ZAKONODAJA - OSNOVNA ŠOLA - skupna vprašanja

1. Naštejte organe v šoli, se bova pri enem ustavili. Svet staršev.
2. Perspektivni in vrhunski športniki, kdo so, kdo jim da status (ravnatelj), kaj jim ta status omogoča, kdaj jim miruje (poškodbe), kdo zaprosi za status (starši), kdaj se jim ga vzame?
3. Pravilnik o normativih in standardih. Oprema in varnost telovadnice. Normativi za plavanje, smučanje, za šport, šolo v naravi. Zakaj je šport v šoli ločen po spolu (ker so specifike razvoja po spolu različne, lažje delo)? Ali je lahko v skupini pri športu 22 dečkov? Da, nevem točno zakaj, je rekla naj si pogledam 20+2.

1. Svet staršev
2. Delovna in učna obveza učitelja ... dodatno še učenca!
3. Obvezni in razširjen program šole (dodatno izpraševanje še na izbirnih neobveznih predmetih, ki se začno s prihodnjim šolskim letom postopoma uvajat).

1. LDN. Kdo ga sprejme? (Svet šole.)
2. Izbirni predmeti.
3. Normativi za ekskurzije, plavanje, smučanje, kolesarjenje. Kdaj začne veljati normativ za ekskurzije? (Takoj, ko se zapusti šolski prostor.) Kje je opredeljen šolski prostor? (V hišnem redu.)

Jurgec
1. Vse kar veš o NPZ
2. Zazloži, kako šola obvešča starše o učnem uspehu?
3. Kaj vse je navedeno na obvestilu, ki ga šola preda staršem ob koncu prvega ocenjevalnega obdobja (1. in 2. razred opisne ocene, od 3. do 9. razreda pa so številčne ocene)
4. Kako pa se med letom obvešča starše otrok v prvem razredu (lahko samo ustno)

- Svet šole? (sestava, pristojnosti,...)
- Kakšne spememb so bile letos uvedene v šolstvu? (sprememba imen nekaterih predmetov, v 3. razredu ni več opisnega oenjevanja, NPZ obvezen kone drugega obdobja)
- Vrste in načini ocenjevanja? (opisno, številsko; pisno, ustno, ocena izdelka, eksperimenta, govornega nastopa...)

Jurgec
- Učna obveznost učiteljev
- Ocenjevanje
- Naštej strokovne organe šole in podrobneje opiši strokovni aktiv

Gospod je prijazen in te pomiri. Super, res in pomaga. ;)

Izpraševalec Živko Banjac (spomnim se sicer samo dve vprašanji):
- postopek imenovanja ravnatelja (isto vprašanje je zastavil tudi kandidatu pred menoj, tako da gre za sila popularno vprašanje :))
- avtonomija prostora

1. Svet šole (sestava, mandat, naloge)
2. Preverjanje in ocenjevanje znanja

(y)

ZAKONODAJA

1. PREVERJANJE IN OCENJEVANJE na splošno in:

· kako je z učenci s posebnimi potrebami;

· kako je z izobraževanjem na domu.

2. KAJ POMENI NPZ?

3. DIFERENCIACIJA.

4. NOVI ZAKON V MOJI STROKI (angleščina – Sem povedala, da se izvaja postopno uvajanje obveznega 1. tujega jezika v drugi razred).

· Kaj pomeni zgodnje poučevanje tujega jezika?

Spraševalka: Bogomira Smolej Mazovec

1. Katere podzakonske akte (pravilnike) poznam? Podrobneje o pravilniku o preverjanju ocenjevanju (kaj je preverjanje, kaj je ocenjevanje, kdaj učenec napreduje).

2. Učna (22 ur) in delovna obveza (40 ur), kaj pomenita, kje je zapisano. Kaj spada pod dodatno delo učitelja.

3. Ali se lahko starši pritožijo na oceno med šolskim letom? Ne. Kdaj pa? Na koncu šolskega leta na zaključeno oceno. Kakšen je postopek pritožbe (hotela je slišati, da je komisija sestavljena iz treh članov, od katerih eden ni zaposlen na šoli (recimo nekdo iz sveta staršev).

Ko je videla, da znam odgovarjat na vprašanja, ni komplicirala, ni se spuščala v detajle.

1. Učna in tedenska obveznost učitelja (22 h/teden in 40 h/teden). Delovna obveznost učitelja, naloge učitelja (sprotne vsebinske in metodične priprave, priprava učnih pripomočkov + drugo delo: sodelovanje s starši, sodelovanje v strokovnih organih šole, mentorstvo ...)

2. Organi šole (ravnatelj, svet šole, svet staršev, strokovni aktivi, učiteljski zbor, oddelčni učiteljski zbor). Podrobneje opisati naloge učiteljskega zbora (obravnava in odloča o strokovnih vprašanjih, daje mnenje o letnem delovnem, odloča o vzgojnih vprašanjih ...)

3. Javnost ocenjevanja

1. Ugovor na oceno (celoten postopek, v kolikšnem času, kako ugotovi komisija - na podlagi dokumnntacije ali pa učenca oceni na način, kot je predpisano za ta predmet)
2. Svet zavoda - vse

1. pisno ocenjevanje. Kdaj se ponavlja pisni preizkus?
2. Učni jezik v Sloveniji? Ali je samo slovenščina? Ali so na obeh narodno mešanih območji enake šole? (ne - dvojezična na območju madžarske manjšine, italijanske in slovenske šole na območju ialijasnke manjšine)
3. svet šole. ali je lahko v njem ravnatelj? (ne)

Izpraševalka Brank.
Strokovni izpit sem opravljala kot svetovalna delavka.

1. Vpis učencev
2. Šolsko okoliš (kdaj vpis v drug okoliš ni dovoljen? Odg.: če se zaradi tega učenca spremeni število oddelkov na šoli)
3. Prešolanje učenca (možno le s soglasjem ravnatelja druge šole, učenca, ki bo prešolan, pa obvestiti, kje in kdaj bo nadaljeval šolanje)

Pozdravljeni! Pri gospe Smolej Mazovec sem imela naslednja vprašanja:
1. Financiranje šolstva.
2. Vpis v 1. razred.
3. Šolski okoliš.

Veliko uspeha vsem.

LP
Klavdija

Izpraševalka BRANK:
1) Svet šole (kako volimo predstavnike, pristojnosti, sestava)
2) Preverjanje in ocenjevanje znanja (predvsem jo je zanimalo kdaj lahko učenec ponavlja razred, komu mora učitelj poročati, kdaj s soglasjem staršev, kdaj ne)
3) šolski koledar (vpis, kdo odreja proste dneve in delovne sobote ipd.)

Nazadnje urejeno:
Strokovni izpit sem imela 7.7.2014, socialna delavka, osnovna šola. Izpraševalec BANJAC.
- ker sem socialna delavka je vprašal kakšna je vloga svetovalne službe v OŠ
- povedati sem morala kakšne zbirke dokumentov vodi OŠ
- kateri dokumenti so pomembni oz. jih uporablja svetovalna služba (ko sem omenila individualiziran program, je rekel, da je samo to želel slišati)
Potem sva nekaj govorila še o Zakonu o usmerjanju otrok s pos. potrebami, o prilagojenih programih izobr. in izobr. s prilagojenim programom...

1. Kdo sprejema učne načrte? (nekaj sem jecljal, nato pa sva s skupnimi močmi prišla do pravilnega odgovora...minister oz. delovne skupine, ampak še zdaj nisem ziher, če sem posredoval pravilen odgovor. :))Kaj je vse obsega učni načrt in kaj predmetnik?
2. Normativi (normalen pouk, kako je, če so romi zraven, podaljšano bivanje...)
3. Financiranje (na državni in lokalni ravni).

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja osnovne šole — 18 tematskih...
Odgovori
0
Ogledi
349
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za skupni del šolske zakonodaje — Jedro za vse (A). 12...
Odgovori
0
Ogledi
259
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Dijaški domovi (B6). 14 tematskih kvizov z 224...
Odgovori
0
Ogledi
225
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Glasbena šola (B5). 13 tematskih kvizov z 208...
Odgovori
0
Ogledi
220
  • Članek Članek
Na portalu so zdaj na voljo kvizi za pripravo na zakonodajni del strokovnega izpita s področja...
Odgovori
0
Ogledi
263
  • Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja vrtca — 12 tematskih kvizov z...
Odgovori
0
Ogledi
274
  • Članek Članek
Na blogu je objavljen nov članek o vodiču Strokovni izpit – Šolska zakonodaja, ki je del...
Odgovori
0
Ogledi
640

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu