Eurydice Slovenija Vlada RS sprejela Zavezo za zaupanje v statistiko

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Vlada RS sprejela Zavezo za zaupanje v statistiko

Zaveza za zaupanje v statistiko je zaveza Vlade RS, da bo s svojim političnim in regulatornim delovanjem zagotavljala pogoje za delovanje slovenske državne statistike v skladu s Kodeksom ravnanja evropske statistike.

Vlada RS je na seji 5. januarja 2017 sprejela Zavezo za zaupanje v statistiko. Sprejem Zaveze pomeni izvršitev obveznosti, določenih v Uredbi (EU) 2015/759 Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Uredbe (ES) št. 223/2009 o evropski statistiki. Ta med drugim določa, da države članice sprejmejo vse ukrepe, potrebne za ohranitev zaupanja v evropsko statistiko. Uredba izpostavlja »zaveze za zaupanje v statistiko« kot instrument, s katerim se vlade držav članic zavežejo k izboljšanju ali ohranjanju pogojev za izvajanje Kodeksa ravnanja evropske statistike. Zanesljivi statistični podatki so namreč eden izmed ključnih elementov, ki odločevalcem, javni upravi, zasebnemu sektorju in prebivalcem omogočajo sprejemanje informiranih odločitev. Verodostojnost statističnih podatkov je tudi eden izmed nujnih pogojev za zaupanje v ukrepe, ki jih sprejemajo in izvajajo vlade posameznih držav.

Zaveza za zaupanje v statistiko je tako zaveza Vlade RS, da bo s svojim političnim in regulatornim delovanjem zagotavljala pogoje za delovanje slovenske državne statistike v skladu s Kodeksom ravnanja evropske statistike.

V Sloveniji je ustrezno institucionalno okolje za izvajanje dejavnosti uradne statistike že zagotovljeno preko izvajanja vpeljanih načel strokovne neodvisnosti, ustreznosti virov, pooblastila za zbiranje podatkov, statistične zaupnosti, nevtralnosti in objektivnosti, kakor so določeni v Zakonu o državni statistiki. Zakon zagotavlja trdno pravno podlago za zagotavljanje strokovne neodvisnosti SURS in njegovega vodje, jasno in široko pooblastilo za zbiranje podatkov iz vseh obstoječih evidenc ter možnost neposrednega sodelovanja v postopku priprave proračuna in pogajanj za pridobitev ustreznih finančnih in kadrovskih virov. Prav tako zakon zagotavlja popolno izvajanje statistične zaupnosti. Strokovna neodvisnost je dodatno utemeljena tudi v Zakonu o Vladi Republike Slovenije, ki določa, da je generalni direktor SURS neposredno odgovoren vladi in predsedniku vlade, ter Zakonu o javnih uslužbencih, ki natančno določa postopek izbire ustreznega kandidata za generalnega direktorja SURS, saj mora le-ta temeljiti na strokovnih kriterijih.

Glede na navedeno je cilj Zaveze ohranjanje dosežene ravni institucionalnega okolja za učinkovito in kakovostno izvajanje nacionalne in evropske statistike ter prizadevanje za njegovo izboljševanje.

Vir in več informacij: SURS, 16. 1. 2017

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Vlada je na seji, ki je potekala 22. 11. 2023, potrdila predlog o spremembah in dopolnitvah...
Odgovori
0
Ogledi
174
  • Članek
Skladno z evropsko zakonodajo Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi programa politike...
Odgovori
0
Ogledi
185
  • Članek
Vlada se je na 75. redni seji seznanila z Usmeritvami za pripravo načrta izvajanja študijske...
Odgovori
0
Ogledi
178
  • Članek
Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o maturi, ki predvideva vpogled v ocenjene...
Odgovori
0
Ogledi
57
  • Članek
Aneks h Kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja so sklenili minister za vzgojo...
Odgovori
0
Ogledi
78
  • Članek
Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je soglašal s prejšnji teden...
Odgovori
0
Ogledi
122
  • Članek
Vlada in sindikati so podpisali aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja...
Odgovori
0
Ogledi
103

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu