ZAKONODAJA - OSNOVNA ŠOLA - skupna vprašanja

Izpraševalka: Ksenija Švalj

1. Svet šole
2. Program (obvezni, razširjeni)
3. Opravičevanje odsotnosti

Učiteljica športa:
1. ŠVK
2. Svet šole - pristojnosti (+ je nadzorni organ ravnatelja, posvetovalni pa je Svet staršev)
3. Obvezni in neobvezni izbirni predmeti pri Športu

Marija Karba

- strokovni sveti RS
- pisno ocenjevanje
- pravice učenca v šoli

Je kar pikolovska, zelo hladna in resna. Ne pomaga ravno s podvprašanji.

Izpraševalka: Janija Remšak
Področje: svetovalna delavka
1. Organi šole
2. Svet šole
3. Pogoji za ustanovitev šole

Izpraševalka: Mateja Kozlevčar (10. 2. 2025)
(opravljal kot svetovalni delavec)
1. Kaj je razlika med učencem z učnimi težavami in učencem s posebnimi potrebami? (Opisal sem 5. stopenjski model pomoči, kako učenec z učnimi težavami dobi odločbo in postane učenec s posebnimi potrebami)
2. Kaj je potrebno narediti, ko na šolo pride odločba?
3. Kaj je osebna mapa učenca? Kje jo hranimo, kdo ima dostop?

Urbančič Jelovšek
1. Strokovni aktivi (kateri, kaj se dela)
2. Obvezne proslave
3. Javnost ocenjevanja

Izpraševalec: Tomaž Rozman
področje: OŠ zgo + ita

1. naloge ravnatelja + v katerem zakonu bi te podatke našla?
2. naštej vrste izpitov v OŠ + v katerem primeru predmetni + učenci katerih razredov lahko ponavljajo razred
3. šolska publikacija, kako bi ji rekla v dveh besedah (osebna izkaznica), kdo je odgovoren zanjo (ravnatelj)

ŠENICA PAVLETIČ
1. Avtonomija šolskega prostora.
2. Šolska inšpekcija.
3. Svet šole.
4. Naloge razrednika.

Spraševalka Nataša Mihelič Kolonič
1. imenovanje ravnatelja (na koncu sem rekla da ga po tem ko seznanijo ministra, da ga potrdijo - pozabila sem omeniti da mnenje poda tudi minister)
2. Avtonomija šolskega prostora
3. Letni delovni načrt
Zelo prijazna spraševalka. Izpit je bistveno lažji kot kar si predstavljam ko se učimo. Srečno.

Izpraševalka mag. Janja Remšak

1. razlika med učenci z učnimi težavami in učenci s posebnimi potrebami
2. izobraževanje na domu
3. šolski okoliš - kje je zapisan, kaj pomeni, katere šole ga nimajo

Polona Šurca Gerdina:

1) Razlika med preverjanjem in ocenjevanjem znanja, kdaj vpišemo oceno, če je ta pisna in kdaj pri športu?
2) Kaj financira država in kaj lokalna skupnost?

Izpraševalka Milena Bonelli, izpit sem opravljala za učiteljico RP, 26. 5. 2025

- Javnost ocenjevanja - vse podrobno.
- Postopek usmerjanja otrok s posebnimi potrebami - kdo ureja, kdo odloča...
- Vpis v prvi razred (koliko morajo biti stari, kako poteka postopek, kdaj se vpisujejo) in odlog šolanja (kdo predlaga in kdo odloča).
- Avtonomija šolskega prostora
Prijetna gospa, usmerja, spodbuja, meni je neprestano kimala in se smehljala. Res potekalo kot pogovor, tako da nje se ne bat, zelo je v redu. Srečno vsem! :)

Izpraševalka mag. Mateja Kozlevčar, izpit sem opravljala za računalničarko (ROID), 27. 5. 2025
1. V katerih zakonih so opisane moje naloge.
2. Iz najinega pogovora je izhajala in me potem spraševala še o varstvu osebnih podatkov, kaj mora biti na spletni strani, kdo lahko vidi ocene...
3. Kaj je v LDN.

Prijazna, ampak mogoče malo hladna, vmes nisem vedela ali govorim tisto kar je želela vedeti ali ne.

Izpit sem opravljala 26. 5. 2025, za učiteljico kem-bio. Izpraševalka je bila M. Bonelli.

Vprašanja:
- opravičevanje izostankov
- popravni izpiti
- svet šole (sestava, naloge)

Izpraševalec B. Zupančič. Zelo prijazen gospod, pomaga z podvprašanji.

1. Splošni cilji VIZ. Tukaj sem morala našteti nekaj glavnih. Potem pa je vprašal, glede na to da se bliža konec šolskega leta, kaj mora šola obvezno organizirati na zadnji dan šole - proslavo ob državnem prazniku - in zakaj je to zapisano prav v zakonu (ker tako konkretno uresničujemo cilj VIZ (krepitev narodne identitete, pomembnosti jezika ...)).
2. Povej razliko med razredom, oddelkom in učno skupino. Potem sva se še pogovarjala o normativih za razred (28) in ali je lahko kdaj več (JA), v katerem primeru (v soglasju z ministrom, ampak ko šola ne more zagotoviti prostora/se učenec med letom pride v tisto šolo. Potem ga je pa zanimalo katera je pa maksimalna zgornja meja pri katerih se gre še lahko čez normativ (30). Če je več mora šola, tudi med šolskim letom, razdeliti oddelek.
3. Nadarjeni učenci. Tukaj sem samo naštela postopek - kdaj se začne (v 4. razredu), da morajo starši dati soglasje in šola po končanem postopku pripravi IP. Potem je bilo pa še to kaj pa šola potem naredi za te nadarjene učence (omogoča obiskovanje dodatnega pouka). Potem ga je še zanimalo kam zdaj to sodi v novem razširjenem programu (v Učenje učenja).

Izpraševalec: Nataša Mihelič Kolonič

1. Vse o šoli v naravi.
2. Kaj je razširjen program, kaj kam spada.
3. Vpis v 1.razred.

ga. Mihelič Kolonič
1. Pravilnik o šolskem koledarju
2. Kaj pomeni avtonomija šolskega prostora - opiši
3. Kaj je vzgojno delovanje šole - opiši

Kateri so strokovni organi OŠ? Bolj podrobno svet staršev (za kaj podaja mnenje, o čem odloča)?
Kaj določa Pravilnik o šolskem koledarju?

Opravljala sem izpit za učiteljico nemščine. Imela sem mag. Polono Šolin Vrbinc. Zelo prijazna gospa, ki pomaga s podvprašanji.
1. Svet šole
2. Ugovor na oceno
3. Ponovitev ocenjevanja

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja osnovne šole — 18 tematskih...
Odgovori
0
Ogledi
349
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za skupni del šolske zakonodaje — Jedro za vse (A). 12...
Odgovori
0
Ogledi
259
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Dijaški domovi (B6). 14 tematskih kvizov z 224...
Odgovori
0
Ogledi
225
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Glasbena šola (B5). 13 tematskih kvizov z 208...
Odgovori
0
Ogledi
220
  • Članek Članek
Na portalu so zdaj na voljo kvizi za pripravo na zakonodajni del strokovnega izpita s področja...
Odgovori
0
Ogledi
261
  • Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja vrtca — 12 tematskih kvizov z...
Odgovori
0
Ogledi
274
  • Članek Članek
Na blogu je objavljen nov članek o vodiču Strokovni izpit – Šolska zakonodaja, ki je del...
Odgovori
0
Ogledi
640

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu