Končno sem našla čas, da napišem vprašanja, ki sem jih imela na strokovnem izpitu 13. 2. 2012 in tako pomagam tistim, ki ga morate še opraviti.
1. Kateri zakoni in pravilniki veljajo v šolstvu? Naštet (potem so ostala vprašanja iz teh, ki jih poveš)
2. Postopek sprejemanja ravnatelja (kdo razpiše, kdo voli, kaj morajo kandidati imet, vse o tem)
3. Kdo nadzoruje delo v šolah in kako? (šolska inšpekcija z rednim, izrednim in ponovnim nadzorom, vsakega opisat)
4. preverjanje in ocenjevanje znanja (razlika, napovedano ali ne, ...)
5. nacionalno preverjenje znanja (predmeti, razredi, prostovoljno ali obvezno, tudi spremembe v novem zakonu)
6. Učenci s posebnimi potrebami (v katerih programih so - prog. s prilagojenim izvajanjem in strokovno pomočjo, prilagojeni prog., posebni prog., vzgojni zavodi, kako je urejeno v "običajni šoli" - odločba, prilagojeno izvajanje, preverjanje, ocenjevanje, ...)
Tudi tukaj je veliko vmesnih podvprašanj in ti s tem pomaga, da se spomniš, kar si pozabil povedati in lahko še dodatno obrazložiš. Sem se zakvačkala pri imenovanju ZOFVIja, pa se je nasmehnila in me popravila. Če nisem razumela točno kaj hoče, sem vpršala če je to pravo (pri nadzoru). Jaz sem veliko s svojimi besedami povedala in pokazala, da stvar tudi razumem, ne samo znam na pamet. Veliko lažje je, če si že zaposlen prej in marsikaj izkusiš na lastni koži in potem to poveš, kot pa da se vse napiflaš.