Eurydice Slovenija Na MIZŠ o odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Na MIZŠ o odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Univerza v Ljubljani sta v četrtek, 17. novembra, organizirala konferenco o odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru. Konferenca je eden od dogodkov projekta "mesec znanosti", ki ga pripravljajo na MIZŠ. Gre za nacionalni dogodek projekta OpenAIRE2020, ki je financiran s sredstvi Evropske unije (Obzorje 2020).

Raziskovalci so se na konferenci seznanili z najnovejšimi aktivnostmi glede odprte znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru. Vlada Republike Slovenije je septembra 2015 sprejela Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020. Na konferenci so udeleženci med drugim razpravljali o različnih vidikih odprte znanosti in o tem, kako jih zasnovati v Sloveniji kot delu Evropskega raziskovalnega prostora. OpenAIRE zagotavlja storitve za poročanje za raziskovalce, koordinatorje projektov in financerje. Z letom 2017 bodo raziskovalni podatki v Obzorju 2020 privzeto odprto dostopni, z možnostjo izločitve iz pilota odprtih raziskovalnih podatkov. V Evropskem raziskovalnem prostoru se vzpostavljajo virtualna raziskovalna okolja, odprta znanost bo tudi privzeti način delovanja današnjih raziskovalcev na začetku kariere.

V uvodnem nagovoru je državni sekretar MIZŠ dr. Tomaž Boh poudaril, da je odprta znanost in odprto izobraževanje ter digitalizacija ena od prioritet ministrstva. Kot je poudaril dr. Boh, je MIZŠ že naredilo nekaj korakov v smeri odpiranja raziskovalnega in izobraževalnega prostora. V letu 2014 je tako bila imenovana Delovna skupina za pripravo akcijskega načrta za vzpostavitev odprtega dostopa do znanstvenih informacij iz javno financiranih raziskav v Sloveniji, ki jo sestavljajo vsi ključni deležniki v slovenskem raziskovalnem prostoru (Nacionalna referenčna točka, ARRS, Rektorska konferenca, KOsRIS, SICRIS, ARNES itd.).

Poleg tega je ministrstvo v zadnjem obdobju sprejelo pomembne strateške dokumente, ki so povezane z odpiranjem izobraževalnega in raziskovalnega prostora: Strategija razvoja informacijske družbe do leta 2020, Načrt razvoja širokopasovnih omrežij naslednje generacije do leta 2020 ter Strategijo kibernetske varnosti. Med drugim je cilj Slovenije, da do leta 2020 celotno Slovenijo pokrijejo z ustrezno internetno infrastrukturo. Kot je dejal državni sekretar, infrastruktura ne sme predstavljati ovire odprtemu znanstvenemu in izobraževalnemu okolju.

Vir: MIZŠ, 17. 11. 2016

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Z namenom, da bi deležnike na področju odprte znanosti še dodatno podprli pri urejanju vprašanj...
Odgovori
0
Ogledi
184
  • Članek
Arnesova konferenca Mreža znanja bo potekala od 14. do 16. novembra v hotelu Four Points by...
Odgovori
0
Ogledi
379
  • Članek
Arnesova konferenca Mreža znanja bo potekala od 14. do 16. novembra v hotelu Four Points by...
Odgovori
0
Ogledi
143
  • Članek
Omrežje Eurydice je predobjavilo del poročila Plače učiteljev in ravnateljev v Evropi 2021/22 v...
Odgovori
0
Ogledi
1.124
  • Članek
V Luksemburgu se je v soboto 13. aprila z zaključno slovesnostjo končala Evropska olimpijada...
Odgovori
0
Ogledi
38
  • Članek
Vabljeni na posvet z naslovom »Enake možnosti v znanosti: vključevanje in vrednotenje vidika...
Odgovori
0
Ogledi
49
  • Članek
Nacionalni program Za ženske v znanosti je v Sloveniji zaživel leta 2006. Nacionalne štipendije...
Odgovori
0
Ogledi
73

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu