Razpis in pogoji

Trenutno berete:
Razpis in pogoji

Prispevki
3
Na spletni strani šole, na kateri nisem zaposlen, sem zasledil razpis, na katerega sem se že prijavil in čakam odgovor oz. klic na razgovor.
V razpisu ni blo napisanega drugega pogoja kot potrdilo o nekaznovanosti (nič niso omenjene izkušnje ali strokovni izpit).
Zanima me, ali lahko ravnatelj v takem primeru zaposli osebo, ki nima ne strokovnega in ne izkušenj, če sem se tudi jaz prijavil z izkušnjemi in strokovnim. Kaj lahko naredim, če ravnatelj zaposli drugo osebo, in ne mene. Ali se lahko pritožim?
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.581
Po mojem mnenju je za delovno mesto učitelja še zmeraj eden izmed pogojev strokovni izpit, ne glede na to, da tega ni omenjenega v razpisnih pogojih. Vsekakor ima učitelj s strokovnim izpitom prednost pred nekom, ki ga nima.

Glede pritožbe se morate odločiti sami, izgubiti pa nimate kaj. Boste vsaj dobili pisno obrazložitev, ki mora biti utemeljena, če boste zavrnjeni. V praksi pa je žal tako - če hoče delodajalec vzeti nekoga, s katerim je že prej dogovorjen, potem bo najbrž vse naredil za to in našel neko luknjo. Seveda pa upam, da v vašem primeru ne bo tako.
 
Prispevki
6
Pozdravljeni,
našla sem to temo in trenutno se tudi sama ubadam s tem.
Kako je s pritožbo, če imaš res več pogojev od sprejetega kandidata? Glede na to, da bi jaz napisala pritožbo, bi morali vzeti meni, ali narediti ponoven razpis?
Na tej šoli so bili očitno z nekom dogovorjeni, saj so že dan po zaključku razpisa poslali odgovor, da nisem bila sprejeta in da so sprejeli nekoga, ki izpolnjuje vse zakonsko določene pogoje za zasedbo delovnega mesta. Lahko kar na podlagi prebrane prošnje in življenjepisa vzamejo nekoga - brez razgovora? Pač pokličejo in rečejo: "Izbrani ste!" ?!

Zanima me še nekaj. Npr. poznaš nekoga, ki že 5 let uči na eni šoli, diplome pa še nima, ker je večni študent. Kaj narediti v takem primeru? Je sploh možno ukrepati?


Hvala za odgovore!

Lp
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
To so današnje cvetke...pred pripravništvom, sem se tudi jaz vse to spraševala, ker sem dobivala same zavrnitve...seveda z izjemno redkimi razgovori. Je pa res, da še nimam strokovnega izpita in sem opuščala kakršnekoli misli, da bi na šole pošiljala inšpekcije.

Tako, da tudi mene za naprej zanima, kaj se da narediti v takih primerih, kot so opisani zgoraj. Ima že kdo izkušnje?

En izmed ukrepov je po mojem mnenju inšpekcija.
 
Prispevki
42
Naziv
koordinatorka na področju mladinskega dela
Področje
 1. Osnovna šola
Tudi sama vedno znova sklepam, da je vse vnaprej dogovorjeno. Ravno včeraj sem ob 13. uri na mail dobila odgovor o zavrnitvi; rok za oddajo vlog je bil 4. 3. ... izpolnjujem vse pogoje ... odgovor: Izbran kandidat izpolnjuje vse pogoje! Hmmmm ... fajn, res ...
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.581
Kako je s pritožbo, če imaš res več pogojev od sprejetega kandidata? Glede na to, da bi jaz napisala pritožbo, bi morali vzeti meni, ali narediti ponoven razpis?
Najprej morate res biti prepričani, da imate več pogojev od prijavljenih kandidatov. Težko je sploh vedeti, kdo se je vse prijavil. Lahko bi napisali pritožbo, obvestili inšpektorat, vendar vprašanje, kaj bi s tem dosegli. Morda bi bil razpis razveljavljen, ampak izkušen ravnatelj bi ga ponovno objavil tako, da ga skoraj ne bi našli. Kaj se boste v tem primeru prijavili?

Druga zadeva je ta, da vprašanje, če bi ravnatelj sploh hotel zaposliti nekoga, ki mu je poslal inšpekcijo. Težko verjetno.

Na tej šoli so bili očitno z nekom dogovorjeni, saj so že dan po zaključku razpisa poslali odgovor, da nisem bila sprejeta in da so sprejeli nekoga, ki izpolnjuje vse zakonsko določene pogoje za zasedbo delovnega mesta.
V tem ne vidim nič spornega, da je že dan po zaključku razpisa poslan odgovor. Tako se je vodstvo pač odločilo. Verjemite, večinoma se odgovori o tem, da niste sprejeti sploh ne pošiljajo, pa bi se morali.

Če so napisali, da so sprejeli nekoga, ki ima vse zakonsko določene pogoje za zasedbo delovnega mesta, potem jih najbrž res ima, saj se v nasprotnem primeru resno igrajo z zakonodajo in je zadeva preverljiva.

Lahko kar na podlagi prebrane prošnje in življenjepisa vzamejo nekoga - brez razgovora? Pač pokličejo in rečejo: "Izbrani ste!" ?!
Koliko je meni znano, razgovor mora biti opravljen.

Zanima me še nekaj. Npr. poznaš nekoga, ki že 5 let uči na eni šoli, diplome pa še nima, ker je večni študent. Kaj narediti v takem primeru? Je sploh možno ukrepati?
Isto vprašanje mi je danes postavil sodelavec, ki dela še na eni šoli. Težko se v tem primeru karkoli naredi, saj na razpis najbrž ni bil prijavljen nihče drug, kot tisti večni študent. Razpis je v tem primeru po vsej verjetnosti "skrit" oz. objavljen tam, kjer majhna verjetnost, da bi potencialni kandidati pogledali. Tudi če pride inšpektor, ne bo opazil nepravilnosti, saj ne glede na to, da nima ustrezne izobrazbe, ne bo opazil nepravilnosti, ker je na razpis bil objavljen le naš večni študent.

Absurdno po svoje, saj vsi vemo, da ni delovnega mesta v šoli, za katerega ne bi bilo ustreznega kadra. Po mojem mnenju in koliko imam izkušenj, bi tukaj lahko ukrepal zgolj svet šole. Zapomnite si, svet šole je najvišji organ šole. Le-ta nastavi ravnatelja, ampak ga lahko tudi odstavi. Član sveta šole bi lahko dal npr. pobudo predsedniku sveta šole, da na naslednjo sejo na dnevni red uvrsti točko: zaposlitve za določen čas in brez pogojev.

Svet šole bi lahko vsaj poskusil pritisniti na ravnatelje, da objavijo razpis na javno vidnem mestu oz. na ZRSZ (na način, da je objavljen tudi na spletu ipd.). Svet bila lahko izhajal iz dejstva, da je zunaj veliko ustrezega kadra, nekdo pa že 5 let dela za določen čas in zaseda mesto.

Jasno pa je, da marsikateremu ravnatelju zaposleni za določen čas ustrezajo, saj imajo "njihov glas", ko ga bodo potrebovali. Pri skoraj vseh ravnateljih, ki so že "stari mački", je to zelo pomembno. V šoli je v bistvu ogromno politike in učitelji s(m)o preveč naivni in zaupljivi. To pa spet izhaja iz dejstva, da je marsikomu strokovni izpit nujno zlo. V bistvu pa ti da velik vpogled v drobovje sistema.
 
Prispevki
46
Zavod
SS
Zdravo.

Zaposlovanje v javni šoli opredeljujejo trije zakoni in sicer Zakon o delovnih razmerjih - Zdr 1 - ta veleva javno objavljen razpis in enakost vseh kandidatov, zakon o sistemu plač v javnem sektorju - veleva sistemiziranost delovnega mesta ter ZOVFI, ki opreduljuje pogoje formalne pogoje delovnega mesta. V bistvu je ZOVFI tisti, ki opreduljuje, da mora imeti učitelj strokovni izpit brez izjeme.

Kolega je omenil primer večnega študenta, ki je bil konstantno zaposlen za določen čas. Pred Zakonom o delovnim razmerjih, ki sedaj eksplicitno zapoveduje, da mora biti delovno mesto v javni upravi objavljeno na zavodu zacposlovanje - lahko kot prosto delovno mesto ali pa v tabeli, ki se dnevno osvežuje, so se javni razpisi objavljali v raznih glasilih - delovno mesto v Novem mestu objavljeno v glasilu občine Komen in tako se je zagotovilo samo eno prijavo.

Za pritožbo je pristojna delovna inšpekcija, ki pregleda osebno mapo delavca. Če te ugotovi nepravilnosti, imaš osnovo za tožbo in odškodnino. ZUJF nikjer ne daje pooblastila, da nekdo od vas zagteva, da se nekam preselite zaradi potnih stroškov. V tem primeru tudi prijava pade, ker je vaša beseda proti besedi ravnatelja. Največkrat boste veliko dosegli, če boste gledali sistemizacijo. Veliko šol je nima urejene ali pa je neustrezna. 10 % pa je tudi avtonomije ravnatelja. Moj nasvet je, da če imate vse formalne pogoje - vključno s strokovnim izpitom, vlagate prijavo. Ravno prejšnji teden sem prijavil eno od šol, ki mi je poslala odgovor, da nisem izbran, ker da so iskali svetovalno delavko. Če inšpekcijski nadzor uspe, grem v tožbo. Šola - beri vodstvo- pa bo krivdo itak zvalilo na tajnico. Naj vam dam še en nauk: večina vodstevcšol je nesposobnih in večino časa prestrašenih.
 
Prispevki
54
Področje
 1. Osnovna šola
Največji problem, ki ga vidim jaz je ta, da se človek enostavno boji poslati nekomu inšpekcijo, saj mu je s tem zakoličena žalostna usoda. Nikoli službe v šoli, saj se o tem imensko obvestijo VSI ravnatelji daleč naokoli in si na črni listi. Ravno pred kratkim smo o tem debatirali, saj poznamo nekaj primerov. A se da poslati to anonimno? Meni je sicer vseeno, je pa prijateljica govorila o točno določenem primeru (sama ima 10 let izkušenj, že 9 let strokovnega itd., vzeli pa eno brez vsega - in ne za 3 mesece. za NČ).
 
Prispevki
123
Področje
 1. Osnovna šola
 2. Poklicne in strokovne šole
 3. Gimnazija
Verjamem, da se lahko znajdemo na črni listi in tega se vsi bojimo. Samo bi morali tudi ravnatelji pomisliti, da se vsi borimo za preživetje. Poznam pa primere na eni in drugi strani. Na eni, ko so vzeli osebe brez kakršnihkoli pogojev, brez strokovca, nekje brez izobrazbe, drugje pa spet z xy-nepedagoško izobrazbo, na drugi pa osebe, ki so s tožbo dobile nazaj službo. Verjamem, da slednji ni bilo lahko se vrniti na prejšnje del. mesto, ko so jo sodelavci gledali, kot da bi z lune padla. A ženska se je borila zato, ker so bile kršene njene pravice in je zato vztrajala do konca. Druga zgodba je pa spet, kdo si tožbo lahko privošči. Dejstvo je, da se sedaj vsi borimo in izgleda kot, da se bomo med seboj požrli. Zato bi bilo morda bolje razmisliti, da bi ustavnovili kakšen 'zavod/skupnost' za pedagoško sfero, ki bi se borila za skupno dobro in bi se tovrstne stvari začele bolj javno razkrivati.
 
Prispevki
122
Področje
 1. Osnovna šola
Največji problem, ki ga vidim jaz je ta, da se človek enostavno boji poslati nekomu inšpekcijo, saj mu je s tem zakoličena žalostna usoda. Nikoli službe v šoli, saj se o tem imensko obvestijo VSI ravnatelji daleč naokoli in si na črni listi.

Tega pa ne razumem. Zakaj bi bilo tako? Lahko izgubi službo, če nima pogojev za delo. Ampak če kasneje potrebne pogoje pridobi - zakaj pa se ne bi mogel zaposliti v šolstvu?
 
Prispevki
54
Področje
 1. Osnovna šola
@Sarč - kolikor jaz vem, je načeloma tako, da se plača kazen, osebe brez pogojev se ne odpusti. (Tožba in vse to je zgolj izjema, nikakor ne pravilo - in če je oseba že delala na tej šoli je to spet nekaj drugega, kot če si ti le kandidiral za prosto delovno mesto p so potem vzeli nekoga brez pogojev). Službe ne dobi več tisti, ki si upa prijaviti ravnatelja/šolo, ker je temu žal tako. To, da so pa koga odpustili? Jaz osebno ne poznam niti enega primera.

@blackblue ja pa ustanovi ta zvod/skupnost. Zakaj ne? Preidite od besed k dejanjem. Če bi mladi toliko aktivno delali na področju (samo)zaposlitve kot jokcajo in jamrajo, bi jih vsaj 30% imelo službe. Če ve več.
 
Prispevki
123
Področje
 1. Osnovna šola
 2. Poklicne in strokovne šole
 3. Gimnazija
@ksihta, takoj grem v to, a ne sama, ker še zdaleč nimam vseh potrebnih informacij. Poleg tega sem mnenja, da več glav več ve, ker sem veliko informacij izvedela tudi na tem forumu in ker se takšno področje tiče več ljudi, se moramo skupaj povezat...sem že ljudi vabila skup, a se noben ne odzove,(kakor si že rekla, dobiš le 'lajke' in pri tem ostane). Meni pa, po pravici povedano, tudi manjka jajc, da bi šla sama v to.

Na spošno se nobeden noče izpostavljat. Tudi na delovnih mestih ne, ker imajo zadaj le fiktivno podporo, ko pa se oglasijo, pa izgledajo, kot da so z lune padli in vsi 'podporniki' se zvijejo nazaj v polžjo hišico. Imam sama podobno izkušnjo in mnogi prijatelji tudi. Tako je v sloveniji, nismo složni. @Mladi učitelj nas je spomnil, da se ne smemo pustit skregat med sabo, ker bomo takšno stanje potem še dolgooo gledali in tiho trpeli. Verjamem pa, če bi končno pri kakšni stvari stopili skupaj in bi masa, res velika masa ljudi zelo dobro argumentirala svoje (osnovne) pravice in podala razumne zahteve, bi se mogoče celo kaj primaknilo naprej v pozitivnem smislu. Vem, da že obstajajo oblike zavodov/društev/sindikatov/stani, ki se borijo za pravice prekarnih delavcev in brezposelnih, vendar vidimo, da gre vse skupaj prepočasi.

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo
Mladi plus
FB stran Za enake možnosti zaposlovanja v VIZ
...

Sindikat Mladi Plus se je npr. boril proti volonterskim pripravništvom, pa so dosegli, da jih je vlada ukinila, pa potem v enem letu skupaj sestavila le ta javni razpis, ki še ni razpisan in od katerega že sedaj vse glava boli.

V Sloveniji tudi ni skupnosti učiteljev, ki bi se borili za svoje interese.

Lepo vas vabim, da skupaj 'brainstormamo' in se dobimo na 'sestanku/kavi/klepetu' tudi v živo, da se vsaj mi premaknemo iz mrtve točke, ker se namesto nas ne bo nobeden. Lep dan vsem skupaj.
 
Prispevki
220
Naziv
profesor matematike in računalništva
Zavod
/
Področje
 1. Osnovna šola
Jaz sem za ... Čim več se nas zbere, tem bolje bo. Namesto nas se nihče ne bo boril. Kje bi se pa dobili?
 
Prispevki
123
Področje
 1. Osnovna šola
 2. Poklicne in strokovne šole
 3. Gimnazija
@lebdim, sem zgornji prispevek kopirala v temo Vabilo na informativni posvet, da ne bova samo dva ;)
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
@blackblue ali lahko odpreš novo temo, da bo jasno vidno, za kdaj se boste dogovorili? Jaz bi se vam pridružila, je pa res da v dopoldanskem času ne gre, ker sem v službi.
 
Prispevki
123
Področje
 1. Osnovna šola
 2. Poklicne in strokovne šole
 3. Gimnazija
@mooojchy nova tema je odprta pod: Pripravništva---Spl. info.---Skupaj spreminjamo Slovenijo
 
Prispevki
55
Pozdravljeni,

bom kar tukaj vprašala, upam, da je primerna tema.
Na šoli, na kateri sem opravljala pripravništvo, je delavka (zaradi zelo rizične nosečnosti) šla na bolniško in zdaj naj bi namesto nje zaposlili nekoga drugega. Malo mi je že bilo nakazano, da imajo kandidatko že izbrano in da naj bi bil izvedel le interni razpis.
Je res, da če iščejo nekoga samo za nadomeščanje, šoli ni potrebno sploh objaviti (javnega) razpisa? Tako mi je povedala poslovna sekretarka.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

 • Članek
Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v...
Odgovori
0
Ogledi
48
 • Članek
Mladinski svet Slovenije objavlja razpis za mladinske svete lokalnih skupnosti z namenom...
Odgovori
0
Ogledi
44
 • Članek
Zavod Voluntariat je objavil razpis za soorganizacijo mednarodnih prostovoljskih taborov za leto...
Odgovori
0
Ogledi
40
 • Članek
V Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani ministrstva je objavljen razpis za...
Odgovori
0
Ogledi
53
 • Članek
Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) v Trstu išče sodelavce in sodelavke, ki se raziskovalno...
Odgovori
0
Ogledi
66
 • Članek
Eurydice Slovenija Spomladanski razpis DiscoverEU
Evropska komisija bo 15. marca 2023 objavila spomladanski razpis DiscoverEU, ki bo 35.000 mladim...
Odgovori
0
Ogledi
58
 • Članek
Mladinski svet Slovenije (MSS) že dvaindvajsetič zapored razpisuje natečaj Prostovoljec/-ka...
Odgovori
0
Ogledi
74

Zadnji prispevki

Na vrhu