Živijo,
sem nervozna in le upam, da poznam dovolj snovi. Zdaj ponavljam po najpogostejših vprašanjih kandidatov te spletne strani.
Hvala, glede slovarjev. V mojih zapiskih sem našla pravopis in tudi preverila. Torej, gesla so z naglasnimi znamenji, prav tako v SSKJ-ju, zato sklepam, da je odgovor vse troje: pravopis, SSKJ in pravorečni slovar.
Državni organi? Misliš, da jih delimo glede na zakonodajno, izvršilno in sodno oblast? Potem so:
1. Zakonodajna: DZ in DS
2. Izvršilna: predsednik RS, vlada z ministrstvi in lokalna samouprava (prevzema dogovorjene funkcije od države, država zagotovi financiranje)
3. Sodna: ožje: sodstvo (okrajna, okrožna, vrhovno in specializirana) in tožilstvo, širše še (zraven naštetih): notariat in odvetništvo
Drugače med državne organe spadajo še računsko sodišče, varuh človekovih pravic in (posebej) ustavno sodišče ter splošno, vse fizične in pravne osebe s pooblastilom države, da opravljajo določene naloge države, npr. centri za socialno delo, razne agencije ipd.
Še eno zanimivo vprašanje se mi poraja: EU - koliko poslancev imamo sedaj v Evropskem parlamentu, še vedno 7? Thaler je odstopil, z novim letom je prišla Mazej - Kukovič. Je kdo nadomestil Thalerja? Menim sicer, da to ni zadeva, ki bi jo morali poznati, ampak jaz rada kompliciram, pozabim pa kakšne generalne stvari.
Lepo bodi!