Novice iz medijev

Novice iz raznih medijev (s povezavami na celotne članke)

Članki Mladi učitelj

Strokovni članki za učitelje in mlade strokovne delavce – razmisleki o šolstvu, praksi, strokovnem razvoju in izzivih v razredu.
Teme
18
Prispevki
18
Teme
18
Prispevki
18
V Ljubljani je potekala novinarska konferenca projekta »Uživajmo v zdravju«. Nezdravo prehranjevanje, nezadostna telesna dejavnost in prekomerna telesna teža predstavljajo ključne dejavnike tveganja za zdravje v sodobni družbi. V zadnjih 30 letih se je po vsem svetu odstotek debelih otrok in mladostnikov povečal za trikrat; podobno je tudi v Sloveniji. Za obvladovanje in preprečevanje bolezni, povezanih z življenjskim slogom, ter zmanjševanja neenakosti v zdravju Zavoda RS za šolstvo v sodelovanju z več partnerji vodi projekt »Uživajmo v zdravju«. Projekt, katerega poudarek je na ustreznem prehranjevanju in redni telesni dejavnosti, plačuje Norveška. Vanj so vključeni vzgojni-izobraževalni zavodi, zdravstveni domovi in lokalne...
Ob predlogu zakonskih sprememb v prid odpiranju vrat pouku v tujem jeziku v visokem šolstvu (zagovorniki odkrito priznavajo, da gre za angleščino) je nastal odpor, ki ga vodijo slovenisti, in je zajel tako široko skupino ljudi, da že dobiva obliko državljanskega gibanja. Ljudje se mu pridružujejo zaradi nagonskega občutka, da pri vsem skupaj nekaj ni prav. Slovenisti se sklicujejo na zelo veliko občutljivost sestava družbenih funkcij slovenščine in opozarjajo na nepredvidljive posledice pri vsakem posegu v ta sestav, zagovorniki predloga trdijo, da omogoča internacionalizacijo znanosti na Slovenskem, s tem njen napredek in korist za celotno družbeno skupnost. Kdo ima prav? Kakšne so povezave vzrokov in posledic? Jezik in politični...
V ljubljanske šole že nekaj let vstopajo otroci iz muslimanskih družin, v katerih svojo vero izražajo tudi s pokrivanjem glave. Letos je v prvi razred ene od njih prišla deklica z ruto. Pospremila jo je mama v nikabu, zato so bile vidne le njene oči. Nihče se ni preveč vznemiril. Obstajajo torej tudi dobri zgledi. Mama je na roditeljskem sestanku druge starše prosila, naj otrokom povedo, da bo njena hči v šolo prihajala z ruto in naj sprejmejo to njeno drugačnost. »To se mi je zdelo nenavadno, saj nas je postavila pred dejstvo. Če na drugačnost posebej opozorimo, bi lahko bilo samo še slabše,« je pozneje pripovedovala ena od prisotnih. »Spraševala sem se, zakaj bi se morala o tem pogovarjati z otrokom, ki še nima šest let. Otrok ...
Debate o pretežkih šolskih torbah so aktualne ob vsakem začetku šolskega leta. Upravičeno, rezultati raziskav namreč kažejo, da kar 81 odstotkov slovenskih otrok nosi pretežke šolske torbe, kar lahko vodi v okvaro hrbtenice. Eden od ukrepov, ki bi težo torb lahko zmanjšali, je angažiran učitelj, veliko pa je tudi na ramenih otrok. Dobesedno in v prenesenem pomenu. Nadaljuj z branjem... - - - Vir za forum: Siol.net, www.siol.net
Na prijavni točki Spletno oko smo v preteklih tednih z zaskrbljenostjo spremljali odzive, ki so se pojavljali v medijih kot odgovor na predlog Ministrstva za javno upravo, da se s spremembami tretjega odstavka 203. člena Zakona o elektronskih komunikacijah tudi v Sloveniji uvede možnost blokiranja dostopa do posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu. Na prijavni točki Spletno oko smo v preteklih tednih z zaskrbljenostjo spremljali odzive, ki so se pojavljali v medijih kot odgovor na predlog Ministrstva za javno upravo, da se s spremembami tretjega odstavka 203. člena Zakona o elektronskih komunikacijah tudi v Sloveniji uvede možnost blokiranja dostopa do posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu. preberi več Nadaljuj z...
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z društvom Zaživi življenje soorganizirata prireditev z naslovom Trdno stoj! Spregovori! Prireditev, na kateri bo zbrane nagovorila ministrica, dr. Maja Makovec Brenčič, bo posvečena dvema vsebinskima sklopoma, in sicer strpnosti do drugačnosti (invalidnost, barva kože, spol, vera …) in nasilništvu (splošno nasilništvo, medvrstniško nasilništvo in nasilništvo v športu). O obeh vsebinskih sklopih bo spregovoril dr. Milan Hosta, športni filozof, glavni govorec prireditve bo Nik Vujičić, motivator. Osrednjima govorcema se bodo pridružili Dejan Zavec, Miran Stanovnik, Darko Durić, Zlatan Čordić – Zlatko in drugi. Z video prispevkom bosta prisotne...
Konferenca SIRikt je največji izobraževalni dogodek v Sloveniji, ki bo potekal 6. in 7. oktobra v Kranjski Gori. Na konferenci boste lahko udeleženci prisluhnili tudi predavanjem, na katerih bo predstavljena uporaba Arnesovih storitev. SIRiktova desetka za učenje Naslov letošnje konference je SIRiktova desetka za učenje, zato bo še posebej svečano. Med plenarnimi predavanji, katerih geslo je »Učenje naj bo!«, se bo Tomi Dolenc na predavanju z naslovom »Arnes v šole, za šole in/ali Kdo sem na spletu?« ozrl na deset »Siriktovih« in pred tem tudi deset »Mirkovih« let in tudi v prihodnost, natančneje v leto 2020. V sklopu Odprto učenje (#bezibezi) bo Maja Vreča spregovorila o razcvetu brezplačnih odprtih spletnih tečajev in o Arnesovem...
Še en dan brez redne zaposlitve, še eno leto, ki se je začelo kot nepopisan list papirja, polnega priložnosti, upanja in sanj, se je končalo na Zavodu za zaposlovanje. Vse se je začelo z željo postati učiteljica. Kljub dvomom, da mi ne bo uspelo končati gimnazije in diplomirati, sem presegla samo sebe. Uspelo mi je! Zmagala sem! Počutila sem se, kot da letim. Gore bi lahko premikala, tako samozavestna sem bila. Več na izvorni strani Škratolandija: unikaten družinski blog - - - Vir: skratolandija.si, 17. avg 2016
Vabljeni, da konec tega tedna od 9. do 11. septembra obiščete SAFE.SI stojnico na letošnjem Otroškem bazarju, ki poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Vabljeni, da konec tega tedna od petka do nedelje (9. do 11. septembra) obiščete SAFE.SI stojnico na letošnjem Otroškem bazarju, ki poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. preberi več Nadaljuj z branjem... - - - Vir za forum: Safe.si, safe.si
Pričelo se je novo šolsko leto. V Sloveniji je letos prvošolčkov okoli 22.300, medtem ko je v preteklem šolskem letu šolo prvič obiskovalo 21.807 učencev (še leto poprej pa 21.625). Število osnovnošolcev sicer znova narašča že od šolskega leta 2011/12, a bo po pričakovanjih že v šolskem letu 2017/2018 število prvošolcev začelo znova upadati, saj se od leta 2010 število rojstev znova zmanjšuje. Večina otrok, ki so letos prvič prestopili šolski prag, je starih šest let, enako velja za velik del njihovih vrstnikov v Evropi. O tem se lahko prepričate v poročilu omrežja Eurydice Pregled obveznega izobraževanja v Evropi. Starost, s katero otroci pri nas vstopajo v osnovno šolo, določa Zakon o osnovni šoli. V njem piše, da morajo starši...
Na spletišču Vlade RS je v rubriki Seje Vlade 1. 9. 2016 objavljeno sporočilo za javnost o sklepih 99. redne seje Vlade RS (.pdf). Med drugim: Vlada potrdila spremembe ključnega zakona v kulturi, Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo Starejši in trg dela Vlada o koriščenju evropskih sredstev 2014–2020 Vlada potrdila spremembe Uredbe o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih Pristojnosti za področje informacijske družbe in elektronskih komunikacij se tako prenaša z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na Ministrstvo za javno upravo. Vlada o zbirnem kadrovskem načrtu (ZKN) oseb javnega prava po 22. členu...
Z začetkom novega šolskega leta nas je zanimalo, kaj o šolskem sistemu meni slovenska javnost - na lestvici od ena do pet so slovenske osnovne in srednje šole dobile povprečno oceno 3. Prvega septembra je prag v osnovne šole prestopilo 175.700 osnovnošolcev, od tega kar 22.300 prvošolčkov, in 75.000 srednješolcev. V tokratni anketi nas je zanimalo, kako slovenska javnost ocenjuje sistem, v katerem velik delež slovenske družbe pridobiva znanja za prihodnost. Javnost osnovne šole in srednje šole ocenjuje podobno, obema podeljuje povprečno oceno 3, čeprav osnovne šole uživajo nekoliko več naklonjenosti. Povprečna ocena na lestvici od 1 do 5 pri osnovnih šolah znaša 3,08, pri srednjih šolah 3,05. Da je sistem osnovne šole povprečen, meni 45...

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Nazaj
Na vrhu