GRMEK M. - izpraševalka (ustava, izpitna vprašanja)

Datum strokovnega izpita: 12. 10. 2023
Izpraševalka: Mateja Grmek
Vprašanja:
- Državni svet (podrobni opis: kdo ga sestavlja, naloge, kaj v primeru izrednega stanja, imuniteta, mandat, kdo jih določi, nezdružljivost funkcije)
- Kdo predlaga zakone? Vlada. Kdo jo sestavlja?
- Varstvo osebnih podatkov, kot je zapisano v ustavi. Tu sem bolj iz prakse odgovarjala, ker je bilo preveč snovi in se nisem sposobna učiti napamet.
- Kateri EU inštituciji imata zakonodajno vlogo? Podrobno opisati Svet EU.

Gospa je korektna - zahteva znanje, vendar pomaga s podvprašanji, če ne gre, ali se zmedeš. Na momente mi ni bilo sploh jasno kaj me sprašuje. Hvala ji na razumevanju🙂

1. Predsednik republike ( vse)
2. Svet EU
3. Konvencija o otrokovih pravicah - pravica do mnenja

Nevem kdo potrebuje slišati to, vendar - VSE BO OK:) ( vsi izpraševalci so izredno razumevajoči in iščejo znanje - Srečno)

1. Kako je Slovenija opredeljena v splošnih odločbah ustave? Podrobneje - demokratična rep. in pravna drž., komu pripada oblast
2. Državni simboli
3. Institucije in organi EU - Podrobneje - Evropska komisija - organiziranost, naloge, slo predstavnik

Razredni pouk
1. Veje oblasti. Zakaj je pomembno, da je oblast razdeljena. Katero je glavno sodišče v RS?
2. Evropski parlament. Primer sekundarne zakonodaje v EU (naštet sem morala, da obstajajo uredbe, direktive, odločbe in sklepi, priporočila in mnenja).
3. Konvencija o otrokovih pravicah - pravica do identitete.

1. Predsednik RS (funkcije, kaj se zgodi v primeru vojnega stanja, kaj če ne more opravljati svoje funkcij – kdo prevzame funkcijo)
2. Otrokova pravica do enakosti (opisati; če veljajo za vse enako – vplivajo starši na otrokove pravice)
3. Evropska zakonodaja (primarna, sekundarna – razlika med uredbo in direktivo)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Datum izpita: 8. jun 2026 Ura izpita: 15.15 Področje v šolstvu: osnovna šola Strokovni...
Odgovori
0
Ogledi
292
Boris Zupančič - Vpis v 1. razred - Svet zavoda - Kdaj je odsotnost učenca od ocenjevanja...
Odgovori
0
Ogledi
257
Datum izpita: 13. apr 2026 Ura izpita: 15.00 Področje v šolstvu: osnovna šola Strokovni...
Odgovori
0
Ogledi
188
  • Vprašanje Vprašanje
Ima kdo kakšna vprašanja od Marjane Zupančič (izpraševalka za predpise)? Hvala!
Odgovori
0
Ogledi
781
  • Zaklenjeno
Pozdravljeni, nikjer ne najdem vprašanja od izpraševalke Sabine Lukavačkić - ustava. lp, M.
Odgovori
1
Ogledi
772
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
527
Uporabnik Lastovka12 je objavil novo gradivo: Ustava, EU institucije in otrokove pravice -...
Odgovori
0
Ogledi
380

Učitelnik

Digitalne vsebine za strokovni razvoj učiteljev

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu