Eurydice Slovenija RIC: Pred jesenskim izpitnim rokom SM in PM 2020

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija RIC: Pred jesenskim izpitnim rokom SM in PM 2020

V ponedeljek, 24. avgusta, je na slovenskih srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah potekal prvi dan jesenskega izpitnega roka splošne in poklicne mature. Kandidati so na ta dan opravljali pisni izpit iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine.

Splošna matura

K splošni maturi se je prijavilo 1.399* kandidatov (lani 1609); prijavljeni kandidati bodo v jesenskem izpitnem roku opravljali izpite iz 32 različnih predmetov. 243 kandidatov splošno maturo opravlja prvič (lani 506), 217 kandidatov opravlja splošno maturo ponovno v celoti, 521 kandidatov pa opravlja enega ali dva popravna izpita (lani 479). Drugi del izpitov opravlja 120 kandidatov, ki splošno maturo 2020 opravljajo v dveh delih. Letos v jesenskem izpitnem roku 298 kandidatov izboljšuje oceno pri maturitetnem predmetu.

V skladu s koledarjem splošne mature letošnji jesenski rok poteka v šestih dneh. Pisni izpit iz matematike bo potekal v torek, 25. avgusta. Kandidati bodo pisali izpite iz tujih jezikov in izbirnih predmetov od srede, 26. do sobote, 29. avgusta.

Od ponedeljka, 24. avgusta do četrtka, 3. septembra, bodo na šolah potekali ustni izpiti.

Kandidati bodo z uspehom na jesenskem roku splošne mature seznanjeni 17. septembra na šolah. Na isti dan si bodo že zgodaj zjutraj lahko kandidati pogledali svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre tudi na spletu.

* Pri številu prijavljenih kandidatov na jesenski izpitni rok so upoštevane odjave.

Poklicna matura

Pri poklicni maturi se je k jesenskemu izpitnemu roku prijavilo 2.322 kandidatov (lani 2.699) s 140 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.

V skladu s koledarjem poklicne mature bodo kandidati izpit iz tretjega predmeta poklicne mature opravljali po naslednjem razporedu: iz matematike v torek, 25. avgusta, iz angleščine, iz nemščine in iz slovenščine kot drugega jezika oz. italijanščine kot tujega in drugega jezika v petek, 28. avgusta.

Pisni izpiti iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov (t. i. drugi predmet poklicne mature) bodo potekali v ponedeljek, 31. avgusta.

Kandidati morajo v okviru četrtega predmeta opraviti izdelek oziroma storitev in zagovor ali izpitni nastop v skladu z izobraževalnim programom, v katerem opravljajo poklicno maturo.

Od ponedeljka, 24. avgusta do četrtka, 3. septembra, bodo na šolah potekali ustni izpiti.

Šole bodo kandidate seznanile z uspehom na jesenskem roku poklicne mature 8. septembra.

Dodatni maturitetni izpiti

Ob poklicni maturi lahko kandidati opravljajo izpit iz posameznega predmeta splošne mature, če je ta predmet pogoj za vpis v univerzitetni študijski program oz. če se upošteva pri izbiri kandidatov za vpis v tak program. Za izpite iz posameznega predmeta splošne mature je prijavljenih 365 kandidatov (lani 346), največ pri sociologiji, psihologiji, angleščini, zgodovini in matematiki.

Dr. Darko Zupanc,
direktor Državnega izpitnega centra

Vir: RIC, 21. 8. 2020

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, eurydice.si

Pustite komentar z odgovorom na to temo spodaj.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Zadnji prispevki

Na vrhu