Eurydice Slovenija Svet za izobraževanje, mladino, kulturo in šport (izobraževanje), 7. marec 2023

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Svet za izobraževanje, mladino, kulturo in šport (izobraževanje), 7. marec 2023

Na spletni strani Sveta Evropske unije je objavljeno poročilo Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport, ki se je odvil v Bruslju.

Vir, dokumenti in informacije o seji: Svet Evropske unije, Seja št. 3935, Bruselj, 7. marec 2023


Glavni rezultati​

Spretnosti in kompetence za zeleni prehod​


Svet je odobril sklepe o spretnostih in kompetencah za zeleni prehod, temelječe na sklepih Evropskega sveta z dne 9. februarja 2023, v katerih so voditelji in voditeljice držav in vlad EU pozvali k odločnejšim in ambicioznejšim ukrepom, da bi se z izobraževanjem, usposabljanjem, izpopolnjevanjem in preusposabljanjem dodatno razvijale spretnosti, potrebne za zeleni in digitalni prehod.

Pomanjkanje delovne sile v sektorjih, ki veljajo za ključne za zeleni prehod, se je med letoma 2015 in 2021 podvojilo (kot je navedeno v sporočilu Komisije o industrijskem načrtu v okviru zelenega dogovora za neto ničelno dobo). Istočasno pa povpraševanje po tehničnih spretnostih za zeleni prehod narašča.

Svet v svojih sklepih med drugim poziva države članice, naj izvajalce izobraževanja in usposabljanja, raziskovalne organizacije, delodajalce, socialne partnerje in druge relevantne deležnike vključujejo v skupno opredeljevanje potreb po preusposabljanju in izpopolnjevanju za zeleni prehod, tudi z javno-zasebnim sodelovanjem.

Usposobljena delovna sila je nedvomno predpogoj za večjo konkurenčnost in nam bo obenem pomagala odpreti vrata za bolj zeleno prihodnost. Zato moramo zdaj vlagati v preusposabljanje in izpopolnjevanje tako mladih kot odraslih.

Lotta Edholm, švedska ministrica za šolstvo

Kakovostni učitelji​


Ministri in ministrice so razpravljali o vprašanju pomanjkanja učiteljev, zlasti pa o dodani vrednosti okrepljenega evropskega sodelovanja ter ukrepov na ravni EU za privabljanje, izpopolnjevanje in ohranjanje učiteljev in mentorjev.

Države članice v EU se spopadajo s pomanjkanjem učiteljev, ki pomeni resno tveganje za kakovost in pravičnost izobraževanja. To pomanjkanje je med drugim posledica staranja učiteljske delovne sile – skoraj 40 % učiteljev je namreč starejših od 50 let – in dojemanja učiteljskega poklica kot manj privlačnega.

Številne delegacije so poudarile, da je razprava zelo aktualna, saj je vprašanje relevantno za vse države članice. Kvalificirani in dobro usposobljeni učitelji so bistvenega pomena za dobro delujoč izobraževalni sistem in ključni za uresničitev evropskega izobraževalnega prostora. Svet bo to vprašanje ponovno obravnaval na majski seji v okviru sklepov, ki jih načrtuje v zvezi z evropskim izobraževalnim prostorom.

Razno​


Evropska komisija je pod točko „Razno“ poročala o svoji pobudi za praznovanje dneva evropskih avtorjev. Dan evropskih avtorjev bo prvič potekal 27. marca 2023.

Druge točke dnevnega reda​


Svet je kot točke brez razprave sprejel več drugih zakonodajnih aktov.

Tako je sprejel npr. uredbo o podaljšanju roka za certificiranje medicinskih pripomočkov. Gre za ukrep, s katerim bomo preprečili, da bi medicinski pripomočki, ki jih ne bo mogoče certificirati do prvotnega roka, postali nedostopni za evropske paciente.

Svet je sprejel tudi prostovoljni sporazum o partnerstvu med EU in Gvajano, s katerim naj bi izboljšali upravljanje na področju gozdov in zagotovili, da bodo lesni proizvodi, izvoženi v EU, proizvedeni zakonito. Sporazum je del Akcijskega načrta EU za FLEGT (izvrševanje zakonodaje, upravljanje in trgovanje na področju gozdov), ki je bil sprejet leta 2003 za boj proti krčenju gozdov in trgovini z nezakonitim lesom.

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, eurydice.si

Pustite komentar z odgovorom na to temo spodaj.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na spletni strani Sveta Evropske unije je objavljeno poročilo Sveta za izobraževanje, mladino...
Odgovori
0
Ogledi
36
  • Članek
Na spletni strani Sveta Evropske unije je objavljeno poročilo Sveta za izobraževanje, mladino...
Odgovori
0
Ogledi
54
  • Članek
Na spletni strani Sveta Evropske unije je objavljeno poročilo Sveta za izobraževanje, mladino...
Odgovori
0
Ogledi
320
  • Članek
Na spletni strani Sveta Evropske unije je objavljeno poročilo Sveta za konkurenčnost, ki se je...
Odgovori
0
Ogledi
53
  • Članek
Kulturni bazar ja največje strokovno usposabljanje na področju kulturno-umetnostne vzgoje v...
Odgovori
0
Ogledi
85
  • Članek
Mestni svet Mestne občine Ljubljana je danes potrdil namero združiti vse občinske vrtce v en...
Odgovori
0
Ogledi
319
  • Članek
Direktorat za znanost in inovacije Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) je...
Odgovori
0
Ogledi
250

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu