SIO Slovenska srednješolka se bo na tekmovanju Intel ISEF potegovala za glavno nagrado v višini...

  • Ustvarjalec teme SIO
  • Začetni datum
  • Odgovori 0
  • Ogledi 661

Trenutno berete:
SIO Slovenska srednješolka se bo na tekmovanju Intel ISEF potegovala za glavno nagrado v višini...

Intelov mednarodni sejem znanosti in tehnike (Intel ISEF) je največje svetovno tekmovanje za srednješolce, ki ga organizira neprofitna organizacija Društvo za znanost in javnost, ki se posveča vključevanju javnosti v znanstvene raziskave in izobraževanje. Letošnje tekmovanje bo potekalo med 8. in 13. majem v Phoenixu v ZDA, Slovenija pa bo s svojo predstavnico, izbrano na Državnem srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), na njem sodelovala drugič.

Tekmovanje se vsako leto organizira že vse od leta 1950, Intel pa je sponzorstvo dogodka prevzel leta 1997. S sponzorstvom si Intel prizadeva bolje nagraditi dosežke na področjih znanosti in matematike, spodbuditi več mladih k udejstvovanju na teh področjih ter poudariti vpliv teh predmetov na prihodnost inovacij. Letos se bo na olimpijskih igrah znanstvenih talentov zbralo 1750 mladih znanstvenikov, bodočih podjetnikov in ustvarjalcev, ki so bili izbrani na več kot 400 povezanih sejmih v več kot 75 državah, regijah in območjih. Slovenija na sejmu kot pridružena članica letos sodeluje drugič.

Lanska slovenska predstavnika Miha Gulič in Klemen Ducman, ki sta orala ledino sodelovanja Slovenije na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, sta s svojim projektom Visokofrekvenčni resonančni transformator v kategoriji Fizika in astronomija osvojila odlično četrto nagrado.

»Tekmovanje Intel ISEF je pomembna odskočna deska za mlade, poleg tega pa odlična priložnost za sklepanje novih prijateljskih vezi. Je tudi velika priložnost za navezovanje stikov za nadaljnji študij in karierne priložnosti, saj so na enem mestu zbrani vodilni svetovni strokovnjaki in ustanove s področja znanosti. Sodelovanje na tekmovanju je bila za naju zanimiva izkušnja, navezala sva stike s številnimi tekmovalci iz drugih držav, s katerimi bomo morda kdaj v prihodnosti tudi raziskovalno sodelovali,« sta povedala Miha Gulič in Klemen Ducman.

Vpliv treh pesticidov na heterotrofne talne mikroorganizme – projekt letošnje slovenske finalistke
Letošnja slovenska finalistka Gabriela Štumberger z II. gimnazije Maribor se je na tekmovanje Intel ISEF uvrstila s projektom Vpliv treh pesticidov na heterotrofne talne mikroorganizme, ki je bil izbran za zmagovalnega na Državnem srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS.

Cilj raziskovalne naloge, s katero bo Štumbergerjeva sodelovala v kategoriji Mikrobiologija, je bil proučiti vpliv treh različnih pesticidov na heterotrofne talne mikroorganizme, ki so pomemben del prsti in so ključnega pomena za njeno rodovitnost. Dijakinja je pod mentorstvom profesorice biologije Katje Holnthaner Zorec preučevala antimikrobni učinek pesticidov tako v koncentrirani obliki kot priporočenih koncentracijah na talno bakterijo Bacillus cereus, učinek priporočenih koncentracij na rast heterotrofnih mikroorganizmov, izoliranih iz prsti, ter učinek na bazalno respiracijo mikroorganizmov v prsti.

»Veselim se udeležbe na največjem svetovnem tekmovanju s področja znanosti in tehnike za srednješolce. Tako tekmovanje kot samo potovanje bosta zanimiva izkušnja, saj še nikoli nisem potovala tako daleč ali sodelovala na tako velikem tekmovanju. Navdušena sem, da bom spoznala druge mlade, ki imajo podobna zanimanja kot jaz, zanima me, kakšne ideje imajo oni,« je povedala Gabriela Štumberger. »Poleg tega pa se mi na tekmovanju morda odpre tudi kakšna priložnost za nadaljnji študij na področju molekularne biologije ali mikrobiologije.«

»ZOTKS vsako leto organizira tekmovanja z različnih naravoslovnih in tehničnih področij, ki se jih udeleži več kot 50.000 mladih. Množična udeležba na tekmovanjih kaže, da želijo mladi ob sami šoli poglobljeno delati na nekaterih problemih,« je povedal prof. dr. Stane Pejovnik, predsednik upravnega odbora ZOTKS, ki je slovenski partner tekmovanja Intel ISEF, in dodal: »Znanje in stvari okrog nas se razvijajo zelo hitro. A učnih načrtov ni mogoče spreminjati tako hitro, kot se dogajajo nova odkritja. Zato je pomembno, da šole ob šolskih dejavnostih angažirajo mlade na posameznih področjih in jim omogočijo, da delajo na projektih, ki jih zanimajo. Želja mladih, da poglobijo znanje na določenem področju, je namreč zelo velika.«

Bogat nagradni sklad – glavna nagrada vredna kar 75.000 USD
Najboljši raziskovalni projekt na tekmovanju Intel ISEF bo prejel nagrado Gordona E. Moora. Gre za glavno nagrado v vrednosti 75.000 USD, ki jo podeli Intelov sklad in nosi ime soustanovitelja podjetja Intel. Še dva dodatna projekta bosta od Intelovega sklada prejela nagrado za mlade znanstvenike v višini 50.000 USD. Več kot 600 projektov pa bo prejelo dodatne nagrade, ki jih sponzorira Intelov sklad s podporo številnih podjetij, akademskih in vladnih ustanov ter znanstvenih sponzorjev.

Prispevek ZOTKS

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na zasedanju Sveta guvernerjev Evropskih šol, ki je potekal v Bruslju od 5. do 7. decembra 2023...
Odgovori
0
Ogledi
179
  • Članek
Novembrsko izobraževalno srečanje v programu Enajsta šola v knjigarni (14. november 2023, ob 11...
Odgovori
0
Ogledi
212
  • Članek
12. oktobra 2023 so v Arheološkem muzeju v Frankfurtu odprli razstavo Čivki iz preteklosti –...
Odgovori
0
Ogledi
320
  • Članek
V Sloveniji se bo izvajal eden izmed štirih semestrov novega mednarodnega podiplomskega...
Odgovori
0
Ogledi
403
  • Članek
Evropska vesoljska agencija (ESA) je objavila četrti razpis za slovenska podjetja in institucije...
Odgovori
0
Ogledi
129
  • Članek
Evropska vesoljska agencija (ESA) je objavila četrti razpis za slovenska podjetja in institucije...
Odgovori
0
Ogledi
364
  • Članek
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje vabi na sprejem za tekmovalce, njihove mentorje ter...
Odgovori
0
Ogledi
262

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu