safe.si Sprejeta nova evropska strategija za boljši internet za otroke

Trenutno berete:
safe.si Sprejeta nova evropska strategija za boljši internet za otroke

https://safe.si/sites/default/files/bikplus.png

Evropska Komisija je 11. maja 2022 sprejela novo evropsko strategijo za boljši internet za otroke (BIK+). Glavni namen strategije je izboljšati digitalne storitve primerne za posamezno starost otrok in poskrbeti, da je vsak otrok na spletu zaščiten, opolnomočen in se ga spoštuje.

V zadnjih desetih letih so se digitalne tehnologije in način, kako jih otroci uporabljajo, korenito spremenili. Večina otrok uporablja pametne telefone vsak dan in skoraj dvakrat toliko časa kot pred desetimi leti, uporabljajo pa jih tudi veliko mlajši otroci. Sodobne naprave prinašajo priložnosti in koristi, saj otrokom omogočajo interakcijo z drugimi, učenje na spletu in zabavo. Vendar te koristi spremljajo tudi tveganja, kot so nevarnost izpostavljenosti dezinformacijam, kibernetskemu nadlegovanju ali škodljivim in nezakonitim vsebinam, pred katerimi je treba otroke zaščititi.

Z novo evropsko strategijo za boljši internet za otroke naj bi se zagotovile dostopne, starosti primerne in informativne spletne vsebine in storitve, ki so v najboljšem interesu otrok. Strategija bo omogočila, da bodo otroci uživali enake pravice tako na spletu, kot tudi zunaj njega, pri čemer noben otrok ne bo zapostavljen, ne glede na geografsko, ekonomsko in osebno ozadje.

Načela in stebri strategije


Nova evropska strategija za boljši internet za otroke določa vizijo digitalnega desetletja za otroke in mlade, ki temelji na treh ključnih stebrih:

1. Varne digitalne izkušnje za zaščito otrok pred škodljivimi in nezakonitimi spletnimi vsebinami, ravnanjem in tveganji ter za izboljšanje njihove dobrobiti z varnim in starosti primernim digitalnim okoljem.

Da bi digitalni svet postal varen prostor za otroke in mlade, bo Komisija spodbujala uvedbo kodeksa EU za starosti primerno zasnovo in do leta 2024 zahtevala evropski standard za preverjanje starosti na spletu.

2. Digitalno opolnomočenje, da bi otroci pridobili potrebna znanja in spretnosti ter kompetence za informirano odločanje ter varno in odgovorno izražanje v spletnem okolju.

Da bi spodbudila opolnomočenje otrok v digitalnem okolju, bo Komisija organizirala kampanje za medijsko opismenjevanje otrok, učiteljev in staršev prek mreže centrov za varnejši internet, ki je ogrodje strategije. Pripravila bo tudi učne module za učitelje prek portala betterinternetforkids.eu. Mreža centrov za varnejši internet v državah članicah, ki so dejavni na nacionalni in lokalni ravni, bo okrepila podporo otrokom v ranljivem položaju in pomagala odpraviti digitalni razkorak na področju znanj in spretnosti.

3. Dejavno sodelovanje, ob spoštovanju otrok, tako da se jim omogoči možnost odločanja v digitalnem okolju, z več dejavnostmi, ki jih vodijo otroci, za spodbujanje inovativnih in ustvarjalnih varnih digitalnih izkušenj.

Da bi povečala sodelovanje otrok v digitalnem okolju, bo Komisija podpirala otroke z več izkušnjami, da z drugimi otroki delijo svoja znanja o spletnih priložnostih in tveganjih, ter vsaki dve leti organizirala oceno strategije pod vodstvom otrok.

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Safe.si, safe.si

Pustite komentar z odgovorom na to temo spodaj.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Poslanci so s 46 glasovi za in 24 glasovi proti sprejeli novelo zakona o osnovni šoli. Za so...
Odgovori
0
Ogledi
179
  • Članek
Vlada je sprejela prvo slovensko vesoljsko strategijo 2030 pod sloganom »Majhni na Zemlji...
Odgovori
0
Ogledi
143
  • Članek
Veliko učiteljev, učiteljic, učencev in učenk dandanes uporablja mobilno aplikacijo za dostop do...
Odgovori
0
Ogledi
233
  • Članek
Institut informacijskih znanosti (IZUM) je knjižnice, tudi šolske, pred časom obvestil, da so v...
Odgovori
0
Ogledi
226
  • Članek
Na fakultetah se je začel drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske...
Odgovori
0
Ogledi
220
  • Članek
Evropska komisija je objavila rezultate razpisa Erasmus+ za leto 2023 za pobudo Evropske...
Odgovori
0
Ogledi
213
  • Članek
Na Arnesu vam z uporabo AAI-računa omogočajo dostop do različnih spletnih storitev v slovenskem...
Odgovori
0
Ogledi
199

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu