Heeej,
danes sem uspešno opravila strokovca. Sem zeloo vesela. Huuuraaaaa JC_goody.gif dance3.gif
Komisija je ful fajn, te usmerja, daje podvrašanja, iščejo znanje,...
Moja vprašanja so bila:
USTAVA
1.
Opredelite Slovenijo po ustavi (demokratična rep., socialna in pravna država). Pol sem pa kr sama začela razlagat, kaj pomenik demokratična, pravna in socialna. Potem me je še vprašal: Kje se socialnost države kaže v mojem poklicnem področju? (sistematični zdravstveni pregledi učencev, cepljenje, zobozdravstvena služba, brezplačno OŠ izobraževanje).
2.
Konvencija o otrokovih pravicah: kakšna je njena definicija otroka, kdo in kdaj - približno jo je podpisal? (otrok=človeško bitje staro manj kot 18 let, ki ni polnoletno, tu me je vprašal, če se lahko polnoletnost doseže že prej - DA, če to določi zakon glede na otrokovo zrelost, podpisala jo je Generalna skupščina združenih narodov, novembra 1989)
3.
Kakšen je bil postopek vključitve SLO v EU? (po opravljenem referendumu, vstopila je 1.5.2004). Kaj smo Slovenci s tem dobili? Tu sem začela naštevati pravice. Vprašal me je, kaj pa valuta? To pa smo dobili šele 1.1.2007 in NE z vključitvijo v EU
ZAKONODAJA
1.
Katera 2 zakona bi izpostavili kot najpomembnejša glede na vaše poklicno področje? (ZOFVI, ZOŠ). Na kratko ju opišite - tu je šlo res na kratko.
2.
Katero dokumentacijo vodi OŠ? (sem samo naštela, potem me je vprašal, kaj sem že videla v živo - dnevnike, redovalnice, matično knjigo,...)
SLJ
1.
Funkcijske zvrsti - našteti in katera med njimi izstopa (umetniški) zakaj? (ker ne upošteva norme, pravil jezika)
2.
Naglasna znamenja (našteti, opisati) Kje ne more biti strešica? (na zadnjem ali edinem zlogu)
3.
Jezikovni priročniki - našteti. Po čem se razlikujeta SSKJ in SLOV. pravopis (slednji ima tudi lastna imena)
Vsem, ki vas še to čaka, želim veeelikoooo sreče in znanja. Držte se, ni tako hudo kot zgleda

l_googd_luck.gif
LP
[jumping0044.gif]