Eurydice Slovenija Uvajanje poučevanja prvega tujega jezika v OŠ

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Uvajanje poučevanja prvega tujega jezika v OŠ

Na spletni strani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) je zapisano, da je SVIZ pretekli teden na ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič naslovil pismo glede (že tretje) odložitve začetka uvajanja poučevanja prvega tujega jezika v 1. razredu (kot neobveznega izbirnega predmeta) in uvajanja poučevanja prvega tujega jezika (kot obveznega predmeta) v 2. razredu. V obrazložitvi spremembe omenjenega zakona je kot razlog za vnovično prestavitev začetka uvajanja prvega tujega jezika v 1. in 2. razred navedena racionalnejša poraba javnih sredstev.

SVIZ še navaja, da je bil predlog spremembe Zakona o osnovni šoli zgolj objavljen na portalu e-demokracijaga in ga ni prejel v mnenje, vendar so ocenili kot pomembno in potrebno, da ministrico seznanij s svojim stališčem:

"Predlagani noveli kategorično nasprotujemo, saj smo prepričani, da gre še za enega od nepremišljenih in zgrešenih varčevalnih ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja. Gre za varčevalni ukrep, ki bo neposredno prizadel otroke. Država, ki namreč v javni šoli varčuje pri splošnem, vsem enako dostopnem znanju tujih jezikov, v samem izhodišču povečuje razliko med otroki glede na socialno-ekonomski položaj družin, iz katerih šolarji prihajajo. Premožnejši starši svojim otrokom lahko zagotovijo plačljive tečaje tujih jezikov, otroci iz socialno šibkih družin pa so v celoti odvisni od znanja, ki jim ga prek javnega izobraževalnega sistema zagotavlja država. V SVIZ smo že s peticijo »Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela«, ki jo je v začetku letošnjega leta podpisalo kar 39.236 državljank in državljanov, opozorili, da gre za povsem zgrešeno politiko varčevanja in temeljno nerazumevanje pomena izobraževanja za gospodarsko rast in stabilno prihodnost. Ključna perspektiva za Slovenijo je lahko le nadpovprečno izobraženo in usposobljeno prebivalstvo, pri čemer ni nikakršnega dvoma, da predstavlja kakovostno znanje tujih jezikov, ki jih obvlada čim širši del prebivalstva, pomemben, celo nenadomestljiv del te potencialne prednosti. Z varčevanjem, namesto s poudarjenim vlaganjem v znanje, neposredno zmanjšujemo možnosti mladih, da bi se lahko enakovredno potegovali za kakovostna delovna mesta.

Vlaganje v izobraževanje pomeni investicijo v našo skupno, boljšo prihodnost. To moramo imeti nenehno v uvidu, in sicer tudi tako, da sprejemamo ustrezne odločitve in si postavljamo prave prioritete."

SVIZ je ministrico pozval, da predlog spremembe Zakona o osnovni šoli umakne.

Vir: SVIZ, 1. 6. 2015

Ogled sporočila na izvorni strani...

- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 
@Mladi učitelj , že stokrat sem povedal ... Res je, da je za tuje jezike primeren čas 1. in 2. razreda in da se takrat otroci dosti lažje učijo tujih jezikov, ampak naj se ne učijo jezika tako, da se učijo slovničnih pravil. Ampak glede na to, kako govorijo današnji osnovnošolci ali srednješolci, ko jih slišiš na avtobusih ali ko se sprehajaš po ulici, je po moje stanje kar zaskrbljujoče, da skoraj slovenščine ne znajo prav preveč dobro ...
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Zadnje letošnje srečanje: UI, robotika, programiranje … Za zadnje letošnje srečanje v sklopu...
Odgovori
0
Ogledi
55
Odgovori
0
Ogledi
77
  • Članek
Srečanje: sreda, 6. 3. ob 19:30: I. Škof, 3D modeliranje v okolju OpenSCAD U. Ocepek, Učitelj...
Odgovori
0
Ogledi
111
  • Članek
Srečanje: sreda, 7. 2. ob 19:30 ZOOM: Join our Cloud HD Video Meeting H. Ferjančič...
Odgovori
0
Ogledi
87
  • Članek
Še zadnjič v letu 2023 vas čakajo “IZZIVI“. Tokrat boste poslušali eno zelo praktično usmerjeno...
Odgovori
0
Ogledi
92
  • Članek
Še zadnjič v letu 2023 nas čakajo “IZZIVI“. Tokrat bomo poslušali eno zelo praktično usmerjeno...
Odgovori
0
Ogledi
160
  • Članek
Na strani Ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti v vzgoji in izobraževanju Ministrstva za...
Odgovori
0
Ogledi
190

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu