Eurydice Slovenija Svet za konkurenčnost (vesolje, raziskave in inovacije), 23. maj 2024

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Svet za konkurenčnost (vesolje, raziskave in inovacije), 23. maj 2024

Na spletni strani Sveta Evropske unije je objavljeno poročilo Sveta za konkurenčnost, ki se je odvil v Bruslju.

Vir, dokumenti in informacije o seji: Svet Evropske unije, Bruselj, 23. maj 2024

Povezana novica: Na Svetu za konkurenčnost minister dr. Papič poudaril pomen varnosti znanja (MVZI, 23. 5. 2023)


Vesolje​

Zakonodaja na področju vesolja​


Ministri in ministrice so opravili orientacijsko razpravo o zakonodaji EU na področju vesolja, ki naj bi jo Komisija predlagala v kratkem.

Razprava je temeljila na dopisu, ki ga je pripravilo belgijsko predsedstvo in v katerem je opredeljenih več izzivov, ki jih bo treba obravnavati v prihodnji zakonodaji EU na področju vesolja, vključno s prezasedenostjo nekaterih tirnic (zlasti nizkih zemeljskih tirnic), tveganjem kibernetskih napadov na vesoljsko infrastrukturo, vplivom vesoljskih dejavnosti na okolje ter odvisnostjo od tehnologij in surovin tretjih držav. Države članice so pozvale k hitremu sprejetju zakonodaje na področju vesolja.

Priprava skupne seje Sveta EU-ESA za vesolje​


Ministri in ministrice so se pripravili na skupno sejo Sveta EU-ESA za vesolje, ki je potekala po seji Sveta za konkurenčnost. Svet za vesolje je skupno srečanje Sveta Evropske unije in Evropske vesoljske agencije (ESA). Temelji na členu 8 Okvirnega sporazuma med Evropsko skupnostjo in ESA, ki je bil podpisan pred dvajsetimi leti. Današnja seja je bila 11. seja Sveta za vesolje od podpisa sporazuma.

Ministri in ministrice EU so s članicami ESA, ki niso članice EU (Norveška, Švica, Kanada in Združeno kraljestvo), razpravljali o dokumentu „Krepitev konkurenčnosti Evrope s pomočjo vesolja“, ki je bil sprejet v dveh različnih oblikah, in sicer kot sklepi Sveta (za Svet EU – glej v nadaljevanju) in resolucija ESA (za ESA).

Prispevek vesolja h konkurenčnosti Evrope​


Svet je sprejel sklepe o krepitvi konkurenčnosti Evrope s pomočjo vesolja. V besedilu se razpravlja o tem, kako lahko konkurenčnejši evropski vesoljski sektor prispeva h gospodarskim in socialnim izzivom, s katerimi se sooča Unija, ter okrepi vlogo Unije na svetovni ravni. V sklepih je poudarjen vse večji pomen vesolja za številne socialne in gospodarske izzive in politike EU, med drugim za zeleni dogovor (zlasti z zbiranjem podatkov za boljše razumevanje podnebnih sprememb in pripravo nanje), digitalni prehod (komunikacijske in informacijske vesoljske storitve) in splošno konkurenčnost EU. Vesolje prispeva h gospodarski rasti tudi tako, da ustvarja inovativne rešitve, sisteme, aplikacije in storitve, ki lahko v okviru bolj povezanega sodelovanja med vesoljskim in nevesoljskim sektorjem koristijo tudi številnim drugim sektorjem.

Razno​

  • program prihodnjega predsedstva
  • pospešitev rabe vesolja v Evropi

Raziskave​

Skupno podjetje EuroHPC in umetna inteligenca (akt o tovarnah umetne inteligence)​


Ministri in ministrice, pristojni za raziskave, so začeli sejo Sveta COMPET, posvečeno raziskavam, s političnim dogovorom o spremembi uredbe o ustanovitvi Skupnega podjetja za evropsko visokozmogljivostno računalništvo, znane tudi kot akt o tovarnah umetne inteligence. S to spremembo bo določen dodaten cilj za skupno podjetje, in sicer podpiranje ekosistema umetne inteligence v EU z razvojem in upravljanjem tovarn umetne inteligence. Tovarne umetne inteligence so opredeljene kot subjekti, ki zagotavljajo infrastrukturo za superračunalniške storitve umetne inteligence, sestavljeno med drugim iz superračunalnika, namenjenega umetni inteligenci, povezanega podatkovnega centra in superračunalniških storitev, usmerjenih v umetno inteligenco.

Varnost raziskav​


Ministri in ministrice so sprejeli tudi priporočilo o povečanju varnosti raziskav, da bi podprli Komisijo, države članice in raziskovalne organizacije pri obravnavanju tveganj za varnost raziskav, ki izhajajo iz odprtosti in mednarodnega sodelovanja. Priporočilo opozarja na nujno potrebo po ozaveščanju in krepitvi odpornosti v raziskovalnih in akademskih krogih po vsej Evropi. V besedilu, ki so ga sprejeli ministri in ministrice, so opredeljena tveganja, povezana predvsem z neželenim prenosom znanja, zlonamernim vplivom ter kršitvami etike ali integritete. Priporočilo ne vsebuje zavezujočih določb, pač pa zagotavlja smernice za ukrepe, ki bi jih lahko sprejele Komisija, države članice in raziskovalna skupnost.

Valorizacija znanja​


Ministri in ministrice so odobrili sklepe Sveta o valorizaciji znanja, tj. procesu ustvarjanja družbene in gospodarske vrednosti na podlagi znanja, pridobljenega z raziskavami in inovacijami. Glavni cilj sklepov je obravnavati načine za podporo valorizaciji znanja. Sprejeto besedilo povzema nedavne pobude in smernice za krepitev valorizacije znanja ter vsebuje predloge za zapolnitev vrzeli v evropskem inovacijskem okolju.

Naknadna ocena programa Obzorje 2020​


Ministri in ministrice so odobrili sklepe Sveta o naknadni oceni programa Obzorje 2022, tj. okvirnega programa za raziskave in inovacije, ki se je izvajal od leta 2014 do leta 2020. V sklepih so analizirana temeljna načela Obzorja 2020, njegov znanstveni, družbeni in gospodarski učinek ter sinergije z drugimi evropskimi programi in skladi. Svet v sklepih pozdravlja podporo, ki jo program zagotavlja evropskemu raziskovalnemu prostoru (ERA), ter poziva k boljšemu izvajanju in spremljanju prihodnjih programov. Ti sklepi predstavljajo prvi mejnik prihajajočih pogajanj o prihodnjem okvirnem programu.

Raziskave in inovacije na področju naprednih materialov – orientacijska razprava​


Ministri in ministrice so opravili orientacijsko razpravo o raziskavah in inovacijah na področju naprednih materialov za vodilni položaj v industriji. Osnova za orientacijsko razpravo je bil dopis, ki ga je pripravilo belgijsko predsedstvo, v središču razprave pa so bili skupno usklajevanje za zmanjšanje razdrobljenosti, prednostno razvrščanje sektorskih področij uporabe in izmenjava obstoječih dobrih praks. „Napredni materiali“ so novi materiali ali snovi z izboljšanimi lastnostmi (na primer trdnost, trajnost ali prevodnost), ki omogočajo ustvarjanje novih proizvodov in naprav, ki so nepogrešljivi v številnih sektorjih, vključno z vesoljem, obrambo, agroživilskim sektorjem in zdravstvenim varstvom.

Razno​

  • Program prihodnjega predsedstva

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, eurydice.si

Pustite komentar z odgovorom na to temo spodaj.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na spletni strani Sveta Evropske unije je objavljeno poročilo Sveta za izobraževanje, mladino...
Odgovori
0
Ogledi
48
  • Članek
Na spletni strani Sveta Evropske unije je objavljeno poročilo Sveta za izobraževanje, mladino...
Odgovori
0
Ogledi
75
  • Članek
Kulturni bazar ja največje strokovno usposabljanje na področju kulturno-umetnostne vzgoje v...
Odgovori
0
Ogledi
100
  • Članek
Mestni svet Mestne občine Ljubljana je danes potrdil namero združiti vse občinske vrtce v en...
Odgovori
0
Ogledi
328
  • Članek
Na spletni strani Sveta Evropske unije je objavljeno poročilo Sveta za izobraževanje, mladino...
Odgovori
0
Ogledi
331
  • Članek
Direktorat za znanost in inovacije Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) je...
Odgovori
0
Ogledi
282
  • Članek
O projektu Na šoli smo se odločili, da ustvarimo inovativen pripomoček za zbiranje vode iz...
Odgovori
0
Ogledi
284

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu