Učne priprave za DSP

Trenutno berete:
Učne priprave za DSP

srp

Pridružen
17. jan 2012
Prispevki
21
Pozdravljeni.
Imam težavo. Ne poznam nobene kolegice/kolega specialnega in rehabilitacijskega pedagoga, ki bi opravljal strokovnega kot učitelj za dodatno strokovno pomoč na osnovni šoli. Zato imam nekaj vprašanj.

Kaj vse je potrebno vključiti v priprave (jaz uporabljam svoj obrazec, vendar me skrbi, ker ne vem, kaj vse je potrebno vključiti);
ali je potrebno poznati tudi zakone in predpise o srednjih šolah, andragoških zavodih, ali je večji poudarek na oš in strokovnem področju?

Če se najde kdo, ki je bil ali je v podobni situaciji, bi mu bila zelo hvaležna ;).

LP
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pozdravljena.

Tudi jaz se letos lotevam strokovnega izpita. Sem mobilna specialna in rehabilitacijska pedagoginja in izvajam dodatno strokovno pomoč na osnovnih šolah. Ko sem vprašala ravnateljico ali bi nastope za strokovnega lahko naredila kar pri urah DSP, mi je rekla, da sploh ne ve ali je to možno. In da mi bolj pride v poštev moj lanski razred, ki je na OŠPP. Tako da sem zmedena.

Ker se vsega šele lotevam, ti glede priprav ne morem odgovoriti, glede zakonovpa mislim, da je večji poudarek na oš in strokovnem področju. Bi bila pa tudi jaz zelo vesela kakršnekoli informacije, ki si jo pridobila v tem času :)

Hvala :)
 
Sicer nisem s tvojega področja, ampak načeloma velja, da moraš poznat zakonodajo samo s svojega področja, razen ZOFVI je treba znat pa cel, ker se ga velik del nanaša na vsa področja vzgoje in izobraževanja.

Glede priprav pa lahko samo rečem, da smo oddajali zelo različne. Še nisem slišala, da bi komu zavrnili strokovni izpit zaradi priprav. Priporočam pa, da jih daš lektorirat/pogledat kakemu kolegu slovenistu, da te ne bo izpraševalec na slovenščini zafrkaval glede slovničnih/pravopisnih napak v pripravi.
 
Hvala obema.

Mickena, jaz sem klicala Kristino Kaučič, ki je pristojna za tovrstne zadeve in je rekla, da lahko opravljam nastop na OŠ, če imam ustreznega mentorja, tako da ti ni treba opravljat nastopov na OŠPP. Rekla je tudi, da oddamo pet priprav in ne naloge, kot sem jaz sprva mislila.
Če bo kaj novega si pa tipkamo.

lp
 
Če te prav razumem, si ti specialna pedagoginja. Potemtakem moraš opravljati strokovni izpit kot svetovalni delavec. Torej moraš namesto nastopov pred ravnateljem (ki jih imajo učitelji) opraviti pisno oz. seminarsko nalogo. Tako je meni razložila ravno ta gospa- Kristina Kaučič z ministrstva.... Očitno bomo pedagogi na različne načine opravljali strokovni izpit...
 
Res? Jaz sem specialna ja... Ti si tudi, ali si pedagoginja? Zdaj mi pa ni več nič jasno :D. Bova še enkrat klicali? Delaš pa na redni OŠ?

LP
 
Nazadnje uredil moderator:
Jaz sem pedagoginja, delam na redni OŠ kot izvajalka DSP. Jaz bom nardila kar seminarsko nalogo. Tudi na spletni strani ministrstva je za svetovalne delavce (kamor naj bi se šteli pedagogi) predvidena seminarska oz. pisna naloga.

http://www.mizs.gov.si/si/storitve/izobrazevanje/strokovni_izpit/

Jaz sem ji poslala tudi mail pa mi je odgovorila, da morem nardit pisno nalogo.

Poskusi ji še ti poslati mail, ji opiši situacijo in boš videla kaj ti bo odgovorila.

LP
 
Hvala, bom pa res še poskusila napisati mejl, čeprav ne vem kateri je pravi... Ta ki je na strani ni prepoznan kot pravi.
Mi lahko prosim izpišeš naslov?
Hvala :), lp
 
Asanja, ti izvajaš samo ure DSP (učiteljica za DSP), ali pokrivaš tudi svetovalno delo? Ker vem, da je za svetovalne delavce pisna naloga, za učiteljice za DSP pa nastopi in priprave...

lp
 
Nazadnje uredil moderator:
Jaz bom tudi delala strokovni izpit kot učiteljica DSP in sem SRP-jevka. Naredila sem 5 nastopov pri mojih rednih urah (tako kot ponavadi izvajam dsp, torej individualno oz. ker sem pri eni deklici v razredu, sem imela nastop v razredu).
Na naši šoli so vse prejšnje DSPjevke delale tako, tako da je to sigurno ok. Saj nismo zaposlene kot svetovalne delavke, ampak kot učiteljice.

Znat moraš pa tole:
ustavna ureditev Republike Slovenije, ureditev institucij Evropske unije in njenega pravnega sistema in predpisi, ki urejajo človekove ter otrokove pravice in temeljne svoboščine
predpisi, ki urejajo področje vzgoje in izobraževanja
slovenski knjižni jezik oziroma za strokovne delavce vrtcev in šol z italijanskim učnim jezikom italijanski knjižni jezik, za strokovne delavce dvojezičnih vrtcev in šol pa slovenski in madžarski knjižni jezik

Poglej za več podrobnosti na http://www.mizs.gov.si/si/storitve/izobrazevanje/strokovni_izpit/

Misli, da srednješolske zakonodaje in vse kar ni osnovnošolskega ni treba znati, vsaj ne v podrobnostih.
 
priprav pa itak ni nekih predpisanih, zato skombiniraj tisto, ki jo uporabljaš na šoli in tako kot smo jo imeli na faksu.
 
Uporabnik srp je napisal:
Asanja, ti izvajaš samo ure DSP (učiteljica za DSP), ali pokrivaš tudi svetovalno delo? Ker vem, da je za svetovalne delavce pisna naloga, za učiteljice za DSP pa nastopi in priprave...

lp

Delam kot učiteljica DSP na mestu specialnega pedagoga (izvajam ure, ki so namenjene premagovanju primanjkljajev), nadomeščam kolegico na porodniškem dopustu. Moje delo NE pokriva svetovalnega dela.
A ti je gospa Kaučič že odgovorila glede pisne naloge oz. nastopov?
 
Ja, je odgovorila, in sicer, da so potrebni nastopi, ti kar prilagam njen mejl:

k opravljanju strokovnega izpita se lahko prijavite kot učitelj dodatne strokovne pomoči z opravo petih praktičnih nastopov v prisotnosti mentorja in ravnatelja ter pisnim poročilom mentorja oziroma kot svetovalni delavec samo s pisnim poročilom mentorja iz katerega mora izhajati usposobljenost za samostojno delo svetovalnega delavca. V slednjem primeru morate najprej izdelati pisno nalogo (kontaktne podatke mentorja dobite po prijavi k opravljanju strokovnega izpita), nakar šele pristopite k opravljanju strokovnega izpita.

To mi je pa res čudno, da je tebi rekla drugače... Ja, potem delava isto, samo da sem jaz specialna pedagoginja. Res čudno.

LP
 
Hvala vsem za odgovore... vem da je mimo že en mesec, ampak sem se vmes dajala še z diplomo :), ki je tudi končno pod streho.

Tudi jaz sem poslala pošto na ministrstvo in dobila odgovor, da strokovni izpit delam kot specialna pedagoginja, in sicer lahko pri svojih urah DSP. Torej pri urah, ki jih tudi drugače opravljam v službi. Nastope lahko izvajam z enim otrokom ali pa s petimi različnimi. Ne delamo pa seminarske naloge, ker tako kot ste že rekle - nismo svetovalne delavke ampak učiteljice.

Vprašala sem še glede mentorja, glede na to, da sem zaposlena na OŠPP, delam pa na rednih OŠ... Mentor pa mi mora biti tisti, ki prav tako izpolnjuje pogoje, da lahko zasede delovno mesto učitelja za izvajanje DSP (spec. pedagog, psiholog, pedagog...), sem prav pogledala v pravilnik na netu :)

Tako, da upam, da že vse pospešeno opravljate nastope oz. ste jih že, jaz začnem naslednji teden.
 
Odg: Učne priprave za DSP

Tudi jaz bom začela opravljati nastope kot učiteljica dodatne strokovne pomoči (sem pedagoginja). Zanima pa me, na kakšen način ste pisale priprave. Jaz imam sicer zelo poenostavljeno verzijo, ker se ponavadi kar sproti glede na potrebe dogovorim, kaj bom z določenim učencem delala. Priprave, ki jih moram oddati k prijavi na strokovni izpit, pa verjetno morajo biti nekoliko bolj dodelane. Moram reči, da kakšnega primera vzorne priprave za DSP še nisem zasledila, ker jih tudi na faksu pri smeri pedagogika nismo pisali.
 
Odg: Učne priprave za DSP

Tudi sama sem svoje praktične nastope opravila kot izvajalka DSP. Vendar ne vem ali je dovolj, da imam v pripravi napisane cilje, metode, načela... ali bi morala zraven priprave dodati tudi točen scenarij poteka ure po minutah (npr.učenca vprašam to in to, učenec odgovori...)?
 
Odg: Učne priprave za DSP

Cveta, jaz sem se odločila, da bom poleg osnovnih podatkov napisala kratek potek. Nisem razdelila točno na minute in nisem pisala vprašanj in odgovorov, ampak bolj v obliki "učenec prebere..., s svojimi besedami povzame bistvo..., vodim razgovor o...".
 
Odg: Učne priprave za DSP

t4d3j4 hvala za odgovor, razmišljam v isti smeri... pa vse skupaj bom dala še lektorirat slavistki na šoli, ker naj bi na strokovnem izpitu tisti, ki je v komisiji izpraševalec za slovenščino najprej pogledal pravopis in ostalo slovnico v pripravah.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Zaživel je nacionalni portal eTorba, ki pod geslom »Množimo znanje« ponuja učencem, učiteljem...
Odgovori
0
Ogledi
237
  • Članek
V okviru projekta E-vsebine, e-storitve za podporo uvajanju novih pristopov v vzgoji in...
Odgovori
0
Ogledi
272
Pozdravljeni. Je pripravljen kdo deliti dnevne priprave za laboranta v OŠ? Hvala, Mateja
Odgovori
0
Ogledi
1.656
Pozdravljeni, bi bil kdo pripravljen deliti, kako morajo biti napisane priprave pri posameznih...
Odgovori
1
Ogledi
1.177
Pozdravljeni, sem strokovna delavka, pedagoginja, ki izvajam ure DSP na osnovni šoli. V novem...
Odgovori
0
Ogledi
774

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu