Eurydice Slovenija Vlada RS sprejela Zavezo za zaupanje v statistiko

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Vlada RS sprejela Zavezo za zaupanje v statistiko

Zaveza za zaupanje v statistiko je zaveza Vlade RS, da bo s svojim političnim in regulatornim delovanjem zagotavljala pogoje za delovanje slovenske državne statistike v skladu s Kodeksom ravnanja evropske statistike.

Vlada RS je na seji 5. januarja 2017 sprejela Zavezo za zaupanje v statistiko. Sprejem Zaveze pomeni izvršitev obveznosti, določenih v Uredbi (EU) 2015/759 Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Uredbe (ES) št. 223/2009 o evropski statistiki. Ta med drugim določa, da države članice sprejmejo vse ukrepe, potrebne za ohranitev zaupanja v evropsko statistiko. Uredba izpostavlja »zaveze za zaupanje v statistiko« kot instrument, s katerim se vlade držav članic zavežejo k izboljšanju ali ohranjanju pogojev za izvajanje Kodeksa ravnanja evropske statistike. Zanesljivi statistični podatki so namreč eden izmed ključnih elementov, ki odločevalcem, javni upravi, zasebnemu sektorju in prebivalcem omogočajo sprejemanje informiranih odločitev. Verodostojnost statističnih podatkov je tudi eden izmed nujnih pogojev za zaupanje v ukrepe, ki jih sprejemajo in izvajajo vlade posameznih držav.

Zaveza za zaupanje v statistiko je tako zaveza Vlade RS, da bo s svojim političnim in regulatornim delovanjem zagotavljala pogoje za delovanje slovenske državne statistike v skladu s Kodeksom ravnanja evropske statistike.

V Sloveniji je ustrezno institucionalno okolje za izvajanje dejavnosti uradne statistike že zagotovljeno preko izvajanja vpeljanih načel strokovne neodvisnosti, ustreznosti virov, pooblastila za zbiranje podatkov, statistične zaupnosti, nevtralnosti in objektivnosti, kakor so določeni v Zakonu o državni statistiki. Zakon zagotavlja trdno pravno podlago za zagotavljanje strokovne neodvisnosti SURS in njegovega vodje, jasno in široko pooblastilo za zbiranje podatkov iz vseh obstoječih evidenc ter možnost neposrednega sodelovanja v postopku priprave proračuna in pogajanj za pridobitev ustreznih finančnih in kadrovskih virov. Prav tako zakon zagotavlja popolno izvajanje statistične zaupnosti. Strokovna neodvisnost je dodatno utemeljena tudi v Zakonu o Vladi Republike Slovenije, ki določa, da je generalni direktor SURS neposredno odgovoren vladi in predsedniku vlade, ter Zakonu o javnih uslužbencih, ki natančno določa postopek izbire ustreznega kandidata za generalnega direktorja SURS, saj mora le-ta temeljiti na strokovnih kriterijih.

Glede na navedeno je cilj Zaveze ohranjanje dosežene ravni institucionalnega okolja za učinkovito in kakovostno izvajanje nacionalne in evropske statistike ter prizadevanje za njegovo izboljševanje.

Vir in več informacij: SURS, 16. 1. 2017

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Vlada Republike Slovenije je 18. 5. 2022 sprejela Načrt razvoja raziskovalne infrastrukture 2030...
Odgovori
0
Ogledi
72
  • Članek
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poziva predlagatelje, da do 19. 6. 2022...
Odgovori
0
Ogledi
74
  • Članek
Vlada Republike Slovenije se bo danes, 1. aprila 2022, mudila na delovnem obisku v...
Odgovori
0
Ogledi
108
  • Članek
Vlada je potrdila ukinitev obvezne zaščitne maske v izobraževalnih ustanovah, razen, ko dijaki...
Odgovori
0
Ogledi
115
  • Članek
Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je na današnji novinarski konferenci povedal, da se vlada...
Odgovori
0
Ogledi
254
  • Članek
Vlada meni, da je stavka v vzgoji in izobraževanju, “zaradi katere se bodo šolska vrata dejansko...
Odgovori
0
Ogledi
238
  • Članek
Vlada meni, da je stavka v vzgoji in izobraževanju, "zaradi katere se bodo šolska vrata dejansko...
Odgovori
0
Ogledi
172

Zadnji prispevki

Na vrhu