SIO V Dramljah v okviru Erasmus+ projekta GOAL gostje iz Španije

Trenutno berete:
SIO V Dramljah v okviru Erasmus+ projekta GOAL gostje iz Španije

Med 12. in 18. oktobrom 2016 smo v Dramljah ponovno gostili naše partnerje v Erasmus+ projektu GOAL (Growing Outdoor Agritourism Learning). A le učence in učitelja iz Španije. Tokratna kratkotrajna izmenjava je bila nepričakovana in posledica trenutne zapletene politične in varnostne situacije v Turčiji, kamor bi po prvotnem načrtu, morali potovati v novembru. S španskimi koordinatorji smo se namesto tega odločili, da izpeljemo medsebojno izmenjavo v kateri bomo izvedli dejavnosti, ki bi jih morali v Istanbulu, seveda prilagojeno lokalnim razmeram v naših državah. Tako smo pred dnevi gostili ekipo iz Španije, mi pa potujemo k njim marca 2017.

Ključne vsebine, ki smo jih obdelali pri nas in jih bomo, prilagojeno španskemu okolju, izkusili tudi v Španiji, so priprava tradicionalnih podeželskih jedi, prikaz tradicionalnih in modernih metod kmetovanja ter ogled ene od prehrambenih verig.

Pri prvi dejavnosti so gostje sodelovali pri pripravi potice in kosila s kislim zeljem, matevžem in pečenico. Potico bodo gostje po prikazanem postopku pripravili doma v Olivenzi.

Za prikaz razlik v pridelavi hrane včeraj in danes, smo izbrali jabolka. V istem dnevu smo si ogledali nasade in moderno hladilnico podjetja Meja d.o.o.,kasneje pa stiskali domače bobovce in carjeviče v tradicionalni preši. Učenci so za nameček še luščili fižol, praznili buče za pripravo bučnic in doživeli pravo tradicionalno »kožuhanje« s pevci in pevkami Kulturnega društva Dramlje.

Ker pa imamo v Dramljah kar nekaj večjih pridelovalcev mleka, je bila odločitev za prikaz t.i. mlečne verige v zadnjem vsebinskem sklopu logična izbira. Tako smo si ogledali pot mleka s kmetije Korenjak v Dramljah, preko Mlekarne Celeia, na police veletrgovin Spar.

Glede na to, da partnerjev iz Turčije in Španije ni bilo fizično z nami, smo morali poskrbeti, da so bili o vsem dogajanju seznanjeni po drugi poti. Tako smo redno objavljali fotografski material na našem Instagram profilu in se uspešno v živo javljali iz različnih aktivnosti preko naše FB strani. Javljanje v živo se je izkazalo za zelo uspešen način obveščanja zainteresirane javnosti in diseminacije, ki je ena od ključnih nalog v Erasmus+ projektih.

Da pa bi z našimi turškimi in bolgarskimi prijatelji resnično ostali v tesnem stiku, smo Španci in Slovenci skupaj odgovarjali na njihova vprašanja na video konferenci, ki smo jo organizirali v času obiska na naši šoli.

Izmenjava je vsekakor uspela in pustila med vsemi udeleženci globok in trajen vtis. Svoje je doprinesla tudi naša odločitev, da učenci in učitelja ne spijo v katerem od hotelov v bližini, ampak pri družinah gostiteljicah in domačih učiteljih. Ta pristen stik, ki je bil mogoč le tako, da smo skupaj preživeli dejansko 24 ur na dan, je vsem vpletenim v marsičem prinesel več kot obdelane vsebine in za učitelje OŠ Dramlje predstavlja bistvo Erasmus+ projektov. Tako se že veselimo podobne izkušnje v Olivenzi v Španiji marca 2017!

Prispevek: Mitja Logar – koordinator na OŠ Dramlje

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport objavlja vabilo na javni posvet v okviru projekta...
Odgovori
0
Ogledi
83
  • Članek
Zavod za šolstvo v okviru projekta ERASMUS+ Integrated Leadership in School Practice...
Odgovori
0
Ogledi
58
  • Članek
Eurydice Slovenija Erasmus+ praznuje 35 let
Leto 2022 je evropsko leto mladih in hkrati leto, v katerem Erasmus+ praznuje 35 let od svojih...
Odgovori
0
Ogledi
102
  • Članek
V letu 2021 se je začelo novo 7-letno programsko obdobje, za katerega je bil na evropski ravni...
Odgovori
0
Ogledi
112
  • Članek
Vsako leto prinese nekaj novega in spremembe so del vsakdana. Če smo v letu 2019 govorili o...
Odgovori
0
Ogledi
445

Zadnji prispevki

Na vrhu