Regres za prehrano med delom

Trenutno berete:
Regres za prehrano med delom

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Pridružen
21. nov 2010
Prispevki
5.870
Nazadnje uredil moderator:
Višina regresa za prehrano med delom od 1. januarja 2024 do 30. junija 2024 znaša 6,90 EUR.

V skladu z določbami aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev v javnem sektorju se višina regresa za prehrano med delom vsakih šest mesecev usklajuje z rastjo cen prehrambnih izdelkov na podlagi podatkov Statističnega urada Republike Slovenije.

Vir:
Ugotovitveni sklep o višini regresa za prehrano med delom od 1. januarja 2019 dalje (Uradni list RS, št. 4/19)

- - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - -

Izplačilo regresa iz prejšnjega odstavka pripada javnemu uslužbencu za dan prisotnosti na delu. Kot dan prisotnosti na delu se šteje, če delavec dela več kot štiri ure dnevno ali če dela krajši delovni čas na podlagi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisov o zdravstvenem zavarovanju ali predpisov o starševskem dopustu. (več preberite v aneksu)

Vir:
A N E K S h Kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji
Realizacija Dogovora o ukrepih na področju plač, povračil in drugih prejemkov v javnem sektorju za uravnoteženje javnih financ za obdobje od 1. junija 2012 do 1. januarja 2014 št. 0100-6/2012/56 z dne 10. 5. 2012. Povezava na predpis: Uradni list Republike Slovenije

POMEMBNO


Prilagam mnenje sindikata:
- - - - - -
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je ob koncu meseca novembra (2013) izdalo dve okrožnici, v katerih se dotika tudi vprašanja povračila regresa za prehrano, in sicer:

- Navodila za financiranje dejavnosti javne službe v šolskem letu 2013/2014 z dne 21. 11. 2013, naslovljena na osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ter

- Navodila za financiranje dejavnosti javne službe v šolskem oziroma študijskem letu 2013/2014 z dne 28. 11. 2013, naslovljena na srednje in višje šole ter dijaške domove.

V točki 1.10. (okrožnica z dne 21. 11. 2013) oziroma v točki 3.1. (okrožnica z dne 28. 11. 2013) je navedeno: »V zvezi s plačilom regresa za prehrano je potrebno upoštevati, da pripada javnemu uslužbencu regres za prehrano za dan prisotnosti na delu. Kot dan prisotnosti na delu se šteje, če delavec dela več kot štiri ure dnevno. Za evidenco delovnega časa in organizacijo delovnega procesa v šoli je odgovoren ravnatelj.«

Nekateri ravnatelji zgornjemu pojasnilu navkljub povračilo regresa za prehrano še vedno pogojujejo z več kot štiriurno prisotnostjo v zavodu in ga posledično napačno obračunavajo. Nekateri ravnatelji vztrajajo pri neustreznem izplačilu regresa za prehrano, saj očitno niso seznanjeni z naslednjimi dejstvi:

Do regresa za prehrano so upravičeni tisti zaposleni, ki glede na pogodbo o zaposlitvi delajo več kot štiri ure dnevno, pri čemer obseg njihove dnevne pedagoške obveznosti ni pomemben, enako tudi ne njihova fizična prisotnost na sedežu delodajalca (v šoli, vrtcu). Pri ugotavljanju upravičenosti posameznega delavca do regresa za prehrano zaradi narave dela v vzgoji in izobraževanju ni mogoče vztrajati pri štirih ali več urah fizične prisotnosti na delovnem mestu, temveč je treba izhajati iz opravljanja del in nalog, določenih v pogodbi o zaposlitvi. To pomeni, da je treba delavcu upoštevati tako delo, ki ga opravi v zavodu, kot tudi delo, ki ga opravi zunaj prostora delodajalca. Za dneve, ko je delavec odsoten z dela zaradi dopusta, bolniškega staleža, službene poti in podobno, delavec do povračila regresa za prehrano ni upravičen.
- - - - - -
*Podatki o zneskih so zgolj informativni. Za morebitne napake ne odgovarjamo.
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Nazadnje urejeno:
Odg: Regres za prehrano med delom

To pomeni, da je delavec upravičen do povračila stroškov za prehrano, če dela, glede na pogodbo o zaposlitvi, več kot štiri ure dnevno, pri čemer obseg dnevne pedagoške obveznosti ni pomemben, enako tudi ne njegova fizična prisotnost na sedežu delodajalca (v šoli, vrtcu). Tako se v delovni čas oz. delo delavca enakovredno všteva delo(-vni čas), ki ga delavec opravi v zavodu, kakor tudi delo, ki ga delavec v dogovoru z delodajalcem opravi na terenu in doma. Če delodajalec ne upošteva in ne beleži dela oziroma delovnega časa, ki ga delavec opravi zunaj zavoda, krši določbe Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

Enako mnenje sta podala takratno šolsko ministrstvo (oktobra 2011) in Inšpektorat RS za delo (februarja 2012), in sicer da pri ugotavljanju upravičenja posameznega delavca do regresa za prehrano zaradi narave dela v vzgoji in izobraževanju ni mogoče vztrajati pri 4 ali več urah fizične prisotnosti na delovnem mestu, ampak je treba izhajati iz opravljanja del in nalog, določenih v pogodbi o zaposlitvi. To pomeni, da je treba delavcu upoštevati tako delo, ki ga opravi v zavodu, kot tudi delo, ki ga delavec opravi zunaj prostora delodajalca. Za dneve, ko je delavec odsoten z dela zaradi dopusta, bolniške odsotnosti, službene poti in podobno, delavec do tega povračila ni upravičen.
Vzeto iz strani SVIZ (12. 10. 2012): http://www.sviz.si/novice/822/0/Obvesti ... er-2012%29
 
Kako je s plačilom stroškov, če si v službi manj kot štiri ure? Malice za tisti dan, ko si v službi recimo tri ure, ne dobiš plačane. kako pa je s potnimi stroški? te dobiš plačane? hvala.
 
Kako je s plačilom stroškov, če si v službi manj kot štiri ure? Malice za tisti dan, ko si v službi recimo tri ure, ne dobiš plačane. kako pa je s potnimi stroški? te dobiš plačane? hvala.
Potni stroški niso odvisni od urne prisotnosti na delu.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
V parlamentu so 21. februarja potrdili obvezni pouk tujega jezika v prvih razredih osnovnih šol...
Odgovori
0
Ogledi
94
  • Članek
Objavljeni so rezultati razpisa za sofinanciranje znanstveno-tehnološkega sodelovanja med...
Odgovori
0
Ogledi
288
  • Članek
Na eni od francoskih šol se je vnel spor med učitelji in starši, potem ko so se slednji...
Odgovori
0
Ogledi
192
  • Članek
Pri delu z dijaki že nekaj let uporablja umetno inteligenco, hkrati pa opozarja na izginjajoče...
Odgovori
0
Ogledi
215
  • Članek
Zaposlovanje tistih, ki še nimajo strokovnega izpita, pa iskanje študentov in upokojenih...
Odgovori
0
Ogledi
427
  • Članek
Zadnja raziskava PISA, pri kateri sodelujejo 15-letniki iz 83 držav, pri mladih iz slovenskih...
Odgovori
0
Ogledi
297
  • Članek
Vabljeni na dogodek »Presečišča med etiko, integriteto in enakostjo spolov v znanosti«, ki ga...
Odgovori
0
Ogledi
230

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu