Zakaj se maturantje najbolj bojijo slovenščine na maturi?

Trenutno berete:
Zakaj se maturantje najbolj bojijo slovenščine na maturi?

Prispevki
220
Naziv
profesor matematike in računalništva
Zavod
/
Področje
  1. Osnovna šola
Lep pozdrav vsem,

rad bi odprl debato, v kateri bi se pogovarjali o slovenščini na maturi. Osebno se mi zdi tematika zelo zanimiva, saj me je bilo na maturi strah najbolj eseja, in zaradi katerega sem imel slovenščino na maturi na koncu zaključeno 2.

Mene osebno je na maturi zelo motila razporeditev delov izpita - torej šolski esej (50%), izpitna pola iz slovnice (30%) in ustni del (20%). Ne zdi se mi pošteno, da zaradi slabšega eseja, ki je vedno loterija, in dobremu znanju slovnice ter književnosti ne moreš dobiti zelo dobre ocene.

Velikokrat slišim, da je pri slovenščini treba vedet "40+ pisateljev, njihovih življenjepisov, del, ...". Imam občutek, da je slovenščine na maturi res veliko, torej je snov precej obsežna. Čeprav meni osebno sama književnost (torej poznavanje obdobij in avtorjev evropske in slovenske književnosti) ni delala večjih preglavic, oz. nikoli nisem imel težav se naučiti tega. Večje težave sem imel z esejem. Tudi sam jezik (slovnica) mi ni delala večjih težav, in sem imel rad to.
Kaj mislite o vsem skupaj, torej o slovenščini na maturi?

Vaši komentarji, @Mladi učitelj , @Profesorica Maja , @Poppy , @mooojchy ?
 
Prispevki
16
Področje
  1. Gimnazija
Matura iz slovenščine: esej (50 %), razčlemba neumetnostnega besedila (30 %), ustni del (20 %).
Kako drugače pa bi pridobili oceno iz slovenščine? Ustni del je pri vseh predmetih 20 %, esej in RNB pa ne moreta h končni oceni prinesti enakovrednega deleža. Esej se piše na podlagi dveh (ali več) knjig, ki se jih zelo podrobno obdela v 4. letniku. Pri pisanju eseja je izkazuje zelo kompleksno znanje slovenščine in poznavanje književnosti.
 
Prispevki
220
Naziv
profesor matematike in računalništva
Zavod
/
Področje
  1. Osnovna šola
@manja2411 ,

meni osebno se pa ne zdi pošteno, da je skoraj glavno merilo za oceno na maturi šolski esej. Namreč, vsak nima "žilice" za pisanje esejev. Pa tudi sam, ker sem bolj logični tip, lahko povem bistvo v 2 - 3 stavkih, in ne na petih straneh. :D Precej bolj pomembno se mi zdi poznavanje in raba jezika ter slovnice (torej pola RNB). Namreč dobro poznavanje slovnice ti še ne zagotavlja, da boš napisal dober esej. Recimo, sem v gimnaziji pisal šolske eseje: 2, 1, 3, 3, 2, 2, 3, 1; pa nisem nikdar imel težav s slovnico.

Tako da, jaz vseeno mislim, da bi morali zmanjšati vrednost eseja in povečati vrednost RNB. Zdi se mi, da bi moral biti pouk slovenskega jezika zastavljen tako, da bi te naučil česa praktičnega.

Komentarji od ostalih, @Mladi učitelj ?
 
Prispevki
9
Področje
  1. Osnovna šola
Pisanje esejev je povezano tudi z bralnimi navadami. Tudi pri eseju se vidi pravopisno in slovnično znanje. Pouk slovenščine prav gotovo poteka na praktičnih nalogah, saj učenci preko neumetnostnih besedil, ki so predmet vsakdanje rabe, utrjujejo, poglabljajo svoje znanje maternega jezika. Je pa res, da nekaterim bolj ležijo druga področja kot slovenščina.
 
Prispevki
220
Naziv
profesor matematike in računalništva
Zavod
/
Področje
  1. Osnovna šola
@Špela2 ,

ja, ampak pravopisno in slovnično znanje ti še ne zagotavljata, da boš napisal dober esej. Meni osebno so šli eseji pri slovenščini najtežje. Slovnico in književnost sem imel rad, nisem imel večjih težav s tem.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Zadnji prispevki

Na vrhu