ;-) Srečno!

Zakonodaja: Brank
1. Vpis otroka v šolo(Je možen prepis na drugo šolo, Na katero šolo se lahko prepiše, Kdo mora prepis potrditi).
2. Šolski okoliš
3. Opisno in številčno ocenjevanje, razlike med njima.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja osnovne šole — 18 tematskih...
Odgovori
0
Ogledi
349
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za skupni del šolske zakonodaje — Jedro za vse (A). 12...
Odgovori
0
Ogledi
259
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Dijaški domovi (B6). 14 tematskih kvizov z 224...
Odgovori
0
Ogledi
225
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Glasbena šola (B5). 13 tematskih kvizov z 208...
Odgovori
0
Ogledi
220
  • Članek Članek
Na portalu so zdaj na voljo kvizi za pripravo na zakonodajni del strokovnega izpita s področja...
Odgovori
0
Ogledi
263
  • Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja vrtca — 12 tematskih kvizov z...
Odgovori
0
Ogledi
274
  • Članek Članek
Na blogu je objavljen nov članek o vodiču Strokovni izpit – Šolska zakonodaja, ki je del...
Odgovori
0
Ogledi
640

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu