Opravljanje (ne)obveznega pripravništva za strokovni izpit

Trenutno berete:
Opravljanje (ne)obveznega pripravništva za strokovni izpit

Prispevki
14
Pozdravljeni.
Danes sem dobila informacije z ministrstva za šolstvo, ki so meni nove.
Situacija je takšna. Julija sem diplomirala (dvop. angleščina in slovenščina). Od januarja pa sem bila zaposlena 5 mesecev na osnovni šoli (decembra sem končala angleščino). Ampak ker se pri dvopredmetnem študiju en predmet ne šteje kot diploma, se mi ta zaposlitev naj ne bi štela kot del pripravništva.
Danes pa mi je gospa z ministrstva po telefonu rekla, da pa piše v pravilniku o strokovnem izpitu, da je pripravništvo neobvezno in če sem bila prej zaposlena 5 mesecev na šoli (kljub temu, da še nisem bila diplomirana), oddelam še samo en mesec volunterskega pripravništva, opravim vse nastope in se lahko prijavim na strokovni izpit. Ravnatelj te šole pa mi je rekel, da to ne drži ... Da se lahko na strokovni izpit prijavim po vsaj šestih mesecih pripravništva/zaposlitve, ki ga opravljam PO OPRAVLJENI diplomi.

Prosim za pomoč in prave informacije, saj sem malo zmedena.:)
Lepo vas pozdravljam.
profsloan
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.710
Re: Opravljanje (ne)obveznega pripravništva za strokovni izp

Z ravnateljevim mnenjem se ne strinjam, sam osebno poznam kar nekaj primerov, ko so npr. eno leto samostojno poučevali brez diplome, s tem se jim je priznalo pripravništvo, nato opravili diplomo, takoj izvedli 5 nastopov in se prijavili na strokovni izpit.

Izvleček iz Pravilnika o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja:

7. člen
(pogoji za druge strokovne delavce)

Drug strokovni delavec se lahko prijavi k opravljanju strokovnega izpita najprej po šestih mesecih opravljanja vzgoj­no-izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli, če izpolnjuje z zakonom in drugimi predpisi določene pogoje o izobrazbi.

Drug strokovni delavec, ki se prijavi k opravljanju stro­kovnega izpita za pomočnika vzgojitelja, vzgojitelja, učitelja, predavatelja višje strokovne šole, korepetitorja, laboranta oziroma inštruktorja, lahko pristopi k opravljanju strokovnega izpita, če ima uspešno opravljenih pet praktičnih nastopov v skladu s tem pravilnikom.

Svetovalni delavec, knjižničar, organizator zdravstveno-hi­gienskega režima, prehrane, šolske prehrane, izvajanja izobra­ževanja odraslih, obveznih izbirnih vsebin in praktičnega pouka, računalnikar – organizator informacijskih dejavnosti in drugi strokovni delavci, ki sodelujejo pri izvajanju strokovnih nalog, potrebnih za nemoteno delovanje vrtca oziroma šole, lahko pristopijo k opravljanju strokovnega izpita, če opravijo pripravo na strokovni izpit, ki se izvaja pod vodstvom mentorja.

Iz prvega odstavka je razvidno, da se lahko prijavite po 6 mesecih poučevanja, ko pridobite vse pogoje. Nikjer izrecno ne piše, da se v to šteje samo poučevanje po pridobljeni izobrazbi.


In kdo so ti drugi strokovni delavci?
5. člen
(drugi strokovni delavci)

Drug strokovni delavec je vzgojitelj, pomočnik vzgojitelja, učitelj, svetovalni delavec, knjižničar, predavatelj višje strokovne šole, organizator zdravstve­no-higienskega režima, organizator prehrane, organizator šolske prehrane, organizator izvajanja izobraževanja odra­slih, korepetitor, organizator obveznih izbirnih vsebin, orga­nizator praktičnega pouka, inštruktor, laborant oziroma drug strokovni delavec, ki sodeluje pri izvajanju strokovnih nalog, potrebnih za nemoteno delovanje vrtca oziroma šole, ki ne opravlja pripravništva na področju vzgoje in izobraževanja, je pa v vrtcu oziroma šoli opravljal vzgojno-izobraževalno delo najmanj 6 mesecev in izpolnjuje druge pogoje v skladu s tem pravilnikom.

Strokovni izpit v skladu s tem pravilnikom lahko opra­vlja tudi, kdor je opravljal pripravništvo v socialno-varstvenem zavodu oziroma je v socialno-varstvenem zavodu opravljal vzgojno-izobraževalno delo najmanj toliko časa, kolikor traja pripravništvo v skladu s pravilnikom, ki ureja pripravništvo na področju vzgoje in izobraževanja, in izpolnjuje z zakonom in drugimi predpisi določene pogoje o izobrazbi.

Je pa res, da boste v vašem primeru opravljali eno leto volonterskega pripravništva, čeprav menim, da to ne spremeni bistveno. Sicer pa imate odgovor iz ministrstva. Če vam ravnatelj ne bo verjel, si priskrbite pisni odgovor iz MŠŠ, ali pa se naj sam konkretno pozanima.
 
Prispevki
46
Zavod
SS
Odg: Opravljanje (ne)obveznega pripravništva za strokovni iz

Izkustveno lahko odgovorim, da diploma je pogoj za opravljenje strokovnega izpita, vendar pa nima veze z delovno dobo. Če si delala v šoli, nikogar ne zanima, če si imela diplomo ali ne, uradno bi jo tako ali tako naj imela ;)
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na spletnem podportalu E-demokracija je v rubriki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje z dne...
Odgovori
0
Ogledi
120
  • Članek
Na spletnem podportalu E-demokracija je v rubriki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve...
Odgovori
0
Ogledi
147
Pozdrav. Zanima me kakšna je razlika pri pripravi učnega načrta za pripravnika in program...
Odgovori
0
Ogledi
717

Zadnji prispevki

Na vrhu