Izpit 3. 6. 2025
Vprašanja izpraševalke:
1. Vpis tujcev
Pri odgovoru da strokovni delavci (svetovalna delavka npr.) nudi učencu tujcu učno pomoč v času, ko učenec ne prisostvuje uri pouka (zaradi prilagoditve obveznosti ne rabi bit na vseh urah), je zatrjevala da to ni res.
A zakon govori drugače:
19. člen
Učenci tujci imajo s sklepom učiteljskega zbora prilagojeno tudi preverjanje in ocenjevanje znanja. Za lažjo in hitrejšo integracijo učencev tujcev v novo okolje in življenje šole, šolska svetovalna služba in drugi delavci šole, nudijo učencu podporo in se po potrebi povežejo z drugimi institucijami in organizacijami v okolju šole.
2. Ocenjevanje
Pri odgovoru, da lahko razrednik v 1. razredu starše o napredovanju otrok med šolskim letom obvesti tudi ustno, je zatrjevala da to ni res.
Zakon zopet pravi drugače:
19. člen
Ne glede na določilo prejšnjega odstavka je v 1. razredu obvestilo o pridobljenih učenčevih ocenah med šolskim letom lahko tudi samo ustno.
3. Učbeniški sklad
Pri večkratnem odgovoru, da US potrdi strokovni svet, je izpraševalka zatrjevala, da tega v osnovni šoli nimamo.
Zakon:
4. člen
Učbeniki in drugo učno gradivo (v nadaljnjem besedilu: učno gradivo) v učbeniškem skladu so:
- učbeniki, ki jih potrdi pristojni strokovni svet in jih šola izposoja učencem in dijakom v informacijskem sistemu COBISS, vključno s tistimi, ki so prilagojeni za učence in dijake s posebnimi potrebami
POLAGAM NA SRCE: Izpraševalka je izjemno nestrokovna in neprofesionalna (med vsakim mojim odgovorom je živčno govorila "pojma nimate!", "o čem vi govorite?", "vse ste pomešali"...).
Odgovore sem po izpitu preverila v zakonodaji in pri sodelavki, ki poučuje v 1. razredu - vsi odgovori, za katere je izpraševalka zatrjevala, da pojma nimam, so resnični in potrjeni. Tudi sama že 5 let delam na OŠ in iz prakse vem, kaj se nudi učencu tujcu in na kak način otroci v 1. razredu ponavljajo.
Poslala sem prijavo na ugovor njene ocene, saj je tole v prvi vrsti vsaj kršenje pravice dostojanstva posameznika, da ostalo ne omenjam.
Skratka pazite se, gospa je kača, brez slabe vesti poniža pred celotno komisijo.