Jaz pa mislim, da nobeni od teh dveh ne spadajo med učence s posebnimi potrebami.
Zapiski s seminarja za pripravnike:
"5. izobraževanje učencev s posebnimi potrebami
Učenci s posebnimi potrebami po tem zakonu so opredeljeni v Zakonu o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami. To so: otroci z motnjami v duševnem razvoju, slepi in slabovidni otroci oziroma otroci z okvaro vidne funkcije, gluhi in naglušni otroci, otroci z govorno-jezikovnimi motnjami, gibalno ovirani otroci, dolgotrajno bolni otroci, otroci s primanjkljaji na posameznih področjih, otroci z avtističnimi motnjami ter otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki potrebujejo prilagojeno izvajanje programov vzgoje in izobraževanja z dodatno strokovno pomočjo ali prilagojene izobraževalne programe oziroma posebne programe vzgoje in izobraževanja.
6. izobraževanje učencev z učnimi težavami
Učenci z učnimi težavami so učenci, ki brez prilagoditev metod in oblik dela pri pouku težko dosegajo standarde znanja. Šole tem učencem prilagodijo metode in oblike dela pri pouku ter jim omogočijo vključitev v dopolnilni pouk in druge oblike individualne in skupinske pomoči.
7. izobraževanje nadarjenih učencev
Nadarjeni učenci so učenci, ki izkazujejo visoko nadpovprečne sposobnosti mišljenja ali izjemne dosežke na posameznih učnih področjih, v umetnosti ali športu. Šola tem učencem zagotavlja ustrezne pogoje za vzgojo in izobraževanje tako, da jim prilagodi vsebine, metode in oblike dela ter jim omogoči vključitev v dodatni pouk, druge oblike individualne in skupinske pomoči ter druge oblike dela."
Jaz sem se ravnokar glede tega pogovorila z našo defektologinjo. Med prve spadajo učenci, ki imajo odločbo in DSP. Oni ze izobražujejo po vzgojno-izobraževalnem programu s prilagojenim izvajanjem in DSP.
Drugi pa so učenci, ki se jim zagotavlja učna pomoč (dopolnilni, ISP ...), nimajo pa odločbe.
Tretjim se nudi dodatni pouk in ISP in prav tako niso učenci s posebnimi potrebami.