Eurydice Slovenija Na MIZŠ o odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Na MIZŠ o odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Univerza v Ljubljani sta v četrtek, 17. novembra, organizirala konferenco o odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru. Konferenca je eden od dogodkov projekta "mesec znanosti", ki ga pripravljajo na MIZŠ. Gre za nacionalni dogodek projekta OpenAIRE2020, ki je financiran s sredstvi Evropske unije (Obzorje 2020).

Raziskovalci so se na konferenci seznanili z najnovejšimi aktivnostmi glede odprte znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru. Vlada Republike Slovenije je septembra 2015 sprejela Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020. Na konferenci so udeleženci med drugim razpravljali o različnih vidikih odprte znanosti in o tem, kako jih zasnovati v Sloveniji kot delu Evropskega raziskovalnega prostora. OpenAIRE zagotavlja storitve za poročanje za raziskovalce, koordinatorje projektov in financerje. Z letom 2017 bodo raziskovalni podatki v Obzorju 2020 privzeto odprto dostopni, z možnostjo izločitve iz pilota odprtih raziskovalnih podatkov. V Evropskem raziskovalnem prostoru se vzpostavljajo virtualna raziskovalna okolja, odprta znanost bo tudi privzeti način delovanja današnjih raziskovalcev na začetku kariere.

V uvodnem nagovoru je državni sekretar MIZŠ dr. Tomaž Boh poudaril, da je odprta znanost in odprto izobraževanje ter digitalizacija ena od prioritet ministrstva. Kot je poudaril dr. Boh, je MIZŠ že naredilo nekaj korakov v smeri odpiranja raziskovalnega in izobraževalnega prostora. V letu 2014 je tako bila imenovana Delovna skupina za pripravo akcijskega načrta za vzpostavitev odprtega dostopa do znanstvenih informacij iz javno financiranih raziskav v Sloveniji, ki jo sestavljajo vsi ključni deležniki v slovenskem raziskovalnem prostoru (Nacionalna referenčna točka, ARRS, Rektorska konferenca, KOsRIS, SICRIS, ARNES itd.).

Poleg tega je ministrstvo v zadnjem obdobju sprejelo pomembne strateške dokumente, ki so povezane z odpiranjem izobraževalnega in raziskovalnega prostora: Strategija razvoja informacijske družbe do leta 2020, Načrt razvoja širokopasovnih omrežij naslednje generacije do leta 2020 ter Strategijo kibernetske varnosti. Med drugim je cilj Slovenije, da do leta 2020 celotno Slovenijo pokrijejo z ustrezno internetno infrastrukturo. Kot je dejal državni sekretar, infrastruktura ne sme predstavljati ovire odprtemu znanstvenemu in izobraževalnemu okolju.

Vir: MIZŠ, 17. 11. 2016

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič se je udeležil XXVIII. strokovnega...
Odgovori
0
Ogledi
213
  • Članek
Predmet naročila je zagotoviti vzdrževanje podporne strukture podatkovnega centra MIZŠ za...
Odgovori
0
Ogledi
155
  • Članek
Mreža znanja 2022 je strokovnjake na področjih izobraževanja, raziskovanja in kulture znova...
Odgovori
0
Ogledi
208
  • Članek
Epidemija je dodatno razgalila kadrovsko krizo v vzgoji in izobraževanju, kjer je delo nizko...
Odgovori
0
Ogledi
282
  • Članek
V letu 2022 je omrežje Eurydice prvič predobjavilo del poročila Plače učiteljev in ravnateljev v...
Odgovori
0
Ogledi
616
  • Članek
Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič je od 2. do 4. maja sodeloval na...
Odgovori
0
Ogledi
48
  • Članek
V okviru razprave o nadaljnjem razvoju avtorskopravne zakonodaje sta Ministrstvo za...
Odgovori
0
Ogledi
63

Zadnji prispevki

Na vrhu